JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
I TEAM: Raimouda Zilione går løs på kjøkkenet mens kollega Katarina Chojnowska vasker badet. I Canny hjemmerenhold jobber de alltid to sammen.

I TEAM: Raimouda Zilione går løs på kjøkkenet mens kollega Katarina Chojnowska vasker badet. I Canny hjemmerenhold jobber de alltid to sammen.

Sissel M. Rasmussen

Slik sikrer du hvit julevask

Hva bør jeg betale for renhold i hjemmet? Stort sprik mellom hva forbrukerne mener og hva Virke anbefaler

Nesten halvparten av dem som kjøper renholdstjenester mener det er greit å betale 200 kroner eller mindre i timen. Arbeidsgiverforeningen Virke anslår at du skal bør langt over det dobbelte.18.12.2017
09:58
21.08.2023 17:14

torgny@lomedia.no

«Nå har vi vaska golvet,
og vi har børi ved,

og vi har set opp fuggelband
og vi har pynte tre'.»

Mens vi fortsatt pynter treet selv, er det ikke sikkert at det er «vi» som har vasket gulvet. Flere og flere leier vaskehjelp. Ofte er det utenlandske kvinner som sørger for at juleroen kan senke seg over de tusen hjem og gi ro til dem som har støv på hjernen. Hvert tiende norske hjem betaler andre for å vaske for seg.

Katarzyna Chojnowska strekker seg over badekaret. Hun har vasket dusjveggen fri for såperester, nå er det badekaret som skal bli reint. I etasjen under tørker kollega Raimonda Zilioniene over komfyren. De to jobber i Canny hjemmerenhold. I løpet av en time skal de to ha gjort ren leiligheten på litt over 100 kvadratmeter. Arbeidsplanen viser at seks leiligheter skal gjøres rent i løpet av en arbeidsdag, og snart kommer julestria.

Vil straffe bedrifter som kjøper renhold av ikke-godkjente firmaer

Vindusvask til jul

De bruker ikke mye grønnsåpe. Spray, kluter, mopp og mikrofiber har erstattet skurebøtte og langkost.

– Ja, vi har mer å gjøre i desember. De faste kundene ønsker gjerne å få utført vindusvask og grundigere renhold enn ellers i året, sier Hilde Lima, daglig leder i Canny Hjemmerenhold. Bedriften har ikke mulighet til å ta på seg ekstra jobber før jul.

Renholdstariffen

I Canny er de fleste som jobber fra Øst-Europa, men de har også norske renholdere – eller servicemedarbeidere som er yrkestittelen firmaet bruker.

Hva er betalingen?

– Vi følger renholdsoverenskomsten, forklarer Lima. Denne overenskomsten er allmenngjort. Det betyr at det ikke er lov til å betale de ansatte under tariffens minstelønnsbestemmelser. For tida er det 177,63 kroner i timen.

Men 177,63 kroner i timen utgjør bare en del av det kunden skal betale for at det skal være ordnete arbeidsforhold for renholderne. I tillegg kommer arbeidsgiveravgift, feriepenger, administrasjonsutgifter, merverdiavgift, utgifter til transport, arbeidsklær, kjemikalier og verktøy. Arbeidsgiverforeningen Virke har regnet ut at for å dekke alle disse utgiftene, er kunden nødt til å betale rundt 500 kroner i timen.

Uten kontrakt

I forbindelse med lanseringen av boken «Det mørke arbeidslivet» ble det gjennomført en spørreundersøkelse. Tusen personer ble spurt om hvilken timepris de mente er korrekt dersom du skal benytte deg av renholdstjenester som privatperson. Bare 6 prosent mente at den korrekte timeprisen skulle være 500 kroner eller mer. Nesten halvparten svarte 200 kroner eller mindre.

Mange renholdere i private hjem opplever at de får et nært forhold til familien de gjør rent hos, men det gjør det ikke lettere å kontraktfeste arbeidsforholdet.

Canny er én av nesten 10 000 renholdsbedrifter registrert i Brønnøysundregisteret. For å kunne selge renholdstjenester skal en være godkjent av Arbeidstilsynet. Det er bare 3 800 firmaer som står på Arbeidstilsynets liste over godkjente firmaer. Av dem er 2 100 enkeltpersonforetak, mens det er over 6 000 enkeltpersonforetak registrert i Brønnøysund, som ikke er godkjent.

Usikker på reglene? Slik unngår du svart arbeid

Papirene i orden

Det er Arbeidstilsynet som administrerer godkjenningsordningen for renholdsbedrifter, og på nettsiden deres kan en finne ut om de som skal utføre arbeid hjemme hos deg er godkjent eller ikke.

Det er forbudt å selge renholdstjenester uten å være godkjent. Men som privatperson er det lov å kjøpe renholdstjenester fra firmaer som ikke har papirene i orden. Departementet sendte i april ut et høringsnotat med forslag om å endre forskriften slik at forbudet mot å bruke ikke-godkjente firmaer også skal gjelde privatpersoner. Høringsfristen gikk ut i juli, men regjeringen har fortsatt ikke bestemt seg for om de kommer til å endre denne bestemmelsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

RENT TIL JUL: Renhold i private hjem øker fram mot jul. Mange av dem som vasker, er utenlandske damer. Katarina Chojnowska er fra Polen.

RENT TIL JUL: Renhold i private hjem øker fram mot jul. Mange av dem som vasker, er utenlandske damer. Katarina Chojnowska er fra Polen.

Sissel M. Rasmussen

NHO vil forby kjøp av vaskehjelp fra selskap som ikke er godkjente

Ikke i tidsklemma

For Canny er det viktig at alt de gjør er hvitt.

– Jeg skjønner ikke at folk ikke er mer skeptiske til å la folk vaske svart. Du tar på deg et stort ansvar, og du slipper folk inn i ditt eget hjem, sier Lima.

I januar la Sintef fram en rapport om situasjonen i forbrukermarkedet for renhold. De hadde oppdaget at det ikke var småbarnsforeldre i tidsklemma som var storkjøpere av hjemmerenhold, tvert i mot. 10 prosent av norske husstander kjøper i dag renholdstjenester. Hovedgruppen av kjøperne er velstående, middelaldrende par uten hjemmeboende barn.

Sintef har ikke klart å finne ut hvor stort dette markedet er, og hvor stor andel av dette som er svart. Ifølge rapporten mener NHO Service og Handel at nesten hele markedet er svart, at det ikke betales skatt og arbeidsgiveravgift. Tall fra andre undersøkelser tyder på at rundt halvparten av markedet for hjemmerenhold er svart.

Svart økonomi vokser og eter seg inn på nye områder

Hjemlandets normer

Renholdsbransjen har en del kjennetegn som gjør at de er spesielt utsatt for useriøse aktører. Det er lave krav til formell kompetanse, det er lave etableringskostnader, det har vært lite kontroll fra myndighetene, og det er ikke strenge språkkrav for utføre jobben.

De fleste som jobber med renhold i private hjem, er utenlandske arbeidstakere. Sånn sett faller Chojnowska fra Polen og Raimuda fra Litauen inn i mønsteret. En stor andel av hjemmerenholderne kommer fra Øst-Europa, men også fra land i Afrika og Asia. Ofte er renholdsfirmaene «etniske» i den forstand at det er bare folk fra ett land i et firma. Da er det lett å overføre hjemlandets normer og regler til Norge.

Pris viktigst

Sintef beskriver forholdet slik: «Det er heller ingen som har regulert hvordan en skal håndtere en eventuell avslutning av relasjonen. Renholder får betalt for hvert oppdrag, men verken de som kjøper hvitt eller de som kjøper svart, betaler for reisetid eller om renholdere blir syke eller av andre grunner ikke kan jobbe. Noen betaler feriepenger, men ikke alle av de som kjøper hvitt, gjør det. Det tyder på at det er litt tilfeldig hvordan en tolker reglene og hvilke avtaler en gjør med sin renholder.»

For kundene oppgir de som kjøper svart arbeid, at den viktigste begrunnelsen er pris. Dette er den billigste måten å ordne det på. De som betaler hvitt, oppgir moralske eller etiske grunner for å betale skatt og moms. Noen opplever et sosialt press og ønsker ikke risikoen for å bli avslørt hvis de kjøper renhold svart.

Renholdere har flere helseplager og kortere forventet levealder enn gjennomsnittet.

Jobber i par

Sintef kan også konstatere en smitteeffekt: Hvis mange i omgangskretsen eller naboer kjøper svart rengjøring, er det lett å velge den samme løsningen selv. Og motsvarende, hvis normen er at en kjøper hvite tjenester, velger en det alternativet selv også.

Når Chojnowska er ferdig med å vaske badet, begynner hun å støvsuge. Hun har med egen støvsuger. Den er festet på ryggen og har lang ledning. Slik kommer hun lett til i alle kroker i leiligheten.

Chojnowska og Zilioniene jobber sammen.

– Vi arbeider i team på to personer, forklarer Lima. En viktig faktor ved å jobbe i team er trivsel på arbeidsplassen og variasjon i arbeidsoppgaver. Det har også med sikkerheten til de ansatte å gjøre.

– En vet aldri hva som venter når en kommer inn i private hjem.

Elisabeth må vaske 36 leiligheter etter lunsj

Ønsker straff for svart husvask

Godkjenningsordning

Siden 2012 har det eksistert en godkjenningsordning for renholdsbedrifter.

Alle renholdsbedrifter skal være godkjent av Arbeidstilsynet for lovlig å kunne tilby renholdstjenester.

Virksomheter kan kun kjøpe renholdstjenester fra godkjente renholdsbedrifter, men dette gjelder ikke forbrukere som kjøper renhold til privat bruk.

På Arbeidstilsynets hjemmesider kan du søke etter godkjente firmaer i din kommune, eller sjekke om en virksomhet finnes i godkjenningsregisteret.

18.12.2017
09:58
21.08.2023 17:14

Godkjenningsordning

Siden 2012 har det eksistert en godkjenningsordning for renholdsbedrifter.

Alle renholdsbedrifter skal være godkjent av Arbeidstilsynet for lovlig å kunne tilby renholdstjenester.

Virksomheter kan kun kjøpe renholdstjenester fra godkjente renholdsbedrifter, men dette gjelder ikke forbrukere som kjøper renhold til privat bruk.

På Arbeidstilsynets hjemmesider kan du søke etter godkjente firmaer i din kommune, eller sjekke om en virksomhet finnes i godkjenningsregisteret.
Mest lest

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.

Tormod Ytrehus

Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.

Martin Guttormsen Slørdal

300 yrkesskadde nordmenn rammes av et hull i loven. Rune er blant dem

Hanna Skotheim

Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.

Håvard Sæbø

Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.

Privat

Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.

Tomm Pentz Pedersen

«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)

Alf Ragnar Olsen

Sjåførene i Posten frykter lavere lønn for samme jobb

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.

Hanna Skotheim

Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet

Jan-Erik Østlie

Ap-topp: – Vanlige folk har også to biler, hus og gode liv. Det er ikke alle som strever

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.

Roy Ervin Solstad

Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

GOD STEMNING: ... på kokeriet. Der det visstnok ikke jobba så mange damer, men Marit Lovise Hanekam (til venstre) og Renate Øvstetun Tungen smilte i alle fall bredt!

Erlend Angelo

Den tradisjonsrike norske familiebedriften skal lære amerikanerne å drikke saft

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka  «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.

Jonas Fagereng Jacobsen

Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?

Petter Sørnæs / Posten

Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.

Hanna Skotheim

Da døve Hilde ble ansatt, var flere skeptiske

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.

Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro

De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.

Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB

Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Flere i de mest utsatte samfunnsgruppene må droppe måltider på grunn av pengemangel, viser Sifo-rapporten.

Foto: Gorm Kallestad / NTB

Nordmenn dropper måltider på grunn av pengemangel

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

FORSVARSVERK: På hver side av buret settes et gjerde av aluminiumsrør ned i Skallelva. Rørene står løst slik at de kan gli ned og tette åpninger som oppstår når pukkellaks og vannstrømmer graver i steinbunnen.

Kolbjørn Rushfeldt

Fengselsbur fra Vadsø fengsel fanget 40.000 pukkellaks

Kronikk

Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.

Det som virkelig kjennetegner en god tillitsvalgt, er evnen til å gjøre andre gode, skriver Ole Roger Berg.

Leif Martin Kirknes

Etter å ha vært tillitsvalgt i 35 år har jeg gjort meg noen tanker

Stian Lysberg Solum / NTB

Situasjonen er alvorlig for Ap – Støre forstår at mange kaller det en krise


Flere saker