LANGSIKTIG KONTRAKT: Entreprenøren som vinner kontrakten om Sotrasambandet skal i tillegg til prosjektering og bygging, stå for drift og vedlikehold i 25 år framover.
Bjørn Grimstad
Offentlig-Privat Samarbeid
Ingen norske selskap er med i konkurransen om å bygge og drifte Sotrasambandet. Arbeidsmandsforbundet vil ha omkamp
Tre internasjonale entreprenørfellesskap kjemper nå om å få anbudet på Sotrasambandet, den største enkeltstående samferdselskontrakten i Norge.
brian.cliff.olguin@lomedia.no
– Landet har ikke råd til å la norske anleggsarbeidere gå arbeidsledige, mens utenlandske selskaper er i full drift på norsk jord, mener forbundsleder Anita Johansen i Arbeidsmandsforbundet.
Sotrasambandet er den største enkeltstående samferdselskontrakten i Norge. Nå er prekvalifiseringen klar: Det er tre internasjonale entreprenørfellesskap som får bli med videre i avklarings- og tilbudsfasen.
Byggestart er estimert til rundt årsskiftet 2021/22, og prosjektert skal være ferdig i 2026.
Selve byggingen av prosjektet er estimert til 10 milliarder kroner, men siden kontrakten gjennomføres som et Offentlig-Privat Samarbeid (OPS), er totalverdien 17 milliarder kroner. I tillegg til prosjektering og bygging, skal nemlig entreprenøren som vinner kontrakten også stå for drift og vedlikehold 25 år framover.
Burde blitt delt opp i tre entrepriser
– Dette er svært skuffende. Både Arbeidsmandsforbundet og en samlet anleggsbransje har over lang tid bedt regjeringen og Stortinget om å legge til rette for norsk deltakelse i denne anbudskonkurransen, sier leder i Arbeidsmandsforbundet, Anita Johansen.
p
Arbeidsmandsforbundet mener at Sotrasambandet må trekkes tilbake og deles opp i minst tre entrepriser, slik at norske entreprenører får mulighet til å være med på prosjektet.
– Hvorfor er det så viktig at norske entreprenører får være med?
– Vi er ikke mot utenlandsk deltakelse og det må gjerne legges til rette for samarbeid mellom norske og utenlandske entreprenører for å styrke norsk kompetanse på denne type brokonstruksjoner, men det handler også om å verne norske arbeidsplasser, understreker Johansen.
Øke kunnskap og kompetanse
Ifølge forbundslederen handler dette også om kompetanseheving blant norske arbeidsfolk og entreprenører.
– Vi ønsker at våre medlemmer skal kunne jobbe med utbyggingen av veiprosjektet. Slik det er nå, er det ingen garantier for det. Vegvesenet har tidligere argumentert med at norske entreprenører ikke har kunnskapen og erfaringen til å drive slike prosjekter. Men jeg lurer da på hvordan de skal kunne lære og opparbeide seg slik kunnskap når de heller ikke får prøvd seg?
Rammebetingelser ble satt i 2015
Statens vegvesens peker på rammebetingelsene ble satt gjennom statsbudsjettet i 2015 og Samferdselsdepartementets melding «På rett vei» fra samme år, hvor Statens vegvesen er bedt om å forberede prosjektet for gjennomføring som OPS-kontrakt.
p
– Dette er også lagt til grunn i transportetatenes grunnlagsdokument til Nasjonal Transportplan 2018-2029. Statens vegvesens oppfattet dette som en tydelig rammebetingelse om at Sotrasambandet skal gjennomføres som en OPS-kontrakt, det vil si finansiere, prosjekter, bygge, drifte og vedlikeholde vegsystemet i 25 år. Disse rammebetingelsen har vi etterlevd og Statens vegvesen er godt i gang med avklarings- og forhandlingsfasen, skriver prosjektleder for Sotrasambandet, Arve Tjønn Rinde, i en e-post.
Snur ikke
Heller ikke hos Samferdselsdepartementet får Arbeidsmandsforbundet gehør for at dele opp gigant-kontrakten.
– Det vil være tidkrevende å begynne arbeidet med ny gjennomføringsmodell nå. Prosessene med prekvalifisering til konkurransen og konkurransegjennomføringen for Sotrasambandet vil ikke bli forsinket som følge av koronakrisen. Aktørene har allerede levert inn søknader om å bli prekvalifisert, og søknadene er nå til vurdering hos byggherren Statens vegvesen. I lys av dette er det ikke en god ide å endre på gjennomføringsmodellen nå, skriver statssekretær Ingelin Noresjø (KrF) i en e-post.
Både Samferdselsdepartementet og Statens vegvesen mener også at slik modellen foreligger, vil norske entreprenører fremdeles kunne delta under den leverandørgrupperingen som skulle vinne konkurransen.
Tjønn Rinde skriver at det finnes forberedende arbeider hvor norske selskaper allerede deltar.
p
– Samtidig må det også nevnes at Sotrasambandet består av flere andre forberedende kontrakter. En kontrakt er for tiden i tilbudsprosess med tildeling i juni. Denne kontrakten er under EU terskelverdi og gjør at det trolig blir utført av norske entreprenører. I tillegg har vi pågående flere større kontrakter som har hatt 100 prosent aktivitet med ca. 60 – 70 arbeidere i fullt arbeid gjennom hele Covid 19 perioden. Dette er kontrakter gjennomført av norske selskaper.
Rekordhøy arbeidsledighet
– Statens vegvesen opplyser om at hver av de tre internasjonale entreprenørfellesskapene har nordiske og norske selskaper inne i bildet. Sotra link med Norconsult og Multiconsult, Via Sotra med Cowi og ITIAS med Rambøll, Aas – Jacobsen og Sweco. Er ikke det godt nok da?
– De selskapene driver med prosjektering, tegninger og planlegging. Det betyr ikke arbeid til maskinførere og anleggsarbeidere, men til planleggingsfolk, svarer Johansen.
Hun mener at politikerne fortsatt har muligheten til å reversere det hele hvis de vil, men at det det ikke er noen vilje hos regjeringen til å snu.
– Den norske modellen blir undergravd med den politikken som regjeringen fører, sier hun.
Og avslutter:
– Vi lever i en krisetid med rekordhøy arbeidsledighet og stort behov for norske arbeidsplasser og økt kompetanse. Landet har ikke råd til å la norske anleggsarbeidere gå arbeidsledige, mens utenlandske selskaper er i full drift på norsk jord.
Mest lest
De nye pensjonene er klare. Etterbetaling kommer på ulike tidspunkter i mai og juni.
Hanna Skotheim
Trygdene øker fra 1. mai. Se når den blir etterbetalt
Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen
Jan-Erik Østlie
Jan Davidsen hadde håpet på mer til minstepensjonistene: Slik blir den nye pensjonen
KJEMPER: Anna Maria Magnusson har lenge kjempet for å få en lønn som hun kan forsørge familien med mens hun er lærling i anleggsgartnerfaget. Hun mener lønna er for dårlig for voksenlærlinger.
Ole Palmstrøm
Anna (27) fikk 0 kroner i lærlinglønn: – Jeg har fått låne penger av mamma siden september i fjor
KONSUM: Tusener på hjemmekontor har økt sitt alkoholkonsum. Mest økning er blant godt utdannede og barneforeldre.
Eirik Dahl Viggen
«Hanne» så at kollegaen var beruset på Teams: – Det er ufattelig hvor lenge man kan gå slik i en statlig jobb
Elizabeth (19) har bodd i fosterhjem hos Tone Granaas siden hun var 17 år.
Anne Myklebust Odland
Tone kaller Elizabeth for datter, men vegrer seg for å bli fostermor en gang til
SJÅFÆR: Rebecca Husom (22) er Norges yngste yrkessjåfør, og anbefaler varmt å velge denne veien.
Alf Ragnar Olsen
Rebecca (22) er en av Norges yngste yrkessjåfører
Oljearbeider Øyvind Akselsen møter sin tidligere arbeidsgiver i retten. Utfallet av rettsaken kan få konsekvenser for mange oljearbeidere som i perioder jobber fra skip.
Jan Kåre Ness
Øyvind går til sak for å få betalt overtid: – Burde ikke vært tema i 2022
– Lene begynte å tulle med meg på et seminar, minnes Ulrikke (t.v.) om de første tegnene til at det var noe mer mellom dem. Så kasta kollegaene seg på og sendte et bilde av at de stod sammen og skrev: «Planlegger fremtiden sammen». Nå er de tidligere kollegaene snart gift.
Hanna Skotheim
Lene mente det var en privatsak da hun forelsket seg i Ulrikke på jobb. Flere er uenig med henne
Du har plikt til å ta ferie. Nå nærmer det seg sommer og et avbrekk fra jobb.
Colourbox
Kan arbeidsgiver bestemme når jeg skal ha sommerferie? 10 spørsmål og svar
Per Flakstad
Disse blir tatt ut hvis det blir kommunestreik 24. mai
Annkarin mener hun og andre med 16 års ansiennitet burde tjent 20.000 kroner mer i året.
Simen Aker Grimsrud
Da vernepleier Annkarin sjekket tilleggene for ansiennitet, ble hun overrasket: – Det føles feil
Enigheten i Landsoverenskomsten for elektrofag (LOK) har ei økonomisk ramme på 3,7 prosent. (Arkivfoto)
Erlend Angelo
Den nye elektrikerlønna: 8,99 mer i timen og bedre betingelser for arbeidsreiser
Ole Palmstrøm
Lisa ble slått ned av en medelev som skrek «jævla neger». Først da grep de voksne inn
SJOKK: A-krimsamarbeidet i Møre og Romsdal avdekte sjokkerande lønns- og arbeidsvilkår hos underleverandørar på Vard Søviknes. No har verftet tatt grep, forsikrar verftsdirektør Arnt Inge Gjerde, klubbleiar Rune Torsvik og tillitsvald Kristian Ertresvåg i Fellesforbundet.
Tormod Ytrehus
Rumenarar jobba for 30 kroner timen hos underleverandør: – Vi mista kontrollen
PRESTASJONEN AVGJØR: Marte Rian Aarnes har levd på lønn og provisjon i hele sitt yrkesaktive liv. Her sammen med sønnen Oskar (12).
Ylva Seiff Berge
Martes årslønn er 500.000 kroner. Men med en ekstra innsats kan hun tjene langt mer
Tor Arne Johansen, konserntillitsvalgt i Tine.
Erlend Angelo
Konserntillitsvalgt reagerer kraftig på hvordan Tine uttalte seg etter at de tapte i tingretten
ERFAREN: – Få deg fast jobb og bli medlem av en fagforening, råder det fortsatt stolte medlemmet av Handel og Kontor.
Brian Cliff Olguin
Torbjørn (92) har vært fagorganisert i snart 70 år. Her er hans beste råd
North Sea Link kom i drift på høsten i fjor. Her jobbes det med å legge kabelen.
Statnett
Ny analyse: Strømprisene skyldes kraftkablene til utlandet
Først i fjor ble Katrine tilkjent 1,67 millioner. Nå vil hun hjelpe andre.
Per Flakstad
Katrine ble slått ned på jobb. Så startet en 13 år lang kamp mot Nav
Brian Cliff Olguin