SKAL BLI ENIGE: For vekterne møter Norsk Arbeidsmandsforbund til forhandlinger med NHO Service og Handel, som er arbeidsgivers organisasjon. Sammen skal de bli enige om vekternes nye lønn.
Paul S. Amundsen
Lønnsoppgjøret 2022
I 2020 ble de ikke enige, nå krever vekterne høyere og mer forutsigbar lønn
I dag starter forhandlingene for å fastsette vekternes nye lønn. Arbeidsmandsforbundet krever at reallønna skal øke, og at vekterne skal bli rettferdig kompensert for jobbing på natt og helg. Forbundet vil også få på plass fast månedslønn for alle.
merete.holtan@lomedia.no
Mandag klokka 10 setter Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service og Handel seg ned ved forhandlingsbordet for å bli enige om en ny overenskomst for vekterne. Ved sist hovedoppgjør, i 2020, ble arbeidstaker- og arbeidsgiversiden ikke enige, og vekterne gikk ut i en streik som varte i hele 11 uker og en dag.
Høyere lønn, rettferdige tillegg og fast månedslønn var vanskelige temaer den gangen. Nå skal de samme spørsmålene på bordet igjen.
– Hovedoverskriftene fra vår side er en god reallønnsutvikling for alle, en rettferdig kompensasjon for arbeid på ugunstige tider og fastlønn for alle, sier Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet.
Resultat: Slik blir den nye lønna til vekterne
FORRIGE OPPGJØR: Forbundssekretær Terje Mikkelsen taler på Youngstorget under streiken i september 2020.
Jan-Erik Østlie
Sikter mot industriarbeiderlønn
Med en god reallønnsutvikling menes det at en vekters lønn skal stige mer enn prisene. Men Terje Mikkelsen referer også til en enighet om vekternes lønnsutvikling som kom inn i overenskomsten i 2010, også den gangen etter en streik. Vekterne fikk gjennom et krav om at lønna skulle bevege seg mot en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, nærmere bestemt 95 prosent av denne.
Partene ble enige om en opptrappingsplan, og i de kommende årene krøp vekternes lønn langsomt mot målet. I 2016 lå en vekterlønn på 90,7 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.
Så gikk det den gale veien igjen, og før streiken i 2020 var prosenten falt til 88,7. Da partene ble enige etter konflikten, steg prosenten igjen til 89,7.
For å få begrep om hva slags lønnsnivå det dreier seg om: En gjennomsnittlig industriarbeiderlønn var i 2021 på 506.600 kroner. 90 prosent av dette er 455.940 kroner.
– Det langsiktige målet på 95 prosent står der ennå. Nå gjelder det å ikke sakke akterut, men få lønna til å gå den rette veien, sier forbundssekretær Terje Mikkelsen.
Lønnsoppgjøret forklart: Slik bestemmes den nye lønna di
Fikk null i ekstra-forhandlinger
I oppgjøret i 2020 fikk vekterne også inn et nytt punkt i lønnsbestemmelsene som sa at det innen utgangen av januar hvert år «skal forhandles om en opptrapping av lønnssatsene med særlig vekt på kompetanse som øker verdiskapningen i bransjen». Disse ekstra-forhandlingene ble første gang gjennomført i januar i år, med nedslående resultat for vekterne: De fikk ingenting i lønnsøkning fra arbeidsgiversiden.
Terje Mikkelsen synes ikke nullresultatet i januar lover godt for dagens forhandlinger.
– Sånt setter jo litt tonen. Vi var egentlig enige om en opptrapping, men fikk ingenting når vi kom til bordet. Det styrker ikke tiltroen til at motparten er løsningsorientert.
Tilleggene har nesten stått stille
Arbeidsmandsforbundet går også inn i dagens forhandlinger med et mål om å øke tilleggene for arbeid på kvelder og i helger. Mange vektere jobber nettopp når andre har fri. Dette er en helsemessig og sosial belastning, men vekterne får lite i kompensasjon.
For 20 år siden, i 2002, var nattillegget på 20 kroner per time og helgetillegget på 40 kroner. Siden har det omtrent stått stille. Utgangspunktet for vårens oppgjør er 28 kroner for natt og 48 kroner for helg.
– Vi krever en rettferdig kompensasjon for arbeid på helsemessig og sosialt ugunstige tider, oppsummerer Terje Mikkelsen.
Fastlønn eller timelønn?
Det siste hovedkravet handler om hvordan vekterne skal få utbetalt lønna si, et tema det viste seg bli vanskelig å finne en løsning på i oppgjøret i 2020. Spørsmålet er om den ansatte skal få utbetalt en fast månedslønn basert på stillingsprosenten i kontrakten eller en varierende månedslønn basert på antall timer den ansatte jobbet måneden før.
Siden mange vektere jobber turnus, kan timetallet per måned variere kraftig, og det har vært viktig for Arbeidsmandsforbundet å gi arbeidstakerne forutsigbarhet med fast månedslønn og stabile utbetalinger.
I 2020 endte det med en avtale med arbeidsgiverne om at det skal betales timelønn for de som jobber deltid i en stillingsprosent til og med 20 prosent. For de som står i stilling mellom 20 og 50 prosent, ble det innført en prøveordning hvor timelønn kan avtales med den enkelte arbeidstaker etter skriftlig godkjenning fra tillitsvalgt.
Terje Mikkelsen erfarer at få vektere har etterspurt timelønn i prøveperioden, og forbundet anbefaler ikke å videreføre ordningen.
– Vi går inn i forhandlingene med et utgangspunkt om å få fastlønn for alle vektere, uansett stillingsprosent, sier Mikkelsen.
– Må gå rett vei
Forbundet vil også ha inn en tekstpresisering i overenskomsten som sikrer at lærlinger får ordinær betaling når de blir brukt som ekstravakter. Lærlinger skal følge en opplæringsplan med turnus godkjent av en tillitsvalgt, man mange erfarer at de blir satt inn som ekstrahjelp der det trengs.
– Da skal de betales med ordinær lønn, slår Terje Mikkelsen fast.
Det er satt av to dager til forhandlinger på vekteroverenskomsten. Blir ikke partene enige, må spørsmålene avklares i mekling. Forbundssekretær Mikkelsen går til bordet med like deler optimisme og realisme.
– Jeg er født optimist. Tidligere tariffoppgjør har lært meg at jeg må justere forventningene, men vi må alltid ha troen på at det går rett vei.
Dette bør du vite om streik: 16 spørsmål og svar
Mest lest
Anne Myklebust Odland
Mor ble innlagt i psykisk helsevern. Da flyttet barnevernet inn til far og babyen
Allmenngjorde minstelønna: Ulovleg for arbeidsgivarar å betale mindre lønn eller gi dårlegare arbeidsvilkår.
Colourbox
Lønnshopp før sommarferien: Sjekk den nye minstelønna i ni bransjar
Debatt
Det har vært fantastisk å være Norge lenge. De som har argumentert for at det er lurt for et lite land å ha en egen valuta, har hatt vind i seilene. Men regningen for en fest kommer alltid, skriver Kjetil Staalesen.
Erlend Angelo
Regninga kommer, og den sendes rett til norske arbeidstakere og pensjonister
En utbredt misforståelse er at IA-avtalen ikke gjelder lenger, forteller rådgiver i LO, Gry Gundersen.
Eirik Dahl Viggen
Sykefravær: Arbeidsgivere kutter i egenmeldingsdager
I dag er de enten 65, 63 eller 60 år, med en 85-årsregel som gir en mulighet til å gå av inntil tre år før aldersgrensen.
Colourbox
Pensjonen for 200.000 arbeidstakere i Norge på bordet
– Dette er en viktig seier for stillingsvernet og et seriøst arbeidsliv med faste ansettelser, sier faglig sekretær Joakim Gebhardt i Fellesforbundet.
Alf Ragnar Olsen
Peab Asfalt sa opp 150 arbeidere. Nå har de trukket oppsigelsene
Kan det bli slutt på nattarbeid for butikkansatte? Det er blant spørsmålene et utvalg nedsatt av Stortinget skal vurdere.
André Kjernsli
Butikkansatte jobber sene kvelder og netter. Nå kan det bli en endring
Den takhøyden som liksom er så høy … den er ikke alltid så høy likevel, mener Olav Neerland om organisasjonen han er medlem av.
Hanna Skotheim
Olav ble kalt kvinnehater: – Jeg er ikke redd for å stikke hodet fram
– Jeg håper tilsynsrapporten fører til endring, men usikker på om den gjør det i virkelighetene, sier Frid Melling Vågenes (f.v.). Her sammen med Robin Knutsen og Joakim Johnsen.
Leif Martin Kirknes
Sjefen sendte grove e-poster i fylla. Får kritikk fra Arbeidstilsynet
Høyre og Frp er ett mandat unna rent flertall dersom denne målingen hadde vært et valgresultat.
Stian Lysberg Solum / NTB
Høyresida knuser de rødgrønne på ny måling
Anna Granqvist
Pensjonistene vil være med når de skal få mer penger. Se hva partiene svarer
Hos Bilfinger i Porsgrunn har de ansatte tilgang til kantine. Men de som jobber på gulvet her, spiser helst i hallen.
Sissel M. Rasmussen
Status og hierarki på jobb: Dette avslører matpausen om oss
Bare i Oslo, Viken og Vestfold har ni av ti bygningsarbeidere i bemanningsselskaper mistet jobben etter innføringen av forbud mot innleie fra bemanningsforetak for byggenæringen i Oslo-regionen.
Håvard Sæbø
1200 oppsagt i byggebransjen
Høyre-lederen beskylder venstresiden for nærmest å bygge ned velferdsstaten Norge.
Frederik Ringnes / NTB
Erna Solbergs fem beste grunner for å stemme Høyre
Streik kan føre til fulle søppelkasser fra 14. juni.
Tina Brandt
Streik kan føre til søppelkaos neste uke
Gruvearbeider og tidligere forbundsleder Anita Johansen mener valget ikke var rettferdig. Brede Edvardsen vant med et klart flertall - 124 mot 83 stemmer.
Ylva Seiff Berge
Anita ble kasta som forbundsleder, men fikk aldri vite grunnen
Beate Oma Dahle / NTB
Rødt krever krisepakke før sommerferien
Asbjørn Jansen (18) har en god tone med lærer og barnevernspedagog Christian Dragøy mens de pakker vedsekker.
Hanna Skotheim
Denne skolen lager arbeidsfolk: – Vi har elever som hater ferie
Brannfolk er blant gruppene som i dag omfattes av særalderspesnjon.
Lars Magne Hovtun/OBRE
Forhandlingene om ny særalderspensjon i gang
Det er meir sannsynleg med eigenmeldt sjukefråvær på opne kontor. Det viser ei ny studie.
Vidar Ruud / NTB