JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny offentlig pensjon: For kokk Gustav Landsverk er det viktig at særaldersgrensene blir stående

15. mai er siste frist for ansatte i stat og kommune til å si sin mening om forslag til ny offentlig pensjonsordning. Kokken Gustav Landsverk har stemt ja. Og håper særaldersgrensene får bestå.
Kokk Gustav Landsverk på Kystverkets båt Utøy har stemt ja til ny pensjonavtale. Han er samtidig urolig for at særaldersgrensene skal bli borte

Kokk Gustav Landsverk på Kystverkets båt Utøy har stemt ja til ny pensjonavtale. Han er samtidig urolig for at særaldersgrensene skal bli borte

Tri Nguyen Dinh

ane.borrud@lomedia.no

I tariff-forhandlingene i privat sektor, mellom LO og NHO, var pensjon et viktig tema. I offentlig sektor ble forhandlingene om pensjon unnagjort før tariff-forhandlingene. Forslaget til pensjon er nå ute på uravstemning, og medlemmene skal få si hva de mener om resultatet innen 15. mai klokka 16:00. Mens tariff-forhandlingene ligger hos Riksmekleren. Der har partene fram til midnatt 23. mai på å bli enige.

• LO vil ta ut 4.000 statsansatte i streik

Mange bra forslag

Gustav Landsverk, som er kokk på Kystverkets båt Utvær og sitter i styret i NAF avdeling 3 Møre og Romsdal, synes flere av forslagene til ny offentlig tjenestepensjon er bra. De offentlige ordningene skal bli mer lik dem som er i privat sektor. Blant annet skal det være mulig å jobbe uten at pensjonen reduseres.

– Det må nå være bra at vi får lov til å jobbe mens vi tar ut pensjon. På lik linje med andre, mener Landsverk.

Med de nye reglene kan ansatte som har arbeidet i en bedrift med AFP-avtale, ta med seg rettighetene de har opparbeidet hvis de skifter fra offentlig til privat arbeidsgiver og omvendt. Forutsetningen er at din nye arbeidsgiver også har en AFP-avtale. I dag kan du nemlig risikere å miste AFPen din hvis du jobber i det offentlige, og bytter jobb til det private næringslivet etter at du er 55 år. Det samme kan skje hvis du har den samme jobben, men den blir satt ut til private bedrifter.

– Det er en kjempefordel å kunne ta med seg opparbeidede rettigheter. Vi har hatt noen tilfeller der det offentlige har blitt outsourcet, og arbeiderne har tapt vanvittige summer, kommenterer Landsverk.

Ja eller nei til den nye pensjonsavtalen? NTL-foreningene gir sprikende råd

Særaldersgrensene må bestå

En ting partene som forhandlet på de offentlige pensjonsordningene ikke landet på, var særaldersgrensene. «De som har særaldersgrenser etter dagens regler skal sikres nødvendig forutsigbarhet. Hvilke stillinger som skal ha særaldersgrense, og hva denne skal være, avklares i en senere prosess», står det i avtalen.

I Kystverket har de en særaldergrense på 60 år. Det betyr at de går av med pensjon når de er 60 år. For kokken er det veldig viktig at denne blir stående.

– Vi har sagt nei til økt lønn i mange forhandlinger over mange år for å få særaldersgrensen. Hvis aldersgrensene blir fjernet uten at vi får det kompensert – da vil det være et ran! Det går ikke an å si til en av oss som har sagt nei takk til flere lønnstrinn i mange år for å kunne gå av ved 60 år at: Sorry – du må jobbe fem år til.

Landsverk legger vekt på at eventuelle endringer av særaldergrensene må gå over mange år, og at endringer må komme langt fram i tid.

– Jeg skjønner at det kanskje må komme forandringer, i og med at vi lever lengre. Men jeg er for at vi skal bevare de beste ordningene for arbeidsfolk så lenge som mulig. Og det må gode overgangsordninger til. De som nærmer seg 60 år må slippe endringer. Mens de som er 45 i dag må kanskje innstille seg på at det er andre regler når de skal gå av med pensjon.

– Risikosport å si nei til pensjonsavtalen, sier lederen i Fagforbundet Ung

– Hva med å begynne tidligere?

Og her kommer Landsverk med et langt hjertesukk:

– Alle er så jækla opptatt av at alle skal jobbe lengre. Men det ingen som setter spørsmålstegn ved når de unge kommer i arbeidslivet. Vi som er voksne nå hadde ikke mulighet til å reise i Asia ett år, så folkehøyskole, så et friår. Og så være 30 år før du kommer ut i lønna arbeid. Det er greit nok å kreve at folk skal jobbe fem år lengre. Men hva med å begynne fem år tidligere?

Han fortsetter:

– Jeg begynte å jobbe fulltid da jeg var 17 år. Vi er mange som har hatt det livsløpet. De årskulla som begynte å jobbe tidlig har jobba veldig mange år. Mens i dag er det mange som kommer ut ti år senere i arbeidslivet enn de fleste i min generasjon. Vi burde kanskje se på hvor mange år man har jobba, og ikke bare fokusere på hvor gammel man kan være før man går av med pensjon, avslutter han.

Pensjonseksperten: – Et meget godt tilbud til offentlig ansatte
Hauglie: – Pensjonsforslaget gir økte kostnader
Slik er forslaget til ny pensjonsordning i offentlig sektor

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse