TØFF TID: Hovedtillitsvalgt i STAS, Frank Aamo, må nå lose rundt 350 flyplassvektere gjennom en virksomhetsoverdragelse. Fra april neste år får de berørte Securitas-vekterne Avarn Security Aviation som arbeidsgiver.
Glen Musk
Nedbemanning
På to år har Securitas mistet vaktholdet ved 42 flyplasser. Nå har de bare én igjen
Securitas tapte nylig Avinors anbud på flyplassene i Bergen, Trondheim og Stavanger. Nå må rundt 350 vektere bytte arbeidsgiver.
merete.holtan@lomedia.no
1. april i år sa Securitas-selskapet Securitas Transport Aviation Security (STAS) opp kontrakten med Avinor på Flesland i Bergen, Værnes utenfor Trondheim og Sola utenfor Stavanger. Årsaken var at pandemien endret markedssituasjonen og at kontrakten ikke så ut til å bli lønnsom for STAS på sikt.
Tilbake i april understreket både daglig leder i STAS, Dorothy Billett, og hovedtillitsvalgt Frank Aamo at bedriften hadde en god dialog med Avinor. De mente at STAS ville stille sterkt når den statlige flyplasseieren la ut anbudet på ny.
– Vi har en plikt og en ansvar ovenfor alle ansatte til å gjøre alt vi kan for å vinne det nye anbudet, og vi skal delta i konkurransen sammen med de tillitsvalgte, sa Dorothy Billett den gangen.
– Ønsket velkommen i Avarn
Oppsigelsestida på en kontrakt av dette omfanget er et helt år, og STAS er garantert tjenesten fram til 1. april 2022. Men da er det også slutt.
1. november ble det nemlig klart at STAS tapte Avinors anbud på Flesland, Værnes og Sola. I april neste år overtar Avarn Security Aviation vaktholdet, og rundt 350 Securitas-vektere må bytte arbeidsgiver i en virksomhetsoverdragelse.
Hovedtillitsvalgt i STAS, Frank Aamo, forteller at stemninga var kaotisk i starten, men at de ansatte ser ut til å akseptere at de skal over i en annen bedrift.
– Det er frustrerende ikke å ha kontroll over eget arbeidsforhold. Som vekter er du tvunget til å dedikere deg til en bransje, ikke en bedrift. Det er et resultat av anbudssystemet, sier Aamo, men understreker:
– Vi er ønsket velkommen over i Avarn, og for de ansatte spiller det egentlige ikke så stor rolle at de må skifte skjorte og logo så lenge de går under samme tariff.
Vurderte å klage
Etter at det ble klart at Avinor valgte Avarn Security Aviation, fulgte en karenstid på ti dager hvor STAS hadde anledning til å klage på vedtaket. STAS ba om ytterligere begrunnelse fra Avinor, og enda noen dager ble lagt til i karens.
Denne uka bestemte bedriften seg for ikke å klage på Avinors avgjørelse.
– Vi må bare akseptere begrunnelsen. Vi er rett og slett vurdert svakere enn Avarn på de mange kriteriene som er lagt til grunn i det offentlige anbudet, sier daglig leder i STAS, Dorothy Billett.
Tappet for flyplasser
Hun, Frank Aamo og STAS har hatt et vanskelig halvannet år bak seg, med tap av flyplasskontrakter og et uforutsigbart behov for arbeidskraft under pandemien.
I mars 2020 vant Nokas Aviation (nå Avarn Security Aviation) Avinors anbud på hele 39 flyplasser i Norge, og 600 vektere i STAS måtte bytte arbeidsgiver.
På dette tidspunktet hadde STAS fremdeles vaktholdet på flyplassene i Bergen, Stavanger og Trondheim, samt Sandefjord og Haugesund. Selskapet hadde også ansatte på seks heliporter og seks cargoer i Norge.
I midten av mars rammet koronaen flytrafikken, og i juni 2020 foretok STAS en nedbemanning hvor 47 vektere mistet jobben.
Avarn har monopol
I mai ble det i tillegg klart at STAS mistet vaktholdet i sikkerhetskontrollen ved Haugesund Lufthavn Karmøy. 1. september overtok Widerøe Ground Handling tjenesten.
Når Avarn Security Aviation i april neste år inntar sikkerhetskontrollen i Bergen, Trondheim og Stavanger, betyr det at Avarn har vaktholdet på 42 av landets 44 flyplasser. STAS er etterlatt med én sikkerhetskontroll – på den privateide flyplassen Torp i Sandefjord.
Dorothy Billett vil ikke mene så mye om at samtlige av Avinors anbud er gått til Avarn.
– Men vi registrerer at konkurransesituasjonen i Norge er svekket, sier hun.
Frank Aamo kommenterer situasjonen slik:
– Avinor har gitt Avarn monopol på kontraktene.
For Frank Aamo blir det tungt å gå fra jobben som hovedtillitsvalgt i april neste år.
Glen Musk
STAS består
Så er spørsmålet: Overlever STAS med bare ett flyplassanbud? Er arbeidsplassene til de som jobber i de gjenstående tjenestene i STAS trygge?
Frank Aamo anslår at mellom 40 og 50 vektere jobber på Torp i Sandefjord, mens mellom 80 og 90 er fordelt på seks heliporter. Innenfor cargo er det bare noen få årsverk fordelt på en håndfull ansatte.
Daglig leder Dorothy Billett forsikrer at både STAS og arbeidsplassene er trygge.
– Det er riktig at vi bare har Sandefjord igjen på flyplass, men cargo og heliport-tjenestene står for en omsetning på over 120 millioner kroner og vi har langsiktige kontrakter med flere store, internasjonale kunder. I henhold til vår strategi skal STAS fortsette å være en sterk global aktør innenfor sikkerhet på luftfart.
– Betyr det at STAS vil konkurrere om nye, framtidige flyplassanbud?
– Ja. Nå skal vi fullføre tjenesten på flyplassene i Bergen, Trondheim og Stavanger med verdighet og kvalitet fram til Avarn overtar i april 2022. Det vil gi oss verdi i framtidige anbud, sier Billett.
Hun medgir at det ikke er lett å være aktør innenfor luftfart for tiden.
– Vi har lenge stått i en tøff situasjon med usikre passasjertall og reisemønster, og slik kommer det til å fortsette framover.
– Fryktelig trist
Dorothy Billett mottar fredag 19. november en anmodning fra hovedtillitsvalgt Frank Aamo om å gjennomføre en virksomhetsoverdragelse for de flere hundre ansatte som skal over i Avarn Security Aviation.
– Vi i STAS er opptatt av at alle som er berørt skal føle seg trygge på at de blir ivaretatt i prosessen, sier Billett.
For Frank Aamo blir det tungt å gå fra jobben som hovedtillitsvalgt i april neste år. Det mest realistiske scenarioet er at han går tilbake som plasstillitsvalgt i Avarn og jobber operativt 100 prosent.
Han synes det vanskelig ikke å få fullført det han har bygget opp.
– Det er ikke noen hemmelighet at det har vært turbulent mellom fagforening og ledelse i Securitas, særlig etter streiken i fjor, sier Aamo, og nevner som eksempler at Securitas i mars i år splittet tillitsvalgtorganisasjonen i to og at han selv startet vervet i STAS med å håndtere en masseoppsigelse.
– Likevel har det gått forbausende bra. Jeg og bedriftsledelsen har fått samarbeidsavtalen til å fungere og kommet oss ut av mistilliten. Da er det fryktelig trist å måtte avslutte, sier Frank Aamo.
Mest lest
Debatt
Hvis du er kvinne og jobber i handelen eller i et serviceyrke, kan du fort stå igjen som pensjonstaper. Derfor er kampen om AFP også en likestillingskamp, skriver Cecilie Tvetenstrand. (Illustrasjonsfoto)
AFP er en urettferdig pensjon. Den er også uforutsigbar
Kaptein Frank Langø har jobbet i Sølvtrans i 20 år. Neste år går han av med pensjon. Nå er han med på gruppesøksmålet mot rederiet for at han skal få pensjonen han mener han har krav på. Også Maskinistforbundet deltar i søksmålet.
Jogvan H. Gardar/privat
Sjøfolk kan ha tapt millioner i pensjon. Nå saksøker de rederiet
KJØRTE I POLEN: Oleksandr Klievtsov fra Bakhmut i Ukraina viser frem video av ham selv som kjører buss i Polen høsten 2022.
Erlend Tro Klette
Norge skriker etter bussjåfører. Oleksandr har erfaringen, men nektes jobb
Martin Guttormsen Slørdal
Ny pensjon kan svekke Norges sikkerhet: Fire av ti i Forsvaret vil slutte
LO og NHO har sammen utredet en «reformert AFP», og LO ønsker at denne skal bli del av et samordnet tariffoppgjør til våren. Men innad i LO har det vært svært ulike syn på forslagene som er lagt fram - og nå begynner tiden å renne ut.
Tormod Ytrehus
Pensjonsordning kan snart forsvinne: Dette handler AFP-striden om
Det er kun 1.200 meter mellom bebyggelsen og den nærmeste vindmølla i Havøysund. Likevel har det vært lite protester mot vindparken.
Håvard Sæbø
Oppgitt ordfører: – Man kan jo lure hva staten har tenkt å bruke Finnmark til
– Nå kommer vi med vårt krav, der vi ivaretar våre medlemmers utfordringer og muligheter, sier forbundsleder Jørn Eggum.
Håvard Sæbø
AFP har skapt storkonflikt mellom LO-forbund. Her er Fellesforbundets løsning
Tri Nguyen Dinh / Ronny Øksnes
«Svenskebåten» legges ned: – Vi visste overhodet ingenting
Merethe Solberg er bekymret for at flere ikke vil klare seg gjennom alle krisene med pandemi, dyrtid og rentehevinger.
Erlend Angelo
Renta øker igjen: – Folk går fra den ene krisa til den andre
Statsminister Jonas Gahr Støre og næringsminister Jan Christian Vestre trakk på seg kjeledress og hjelm da de valgte å legge frem regjeringens grønne industriløft på Rosenberg Worley i Stavanger.
Helge Rønning Birkelund
LO-medlemmene flykter fra Ap. Sjekk fallet og hvor de tar veien
OMFATTENDE: NTL NAV har beregnet at når etaten velger delegerte forhandlinger, går det med rundt 51 000 arbeidstimer til dette.
Colourbox.com
Nav sløser bort millioner i lokale forhandlinger, mener tillitsvalgte
Erlend Angelo
Tordis gleder seg fortsatt til å gå på jobb etter 47 år. Her er hemmeligheten
Debatt
Carolines historie er en viktig vekker, skriver Nav-sjefen.
Lise Åserud / NTB. Innfelt: skjermdump av frifagbevegelse.no
Det er umulig for meg å ikke bli berørt av det Caroline forteller
Køen ble lang for å sikre seg en pose mat.
Tom Vestreng, Dagsavisen
Krisa øker ved Fattighuset: – Rundt 100 må gå tomhendt hjem
Kronikk
Nav-ansatte har det handlingsrommet de trenger for å kunne gi god og tilpasset hjelp til den enkelte familie. Men det krever svært god kompetanse i sosialt arbeid, skriver Tore Nyseter.
Eirik Dahl Viggen/Privat
Nav svikter barn i fattige familier
Nav må ta utgangspunkt i at mottakeren ikke kjenner reglene og heller ikke enkelt kan forstå juridiske tekster, mener sivilombud Hanne Harlem.
Hanna Skotheim
Nav begrunner avslag for dårlig, mener Sivilombudet
Kompetansen som skal til for å bygge skip kan forsvinne på norske verft dersom ikke utviklingen snur. Nå vil tillitsvalgte ha en ny giv for bransjen.
Erlend Angelo, Magasinet for fagorganiserte
– Hvis vi fortsatt skal bygge skip i Norge, må noe skje, advarer tillitsvalgte
Høyres nestleder Henrik Asheim mener Erna Solberg og Høyre ikke holdt tilbake informasjon om Sindre Finnes aksjehandler til etter valget.
Arkivfoto: Leif Martin Kirknes
Høyre: – Skjønte at dette kunne være løgn først på fredag
– Vi kan ikke forby noen å filme, og det er heller ikke ulovlig å gjøre det – det er hendelser som skjer på offentlige plasser. Jeg ber bare om arbeidsrom, sier vekteren Stefan.
Jan-Erik Østlie
Stefan blir ofte omringet og filmet når han gjør jobben sin. Frykten er å bli hengt ut
Sjåførene frykter det betyr at de må utføre samme jobb, på dårligere betingelser og lavere lønn. (Illustrasjonsfoto)
Alf Ragnar Olsen