Rettigheter i arbeidslivet
Her får pensjonister sommerjobb for å følge opp de yngste sommervikarene
På smelteverket til Elkem i Orkanger er det 10 sommervikarer på uteområdet. De fleste av dem er under 18 år, men to av dem er pensjonister.
Kine Rathe og Petter Nøst snakker med en av de unge sommervikarene på Elkem Thamshavn. I bakgrunnen står pensjonisten Helge Hovden sammen med distriktssekretær Pål Sture NIlsen og teamleder Rune Hovde.
Ane Børrud
ane.borrud@lomedia.no
I Trøndelag er LOs sommerpatrulje på sin tredje dag. Deltagerne har overnattet på Bårdshaug Herregård i Orkdal. Etter frokost samles de til et møte. Hvem skal reise hvor denne onsdagen?
Kine Rathe er leder av ungdomsutvalget i NAF avdeling 8 Midt-Norge. Hun skal gå sammen med Petter Nøst fra El & IT-forbundet. Kine har jobba i Veidekke som sjåfør, mens Petter er elektrikerlærling.
Hun er med på sommerpatruljen for andre året på rad, mens for ham er det første året. Regelen er at de ferske skal gå sammen med noen som er mer erfarne.
De får tildelt dagens stoppesteder. Først ut er Elkem Thamshavn, deretter skal de til Mardahl Indsutri.
De går ut til bilen og sjekker at de har alt de trenger. Så setter de avgårde.
Kine og Petter er på vei til dagens første stopp, Elkem Thamshavn.
Ane Børrud
Må ha verneutstyret i orden
Elkem Thamshavn produserer metallurgisk Silisium og Microsilica. Silisium som er viktig for alt fra elektronikk til fornybar energi. Microsilica brukes blant annet mye brukt i betong støping.
På bedriften henvender Kine seg i bua. Det er ikke gjort noen avtaler på forhånd. Noe av poenget med sommerpatruljen er å komme overraskende.
Resepsjonisten tar noen telefoner. Han som pleier å ta imot sommerpatruljen er på ferie. Er det noen andre som kan komme?
Det ordner seg raskt. Etter 10 minutter kommer teamleder i produksjonen, Rune Hovde, og møter dem i porten.
Men først må rett arbeidstøy på. Skal man innafor her, må man ha verneutstyret i orden. Så da er det på med hjelm, frakk og hansker.
De yngste sommervikarene
Sommerpatruljen skal ikke innafor dørene på smelteverket. De skal møte de yngste av sommervikarene, de som jobber ute. De fleste av dem er under 18 år. For å få sommerjobb inne på smelteverket må du være over 18 år.
En motorsag durer. Åtte unge gutter er i jobb med å rydde skråningen for småtrær, kvist og kvast. Men ved nærmere ettersyn ser man at han som holder motorsaga definitivt ikke er en ungkæll.
– Vi har gitt to pensjonister sommerjobb i tre uker også. De følger opp og passer på de yngste sommervikarene, forteller Rune.
En av de eldste kommer bort og hilser på. Han heter Helge Hovde, og riktig: Han er faren til Rune. Sønnen til Rune har også sommerjobb her i år. Men han er over 18, og jobber inne på verket.
Sommervikarene på Elkem følges godt opp.
Ane Børrud
Det aller meste på plass
Kine og Petter intervjuer en av guttene, mens de andre venter i bakgrunnen. Sommerpatruljen tar seg god tid.
De spør blant annet om guttene har fått arbeidskontrakt, om lønna er som avtalt og om de har fått tilstrekkelig opplæring.
Da de er ferdige, er Kine og Petter godt fornøyd. Det eneste de fant, er at arbeidskontraktene ikke var på plass for alle fra dag en. Noe som for øvrig ikke er et lovbrudd.
Rune Hovden har en forklaring på det.
– Er det første gang noen har sommerjobb her, er det en ansatt i personalavdelingen som skal lage kontrakten. Og hun hadde ferie første uka sommervikarene kom. Men arbeidskontraktene kom så fort hun var tilbake på jobb, sier han.
På veien tilbake til bilen snakker Kine og Petter om dagens første stopp. At bedriften henter inn pensjonister for å hjelpe de yngste sommervikarene er storveis!
Etter å ha snakke med sommervikarene på Elkem er Petter og Kine veldig fornøyde.
Ane Børrud
Ingen sommervikarer
Neste stopp er Mardahl Industri. De jobber blant annet med rørhåndtering for oljeindustrien.
Det er i underkant av 40 ansatte i bedriften. Sommerpatruljen møter noen av arbeiderne på brakka i spisepausen. Det viser seg at bedriften ikke har noen sommervikarer. Sommeren er den tid på året de har lavest aktivitet. De har heller ingen lærlinger.
– Det finnes jo ikke noe eget fagbrev for det vi holder på med, slår hovedtillitsvalgt Pål Strand fast.
For å få jobb der må være maskinfører. Og så er det en fordel å ha kran-kurs og truckførerbevis. Men ellers foregår opplæringen etter at man har fått jobben.
Strand anslår at det er i underkant av 10 i firmaet som er under 31 år.
Og sommerpatruljen har flaks. En av dem, 28-åringen Henrik Wigum, er en av dem som har spisepause i brakka. Han er jo ikke sommervikar, men sommerpatruljen intervjuer ham likevel.
Og det viser seg at Henrik er organisert i Arbeidsmandsforbundet, han er sågar sekretær i klubben i bedriften. Han kan fortelle at tariffavtale er på plass, de får de pausene de skal ha, og han forteller hvilken lønn han har.
– Men nå er de lokale lønnsforhandlingene i gang, så den kan jo bli endra, smiler han.
Mardahl Industrier har ingen sommervikarer, men Henrik Wigum er ung og ansatt. Han er fornøyd med arbeidsvilkårene ved bedriften.
Ane Børrud
Positivt overrasket
Hverken Kine etter Petter har hatt noen negative erfaringer fra årets patrulje.
– Vil blir stort sett tatt imot med åpne armer på bedriftene, forteller Kine.
Både Kine og Petter roser sommerpatruljen.
– Jeg er veldig positivt overraska. Det er mye fokus på det sosiale blant deltagerne på sommerpatruljen. Og jeg er en veldig sosial person, slår Petter fast.
– Under sommerpatruljen blir man kjent med mange andre unge i fagbevegelsen fra andre forbund, som man ellers ikke hadde blitt kjent med. Det er en stor, fin gruppe hvor alle vil hverandre det beste, supplerer Kine.
Det viser seg at Henrik Wigum er sekretær i klubben på Marsdahl industrier. Det gleder Kine, som er leder av ungdomsutvalget i NAF avdeling 8 Midt-Norge.
Ane Børrud
LOs Sommerpatrulje
• Besøker bedrifter i hele landet om sommeren for å sjekke og sikre unges rettigheter i arbeidslivet.
• Over 400 LO-ungdommer deltar og besøker over 6000 bedrifter.
• Grunnen til at de gjør det er fordi mange unge ikke kjenner til sine rettigheter, og fordi noen arbeidsgivere ifølge LO tror det er lettere å lure og utnytte ungdom.
Kilde: LO.no
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.
Flere saker
LOs Sommerpatrulje
• Besøker bedrifter i hele landet om sommeren for å sjekke og sikre unges rettigheter i arbeidslivet.
• Over 400 LO-ungdommer deltar og besøker over 6000 bedrifter.
• Grunnen til at de gjør det er fordi mange unge ikke kjenner til sine rettigheter, og fordi noen arbeidsgivere ifølge LO tror det er lettere å lure og utnytte ungdom.
Kilde: LO.no