JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Yrkesskade

Jørgen (70) ble filleristet i gravemaskinen, men får småpenger i erstatning

Jørgen Reinskås var 68 år da arbeidsulykken rammet. Forsikringsselskapet går ut fra at kroppen hans uansett var slitt, og tilbyr bare 36.000 kroner i erstatning.
Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Gravemaskinfører Jørgen Reinskås vil sette lys på saken sin så andre slipper å oppleve det samme.

Tone Tveit

merete.holtan@lomedia.no

I juli 2021 jobber Jørgen Reinskås på et industriområde i Larvik. Han har kjørt gravemaskin siden han var 16 år, den gangen i farens firma. Nå er 68-åringen ansatt i Hæhre, og trives godt.

Han elsker å kjøre gravemaskin.

Denne julidagen spør en arbeidsformann om han vil hjelpe til i Porsgrunn Pukkverk. Det vil Jørgen gjerne – han synes det er interessant å få lov til å sortere stein som skal lastet på bil og kjøres ut i Europa.

I pukkverket setter han seg inn i en 50-tonns graver og får øye på en diger steinblokk oppe i den sprengte fjellsida. Han sørger for å rydde området for maskiner i tilfelle steinen raser ned, og klatrer opp røysa med graveren.

Han bygger opp en pall av stein så han kan komme inn på kanten av rakkeren. 50-tonneren har godt med rekkevidde, og Jørgen er nær nok til å gjøre et lite «nikk» borti blokka. Den løsner og ramler ned som den skal.

Men det Jørgen ikke vet, er at steinblokka har fungert som en låsekil. Nå løsner hele fjellveggen.

En stuff på over 20 meter raser ut, noe treffer skuffa på Jørgens graver og tipper 50-tonneren rundt i et voldsomt kast. På toppen av fjellet står en skytebas og en borrigger og ser graveren forsvinne i en støvsky. De tror maskinføreren blir begravd.

Inne i hytta blir Jørgen sleng veggimellom og mister bevisstheten. Men når støvet har lagt seg, krabber 68-åringen ut – han lever.

Trodde han ble begravd

Det skal likevel ta et drøyt år før Jørgen er i stand til å jobbe i en gravemaskin igjen.

Etter arbeidsulykken har han ikke bare kjempet for å komme tilbake i arbeid, men også for å få yrkesskadeerstatning.

50-tonneren måtte repareres for to millioner kroner og maskinføreren har måttet sette inn nye tenner og ny hofte. Han har også hatt psykiske plager – fastlegen beskriver søvnløshet, mareritt og «flashbacks» fra ulykken.

Likevel mener forsikringsselskapet at maskinføreren bare har krav på 36.000 kroner i erstatning.

Bildene sitter fast i hodet

Jørgen Reinskås bor i Vråliosen, ei lita bygd i Kviteseid kommune, og det høres på dialekta. Han forteller sindig – ja, nesten godmodig – om øyeblikket han ikke klarer å glemme.

– Jeg får noen stygge bilder opp i hodet når jeg skal hvile eller sove, sier han.

Noen måneders samtaler med psykolog har hjulpet. Men det som hjelper mest, er å være i aktivitet. 70-åringen liker å jakte, og han liker å kjøre gravemaskin. Det første setter den opererte hofta en stopper for, men det siste klarer han – så lenge en kiropraktor lindrer plagene.

Akkurat nå er han permittert fordi bedriften har lite arbeid å tilby i snøsesongen, men han har sittet i gravemaskinen igjen siden høsten 2022.

Det er det som hjelper mest, både på de fysiske og psykiske plagene.

– Jeg er ikke redd når jeg sitter i gravemaskinen. Jeg er redd når jeg har fri, sier Jørgen.

Kunne ikke ligge alene

Da han kløv ut av 50-tonneren den julidagen i 2021, kunne han knapt gjøre rede for seg.

Han ble hjulpet inn på et brakkerom og fikk et glass vann. Skytebasen kjørte ham til legevakta i Skien, og en lege ville legge maskinføreren inn på sykehus.

Det ble ikke noe av. Jørgen ble isteden sendt til Trudvang Gjestegaard i Larvik, der arbeidslaget hans i Hæhre holdt til.

På Trudvang ble han liggende alene på rommet. Flere tenner i underkjeven var løse, han var svimmel og hadde en invaderende hodepine. Tenkte «her kan jeg ikke være» og satte seg i bilen med kurs hjem til Telemark.

Han hadde kommet omtrent til Porsgrunn da han skjønte at heller ikke det var noen god løsning. Han kunne knapt se.

– Om jeg var berusa eller kjørte i den tilstanden, var i grunnen helt det samme.

Jørgen ringte døtrene sine, som kom og kjørte ham hjem til Vråliosen. Der ble han liggende. Det er siden blitt konstatert at han hadde hjernerystelse.

Mye lest: Trine dro hjem til Norge da hun fikk kreft. Så oppdaget hun tabben hun hadde gjort

Klandrer ikke bedriften

Høsten derpå fikk han satt inn tre nye tenner i underkjeven, og en ny hofte. Det siste var ikke uproblematisk.

Jørgen lå lenge på sykehus med kateter, og fikk nyrebekkenbetennelse. Den utløste en blodforgiftning, og han ble fraktet fra Skien sykehus til Arendal der han fikk blodoverføring i all hast.

– Det var timer om å gjøre, forteller Jørgen.

70-åringen klandrer ikke Hæhre for situasjonen han er i.

Verken han eller kollegaene kunne forutse at det var farlig å flytte på steinen i pukkverket, mener han – det er normalt at det blir liggende igjen store steiner etter sprengning.

Det han stusser på, er at han ikke får en yrkesskadeerstatning som står i forhold til tapt arbeidsfortjeneste etter ulykken.

Alt i alt mener forsikringsselskapet at det er andre årsaker enn arbeidsulykken til at Jørgen ble langvarig sykmeldt og mistet inntekt.

Alt i alt mener forsikringsselskapet at det er andre årsaker enn arbeidsulykken til at Jørgen ble langvarig sykmeldt og mistet inntekt.

Tone Tveit

Avslo 36.000 i erstatning

Maskinføreren har fått skaden godkjent som yrkesskade av Nav.

Det utløser noen rettigheter i Nav-systemet, som gratis kiropraktor, men ingen økonomisk erstatning av betydning.

Siden Jørgen er over 67 år, har han heller ikke fått sykepenger i store deler av perioden han var borte fra jobb, bare alderstrygd.

Dette har betydning for Jørgens krav om yrkesskadeerstatning, da denne skal dekke opp for det du mister i inntekt på grunn av skade.

I Jørgens tilfelle er kravet om erstatning rettet mot LY Forsikring, selskapet som har forsikringen på gravemaskinen han satt i da ulykken skjedde. LY har igjen hentet inn selskapet Crawford til å gjøre vurderingene i skadesaken.

Da maskinføreren fikk se svarbrevet fra LY og Crawford, hevet han øyenbrynene.

– De avviste nesten alt. De mente at hofta mi nok var utslitt fra før, sier han.

Lest denne? Slik krever du erstatning fra forsikringsselskap etter en arbeidsulykke

Her er forsikringsselskapets begrunnelse

Arbeidsmanden har fått lese forsikringsselskapets begrunnelse.

De lister i tre punkter opp hvorfor de mener selskapet ikke skal dekke maskinførerens inntektstap:

* De mener Jørgen psykiske plager er ferdigbehandlet, og at han i dag er erklært tilnærmet frisk fra disse.

* De viser til at Jørgen allerede før ulykken hadde plager i ryggen og tegn på slitasjegikt i den aktuelle hofta, og mener at maskinføreren uansett hadde måttet ha operasjon høsten 2021. Siden Jørgen fikk sykepenger fram til operasjonen, slår Crawford fast at han ikke tapte penger fram til operasjonen.

* Selskapet er i tvil om Jørgens tannskader skyldes ulykken, siden det i legejournaler ikke er dokumentert noen skade på tennene før fire uker etter hendelsen.

Alt i alt mener forsikringsselskapet at det er andre årsaker enn arbeidsulykken til at Jørgen ble langvarig sykmeldt og mistet inntekt.

70-åringen blir likevel tilbudt 36.000 kroner i erstatning. Drøyt 16.000 av disse er allerede utbetalt, som en delvis dekning av tannlegeutgifter.

Forsikringsselskapet understreker at denne utbetalingen ikke innebærer noen erkjennelse av ansvar, men ble gitt «i et forsøk på å utvise fleksibilitet.»

Det samme gjelder de resterende 20.000, som tilbys «skjønnsmessig».

Mye delt: Rune har ventet i 13 år på erstatning. Hundrevis av nordmenn er uskyldige ofre for «tikkende bombe»

Kan bli sak for retten

– Jeg avslo hele greia, sier Jørgen Reinskås, som ikke har tatt imot de ekstra 20.000 som lå i tilbudet.

Han har nå tatt kontakt med Norsk Arbeidsmandsforbund, forbundet hvor han har vært medlem i all sin tid, og også vært tillitsvalgt i.

Forbundet har koblet inn LOs juridiske avdeling, som undersøker saken.

LO-advokat Lars Olav Skårberg forklarer at første steg blir å spørre forsikringsselskapet om de vil være med på å innhente en vurdering av Jørgens skader og helse fra en uavhengig spesialist, ikke fra forsikringsselskapets egen rådgivende lege.

Sier selskapet nei, henter LO-advokaten inn en egen spesialistuttalelse. Skulle denne konkludere med at arbeidsulykken er årsaken til plagene hans og forsikringsselskapet stadig er uenig i det, ligger det an til søksmål.

– Store krefter i sving

Jørgen Reinskås kan ikke se annet enn at han har en god sak.

Det bekrefter LO-advokat Lars Olav Skårberg, som finner et tilbud om erstatning på 36.000 kroner «merkelig lavt» i en sak med det han kaller et høyenergitraume. Med det mener advokaten at det er store krefter i sving når ei fjellside løsner og treffer en gravemaskin.

Jørgen selv peker på at 50-tonneren måtte repareres for to millioner kroner.

– Når en gravemaskin blir så hardt skadet, betyr det at det var en del g-krefter i sving. Tror de ikke at disse berørte den som satt inne i maskinen? spør han.

Maskinføreren blir provosert av forsikringsselskapets begrunnelse i svarbrevet. Når det gjelder påstanden om at hofta uansett hadde måttet opereres, sier han dette:

– Det har aldri vært snakk om noen operasjon av den hofta. Før ulykken var jeg i så god form at jeg kunne gå en halv mil hver dag som trening. Men etter smellen var jeg nede i null.

Det viktigste er å få jobbe

Kampen for en akseptabel yrkesskadeerstatning kan bli lang – bare for en spesialistuttalelse er ventetida på et halvt års tid.

Jørgen Reinskås mister ikke håpet av den grunn. Og det aller viktigste for 70-åringen er å være frisk nok til fortsatt å kunne jobbe i gravemaskinen.

– Arbeid er lidenskap for meg. Jeg holder meg mye friskere når jeg er i aktivitet. Uten det er det lett å begynne og gruble og lete etter skyldpersoner, sier han.

Forsikringsselskapet svarer

Arbeidsmanden har kontaktet LY Forsikring og spurt om selskapet vil kommentere saken ytterligere.

Per Strand, direktør skadeoppgjør, svarer dette i en epost:

«LY Forsikring uttaler seg ikke om enkeltsaker. Ettersom dette er en personskadesak er det også vanskelig å kommentere saken uten å komme i konflikt med personvernreglene.

På generelt grunnlag tilstreber LY Forsikring å behandle alle saker i tråd med lover, øvrig regelverk og bransjepraksis. Vi kan bekrefte at vi har mottatt en henvendelse fra forsikredes advokat, og vi vil forholde oss til advokaten i den videre saksbehandlingen.»

Denne skaper debatt: Thomas ble overfalt på jobb. Alt han fikk erstatning, var ingen selvfølge

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse