JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Dette er Oslomodellen:

Oslo kommune krever at leverandørene gir ansatte lønn mellom oppdragene

Oslo kommune er landets nest største innkjøper av varer og tjenester. Nå innfører Oslo kommune krav om minst 50 prosent fagfolk og tarifflønn mellom oppdragene til de ansatte.
STOLTE: LOs leder Hans-Christian Gabrielsen og Oslos byrådsleder Raymond Johansen var begge strålende fornøyde da Oslomodellen ble presentert i dag, midt i den hektiske byggeaktiviteten i sjøkanten ved Operaen.

STOLTE: LOs leder Hans-Christian Gabrielsen og Oslos byrådsleder Raymond Johansen var begge strålende fornøyde da Oslomodellen ble presentert i dag, midt i den hektiske byggeaktiviteten i sjøkanten ved Operaen.

Håvard Sæbø

eline@lomedia.no

Det skal bli en fordel å være seriøs i Oslos byggebransje, lover kommunen. Den nye og strenge standarden som er satt i Oslomodellen bør bli nasjonal, mener LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Hvert eneste år kjøper Oslo kommune varer og tjenester for 26 milliarder kroner, og er landets nest største innkjøper. Nå innfører kommunen et sett med strenge krav til leverandører som ønsker å få kontrakter, i sum kalt Oslomodellen.

– Over tid har det blitt vanskelig å drive seriøst, og særlig alvorlig har det vært i bygg og anlegg. Vi ønsker med dette å bidra til å snu en negativ utvikling, sa byrådsleder Raymond Johansen ved lanseringa av modellen, som skjedde i skyggen av byggekranene ved det nye Munch-museet i Bjørvika i hovedstaden.

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Lærlinger og lønn mellom oppdrag

Blant de viktigste kravene som innføres med Oslomodellen er strenge krav til lærlinger og fagfolk hos leverandørene. Finansbyråd Robert Steen understreker at når 10 prosent av timeverkene skal utføres av lærlinger holder det ikke å hanke inn et par lærlinger siste uka på et prosjekt.

– I tillegg vil jeg framheve at vi krever minst 50 prosent fagfolk og at ansatte skal ha lønn mellom oppdrag, sier Steen.

Han har vært sentral i utformingen av Oslomodellen, som han beskriver som et «ektefødt barn av trepartssamarbeidet». Kommunen har jobbet tett både med fagbevegelsen og bransjen, og skal også evaluere og videreutvikle modellen i samarbeid med dem.

– Vi har hentet inspirasjon fra andre seriøsitetsbestemmelser i Difi, Statsbygg og Telemarksmodellen, sier Steen.

• Følg oss på Facebook

Modellen skal spres

En av partene som har vært delaktig i utformingen av modellen er Fellesforbundet i Oslo. Avdelingsleder Steinar Karlsen er strålende fornøyd med resultatet, og sier at det nå er kommet på plass et solid sett regler.

PÅDRIVER: Fellesforbundets Steinar Karlsen roser Oslomodellen, og sier det har vært mye arbeid å få den på plass. Men det virkelig store arbeidet starter nå som den skal realiseres.

PÅDRIVER: Fellesforbundets Steinar Karlsen roser Oslomodellen, og sier det har vært mye arbeid å få den på plass. Men det virkelig store arbeidet starter nå som den skal realiseres.

Håvard Sæbø


– Nå starter arbeidet med å sette dette ut i livet. Vi snakker om å gjenreise en bransje som har vært forslumma i årevis, og det er ikke gjort i en håndvending. Derfor blir evaluering og justering av tiltak veldig viktig, sier Karlsen.

Fellesforbundet er allerede i gang med arbeidet for å spre modellen til kommunene i Akershus.

Byggmester fornøyd: – Pris skal ikke bety alt lenger

Fra arbeidsgiversida har byggmester Åsmund Østvold, som også er leder i Byggmesterforbundet, vært en pådriver for Oslomodellen.

– Kravene om lærlinger og fagfolk er ekstremt viktige, og henger sammen. Der det er lærlinger vil det også være fagfolk, derfor er dette nøkkelen til seriøsitet, påpeker Østvold. Hans egen bedrift har 18 ansatte og tre lærlinger, og har hittil bare kunnet drømme om å nå opp i konkurransen om oppdrag for Oslo kommune.

PÅDRIVER: Byggmester Åsmund Østvold er fornøyd med nye, strengere regler. Han er blant dem som håper det nå vil lønne seg mer å drive seriøst.

PÅDRIVER: Byggmester Åsmund Østvold er fornøyd med nye, strengere regler. Han er blant dem som håper det nå vil lønne seg mer å drive seriøst.

Håvard Sæbø

– Det blir spennende tider nå som pris ikke skal bety alt, men kommunen må velge bedrifter som har fast ansatte og driver redelig, sier Østvold.

Sørafrikansk LO glad for norsk støtte til Israel-boikott

Ønsker smitteeffekt

Ved lanseringa la også byrådet vekt på at de vil bruke innkjøpsmakta de har som stor bestiller for det den er verdt.

– Oslo er en gigant og skal gå foran. Vi skal sikre at det lønner seg å drive seriøst. Det er farlig å se seg blind på pris. Risikoen er at en låser inne kreativiteten til de ansatte, og det går ut over kvalitet og produktivitet. Til sjuende og sist straffer det seg kanskje også med tanke på pris, sa Inga Marte Thorkildsen, byråd for eldre, helse og sosiale tjenester.

LO vil ha nasjonal kopi

Den nyvalgte LO-lederen Hans-Christian Gabrielsen var til stede ved lanseringa og kasta glans og godord over Oslomodellen.

– I dag tar vi et viktig skritt for et anstendig og seriøst arbeidsliv. Her leverer Oslo på mange av LOs viktigste krav: tarifflønn mellom oppdrag, lærlinger og fagfolk. Signaleffekten er sterk, og jeg håper dette kan danne en mal for et nasjonalt regelverk, sa Gabrielsen.

Les også:

Telemarksmodellen gikk foran med krav til offentlige kjøp
• 11 krav som skal sikre en seriøs byggebransje
Få nyhetsbrevet vårt

Dette er Oslomodellen:

Krav til språk. Stilles for å sikre at alle arbeidstakere forstår aktuelle krav til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø. Kommunikasjonen mellom nøkkelpersoner på prosjekt skal foregå på norsk, og minst én person i hvert arbeidslag skal forstå og gjøre seg forstått på norsk eller engelsk.

Krav til bruk av lærlinger. Minimum 10 prosent av arbeidstimene på fagområder med behov for lærlingplasser, skal utføres av lærlinger. Her går Oslo lenger enn andre tilsvarende modeller.

Krav om å bruke faste ansatte. Skal man få kontrakt med Oslo kommune skal arbeidet i hovedsak utføres av fast ansatte hos leverandørene og ikke innleide.

Krav til lønn mellom oppdrag. Innleide arbeidere som jobber på kontrakter for Oslo skal ha garantert tarifflønn mellom oppdrag i kontraktsperioden. Bruk av innleie/bemanningsbyråer skal skriftlig forhåndsgodkjennes av oppdragsgiver.

Krav om faglærte håndverkere. Minst 50 prosent av de ansatte på prosjekter skal være faglærte.

Krav til antall ledd underleverandører. En hovedleverandør kan maks ha ett ledd under seg. Enkeltmannsforetak og innleid arbeidskraft regnes som et ledd i leverandørkjeden.

Krav til lønn og arbeidsforhold. Kontrakt med Oslo kommune krever at arbeidsgiver minst gir like god lønn som allmenngjorte satser der dette finnes eller landsomfattende tariffavtale for den aktuelle bransjen.

Krav om utbetaling til bankkonto. Dette skal gjøre hvitvasking og skatteunndragelse vanskeligere. Tilsvarende skal alle kjøp knyttet til kontrakten skje elektronisk og ikke med kontanter.

Krav om HMS-kort. Arbeidere skal ha dette i orden fra første dag på oppdrag, og det skal framgå av kortet hvem som er arbeidsgiver.

Krav om forsikring. Leverandører må dokumentere at arbeiderne er dekket av ulykkesforsikring.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse