JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Hva har gravemaskinførerne nedentil? Debatten går på Facebook

Hva er best: Sko eller ikke sko? Spørsmålet har lenge vært et tema i bransjen.
Hva er best av sko og sokk i gravemaskina? – Sokkelesten, mener Bjørn Bakerød som konserntillitsvalgt i Hæhre & Isachsen.

Hva er best av sko og sokk i gravemaskina? – Sokkelesten, mener Bjørn Bakerød som konserntillitsvalgt i Hæhre & Isachsen.

Privat

camilla.yndestad@lomedia.no

Du visste det kanskje fra før, eller så er denne informasjonen ny for deg: I det enorme universet av Facebook-grupper, finnes det også samlingspunkt for dem som kjører gravmaskin uten sko. Ja, du leste riktig.

En klassiker i denne kategorien, er gruppa «Vi som kjører gravemaskin med rotortilt og uten sko i maskinen».

Med sine godt over 700 medlemmer er gruppa muligens en avlegger av den mer kjente «Den som kunne å kjøre Brøyt og som fortsatt kan kjøre maskin uten Rototilt».

Sistnevnte har nemlig i underkant av 50.000 medlemmer, og har siden den ble opprettet i 2015, blitt beskrevet som «en av Norges mest spektakulære Facebook-grupper» i avisa Dagbladet.

Den har også blitt behørig omtalt i radioprogrammet Misjonen med Atle Antonsen og Johan Golden.

Det er i denne gruppa at Arbeidsmanden legger ut spørreundersøkelsen «Sko eller ikke sko i gravemaskina?»

Spenningen stiger. Etter 25 minutter leder ikke-sko-brukerne an med 52 prosent.

Mer behagelig uten sko

Vi skal komme tilbake til undersøkelsen litt senere. I mellomtiden tar vi en sjekk med gravemaskinfører og ihuga Brøyt-entusiast Olav Wendelbo i Sogn.

For er det virkelig sånn at det er steile fronter mellom de to grupperingene av sko- og ikke-sko-entusiaster?

– Jeg vil ikke kalle det et klasseskille, men det er jo klart at de ulike meningene er opphav til mange diskusjoner, sier Wendelbo.

Olav Wendelbo har over 20-års erfaring fra bygg- og anleggsbransjen, og driver også med restuarering av Brøyt-maskiner. Han synes det er mer behagelig å sitte i maskina uten sko. – Det blir et mye renere og triveligere miljø der også, og man slipper å rengjøre så ofte – dritten under skoa tørker dessuten og blir til støv, sier han.

Olav Wendelbo har over 20-års erfaring fra bygg- og anleggsbransjen, og driver også med restuarering av Brøyt-maskiner. Han synes det er mer behagelig å sitte i maskina uten sko. – Det blir et mye renere og triveligere miljø der også, og man slipper å rengjøre så ofte – dritten under skoa tørker dessuten og blir til støv, sier han.

Bjørn A. Grimstad

Wendelbo har over 25-års erfaring fra anleggsbransjen. Han pusser også opp gamle gravmaskiner av merket Brøyt, og har satt i gang produksjon av en egen Brøyt-stige.

Svaret på spørsmålet sko eller ikke sko, er for Wendelbo ganske enkelt:

– Jobber du med mindre maskiner der du må ut og inn hele tiden, er det gruelig upraktisk å ta av seg skoa hele tiden. Når jeg sitter 12-timers skift og kun går ut til lunsj, tar jeg dem av, sier han.

Wendelebo mener han har merket en tendens til at den eldre garde ofte synes det er «tullete» å ta av seg skoa, men legger også til at noen gravemaskinførere bare er «griser som gir seg faen i det meste».

Han forteller at det ofte er slik at når hytta er ren og fin inni, så er gjerne resten av maskina det også.

– Det er mer behagelig å sitte der uten sko. Det blir et mye renere og triveligere miljø der også, og man slipper å rengjøre så ofte – dritten under skoa tørker dessuten og blir til støv. Hytta er kontoret vårt, eller vårt andre hjem, om du vil, sier han.

Inni hytta til Wendelbo er det også en egen, selvprodusert sko-kasse: Inni den hviler skoa under arbeidsøkta, og hjelper til med å holde det ryddig «på kontoret».

Kassen er laget for ett par sko, men er ikke bredere enn at den kan skyves inn mellom setekonsoll og døren. Dette er ikke noe problem om maskina er stor nok.

– Jeg har også fått plass til både termos og en colaflaske. Det er viktig med så mye gulvplass som mulig, så dette er gode greier, forteller Wendelbo.

Raggsokkene vinner fruktkurven

– Det er ikke sko hos meg!

Konserntillitsvalgt i firmaet Hæhre & Isachsen, Bjørn Bakerød, nærmest roper svaret inn i telefonrøret. Gravemaskin har han snart kjørt i fire ti-år, og det er kanskje også en del av grunnen til at han fortsatt sverger til sko-fri sone i maskinhytta:

– Da jeg var ny i yrket, var verneskoa fryktelig dårlige. De var noe ordentlig dritt å ha på, og da ble det til at jeg tok dem av, sier han.

Bjørn Bakerød, konserntillitsvalgt i firmaet Hæhre & Isachsen

Bjørn Bakerød, konserntillitsvalgt i firmaet Hæhre & Isachsen

Bjørn Harry Schønberg

Skoa kom aldri tilbake på Bakerøds føtter.

Han forteller at mange maskinførerne gjerne sitter timevis i strekk ved spakene. Det tror han er hovedårsaken til at sokkelesten er mest i bruk. Det er mest behagelig.

Og apropos sokkelesten, så er det heller ikke et hvilket som helst sokketøy som rager høyest i kurs hos maskinførerne: Den gode, gamle raggsokken stikker av med fruktkurven, spesielt på vinterstid når det er kaldt ute.

I følge Bakerød kan tennissokker for så vidt fungere, men å kjøre gravmaskin barbeint, det gjør man ikke.

– Olav Wendelbo har egen skokasse …

 Mer får ikke journalisten sagt før Bakerød avbryter:

 – Vi har alle det!

Han ler litt, trekker pusten.

– Jeg skjønner at det høres rart ut, men det er faktisk sånn.

På spørsmål om kassene er selvproduserte, er svaret lett: I Hæhre har de eget verksted der de produserte kassene, eller «flatene», som Bakerød kaller dem, som skoene kan plasseres oppi.

Skoene er pent plassert i skokassen, eller "skoflaten" hos Bjørn Bakerød i Hæhre & Isachsen.

Skoene er pent plassert i skokassen, eller "skoflaten" hos Bjørn Bakerød i Hæhre & Isachsen.

Privat

Bytter aldri bort sokken mot sko

I Hæhre er det rundt 450 maskinførere, og Bakerød mener han ser et skille mellom gjengen som jobber i tunnel og dem som jobber ute i friluft. De som jobber i tunnel, er ikke så flinke til å ta av seg på beina.

– Tunnelfolka er mye mer ut og inn, da er det mest praktisk med sko, sier han.

Han kjenner seg heller ikke igjen i påstanden om at det helst er den eldre garde som fortsatt sverger til skotøy inne i maskina.

– Nå hører jeg jo snart til den eldre garde selv, og jeg har aldri sittet med sko inni hytta. De fleste på min alder her hos oss som er mellom 50 og 60 pluss tar også av seg på beina.

Selv om verneskoa har endret seg mye på de 40 årene som har gått siden Bakerød var ny i yrket, har han ingen planer om å bytte bort sokken mot sko:

– I maskina er det definitivt sokkelesten som er best. Jeg tror ikke jeg tuller når jeg sier at 95 prosent av de som kjører maskin hos oss som kjører med sokker. Det er uhyre få som kjører med sko, sier han.

Flest med sko

I Facebook-gruppa «Den som kunne å kjøre Brøyt og som fortsatt kan kjøre maskin uten Rototilt» nærmer undersøkelsen seg avsluttet.

Gruppebeskrivelsen gir et godt innblikk i diskusjonstemperaturen som ofte er å ane her. Blant annet står det at:

«Dette er en gruppe med jævlig stor takhøyde. Alt som har med anleggsvirksomhet å gjøre kan diskuteres her. Graving, Sprenging osv. Hårsåre Bedehuskjerringer trenger ikke å komme hit.»

Selv om det er «uhyre få» som kjører gravemaskin med sko hos Hæhre & Isachsen, er dette ikke akkurat tilfellet hos de som har svart på undersøkelsen:

40 prosent har svart at de bruker sko. I tillegg kommer de 14 prosentene som har klikket på kategorien «Sjølvsagt brukar eg sko», som er lagt til av en annen av gruppemedlemmene. Med det er prosenten som kjører med sko oppe i hele 51 prosent, mot 42 prosent som kjører uten.

1 prosent har ikke noen mening om sko eller ikke sko, og de resterende 3 prosentene hører til i kategorier som har blitt lagt til av andre gruppemedlemmer, da dette er en mulighet i Facebook sine undersøkelser.

Konklusjonen er dermed klar: Selv med gode argumenter fra både Wendelbo og Bakrød, var det skoene som gikk lengst denne gangen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse