LOs 1. nestleder Peggy Hessen Følsvik mener det er viktig at regjeringa bruker handlingsrommet i EØS-avtalen slik at bestemmelsene om reise, kost og losji blir lovfestet.
Ole Palmstrøm
LO krever at regjeringa bruker handlingsrommet når et nytt EU-direktiv skal bli en del av norsk lov
Direktivet som bestemmer hvordan utenlandske arbeidere skal betales i Norge, åpner for at betalingen for reise, kost og losji kan bli norsk lov. Men det avhenger av hva regjeringa bestemmer.
torgny@lomedia.no
EU vedtok torsdag å utvide reglene som skal beskytte utenlandske arbeidere. Etter to års forhandlinger er det nye utstasjoneringsdirektivet klart. Dette direktivet bestemmer hvordan utenlandske arbeidere skal betales.
Den viktigste endringen er at begrepet minstelønn erstattes med begrepet godtgjørelse. Med lønn menes det en får betalt for utført arbeid. Begrepet godtgjørelse kan omfatte mer, og griper rett inn i den norske debatten om betaling for reise, kost og losji.
Reise, kost og losji kan bli en del av lønna for utsendte arbeidstakere
– Bruk handlingsrommet
– Nå må regjeringen bruke handlingsrommet og finne gode løsninger for implementering i Norge. LO vil jobbe for dette, men ansvaret ligger til slutt hos regjeringen, sier LOs 1. nestleder, Peggy Hessen Følsvik i en pressemelding.
Hun mener at å si nei til å implementere direktivet ikke er den best farbare veien for å oppnå det LO og Fellesforbundet er opptatt av: Å sikre like rettigheter for utenlandske og innenlandske arbeidere.
Formålet med utsendingsdirektivet er å sikre utsendte arbeidere visse rettigheter, ved at vertslandets regler skal gjelde. Det er altså et vernedirektiv.
Nå kan EU gjøre det vanskeligere å kutte tilleggene til utenlandske arbeidstakere i Norge
Mister beskyttelsen
– Hvis vi ikke implementerer direktivet, vil ikke det stoppe utsending til Norge, men kan heller bety at utsendte mister den beskyttelsen direktivet gir, sier hun.
Andre endringer er at de arbeidsrettslige reglene i vertslandet skal gjelde etter 12 måneder med mulighet for ytterligere 6 måneders forlengelse. Stillingsvernet, konkurranseklausuler og tjenestepensjoner er ikke omfattet.
Landene i EØS-området har to år på seg, direktivet skal tre i kraft samtidig i alle land sommeren 2020. Allerede nå ligger det an til flere tvister fordi direktivet har uklare formuleringer på flere punkter. Derfor blir måten hvert land implementerer direktivet på avgjørende.
Her kan du lese direktivet på engelsk
Et gulv, ikke et tak
For LO og Fellesforbundet har det vært svært viktig å slå fast at direktivet er minimumsdirektiv, at det fastsetter et gulv og ikke et tak på hvilke ytelser utsendte arbeidstakere i Norge skal få. Dette er et av punktene i direktivet som er uklart.
I Norge vil LO og Fellesforbundet jobbe hardt for å få til et resultat som i praksis innebære at norske regler for dekning av reise, kost og losji gjelder i størst mulig grad.
«Høyesterett fastslo i verftsdommen i 2013 er dette helt essensielt for å forhindre forvitring av den norske modellen for lønnsdannelse, og også legitimt i henhold til EØS-retten», skriver LO i pressemeldingen.
EU-dommen som rystet fagbevegelsen
Den harde kjerne
Et annet stridspunkt er hva som skal inn i direktivets «harde kjerne». Med begrepet «harde kjerne» menes bestemmelser som vertslandet skal etterleve. LO har bare delvis gjennomslag for at reise, kost og losji skal inn i den harde kjernen.
– Problemet med det nye utsendingsdirektivet er etter vårt syn ikke det som står der, men det som ikke står der. Og det er ikke sånn at dersom vi ikke implementerer direktivet får vi det som ikke står der, eller kan begrense omfanget av utsending. Derfor er den nasjonale implementeringen svært viktig, og her vil vi jobbe intenst for å få til et best mulig resultat, sier Hessen Følsvik.
Mest lest
I lønnsoppgjøret skal de største tilleggene gis til de som har lavest lønn, ifølge LO.
colourbox.com
Om lønna di er lav nok, kan du vente deg ekstra penger
Erfarne butikkansatte som Nadine Tomi får 15.600 kroner mer i året fra 1. februar.
Brian Cliff Olguin
Kraftig lønnshopp for butikkansatte FØR lønnsoppgjøret
Colourbox.com
33.000 pensjonister taper tusenvis av kroner: – Det holder bare ikke
Hugo Lorentsen, som har jobbet i Drytech i 17 år, anbefaler mest husets kylling i karri. Maten pakkes for hånd og alt er nøye sjekket.
Erlend Angelo
«Magisk» norsk mat har mettet soldater og turgåere i tre tiår
Bredtveit fengsel ble nok en gang åsted for selvmord sist helg.
Eirik Dahl Viggen
Fengselsbetjent etter selvmord på Bredtveit: – Dette er traumatisk
USIKRE TIDER: Martin Rask, Anne Sofie Ovesen, Hans-Petter Løksti, Inger Berit Ludvigsen, Eirik Føre, Martin Andreassen, Titajoa Kaeeyoo, Terje Olsen, Rita Jakobsen og Inger Andreassen håper de som ønsker å fortsette i Posten, får tilbud om ny jobb.
Alf Ragnar Olsen
Bodø-terminalen har skrumpet inn fra 80 til 13 årsverk på to år
Veien fram til i dag har vært lang og full av skam og vonde følelser for Martine. Nå føler hun at hun kan puste.
Eivind Senneset
Oljearbeider sto fram som kvinne på jobb: – Vil leve, ikke bare overleve
I fjor streika ansatte i mange private barnehager for å bli med i tidligpensjonsordninga Fellesordninga for avtalefestet pensjon.
Bjørn A. Grimstad
Flere skal få tidligpensjon – men ny AFP kommer heller ikke i år
LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
Jan-Erik Østlie
Se hvem som skal forhandle om din nye lønn
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som nesten ble drept for det hun tror på. Terroristen på Utøya skjøt Libak i hendene, i kjeven og i brystet.
Hanna Skotheim
Ina Libak hørte folk si Nav møtte dem med mistillit. Da hun selv måtte ringe, fikk hun en aha-opplevelse
– Det er synd at vi måtte ut i media for at de skulle bestemme seg for å gjennomføre et tilsyn, sier Joakim Johnsen.
Brian Cliff Olguin
Sjefen trakasserte Joakim og kollegaene i fylla: Nå ser Arbeidstilsynet på saken
«Mrs. Chatterjee vs. Norway» har premiere 17. mars. Bufdir forbereder seg på debatten
Skjermdump
Bollywood-film om norsk barnevernssak drar fagfolk til kinoen
Arbeidsmiljøloven sier at nattarbeid, som defineres som arbeid mellom klokka 21 og 06, ikke er tillatt med mindre «arbeidets art gjør det nødvendig». Men det gjelder ikke ansatte i varehandelen. (Illustrasjonsfoto)
André Kjernsli
Skal vurdere om butikkansatte kan jobbe etter klokka 21 om kvelden
Selv om drikkevannsnettet er nedslitt og lekker som en sil, gjøres det nesten ingenting med problemet. Ingen mål for å redde drikkevannet er nådd siden 2014.
Bjørn A. Grimstad
Drikkevannet lekker – du kan få gigantregningen
Det kan bli streik ved et av fartøyene som er tilknyttet Ekofisk-feltet i Nordsjøen. Industri Energi mener det foregår sosial dumping og krever tariffavtale.
ConocoPhillips Company
Det kan bli streik i Nordsjøen: – Dette er sosial dumping
Klubbleder Mohammed Malik ved Tine i Oslo mener det er oppsiktsvekkende at noen må streike for tariffravtale i 2023. Derfor er klubben klar for sympatistreik.
Erlend Angelo
Streik stanser varelevering til Oslo-restaurant: – Ønsker å vise vår støtte
– Jeg kan ikke si noe annet enn at jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven med å lede dette fantastiske forbundet med de beste folkene, sier Geir Ove Kulseth.
Leif Martin Kirknes
Geir Ove Kulseth vant en uhyre jevn lederkamp. Her er reaksjonene
En kampklar Christopher Beckham er villig til å streike for at lønna skal øke mer enn prisene.
Leif Martin Kirknes
Beckham provosert etter lønnsfest-utspill. Nå varsles det streik
De to barnehagene ble drevet henholdsvis i andre etasje på bygningen til venstre og over garasjen til høyre. Leieforholdene ble avsluttet for over et år siden. Huseieren, som fortsatt benytter huset som bolig og også gjorde det i utleieperioden, har ikke fått kritikk i forbindelse med saken.
Bjørn A. Grimstad
Stengte «uforsvarlige» barnehager – eieren tjente millioner
De ansatte krever at klinikkleder Bjørn Bendz og avdelingsleder Arnt Fiane fratrer sine stillinger umiddelbart.
Lise Åserud / NTB