JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Parkeringsvaktene får 6,73 mer i timen

I går ble LO og NHO enige i vårens lønnsoppgjør i privat sektor. Alle får 50 øre mer i timen. De lavlønte får 1 krone og 50 øre i tillegg. Og noen tariffavtaler, som parkering, får i tillegg utslag på en lønnsgaranti i tariffavtalen. Det samme gjør renholderne, men ikke vekterne.
ØKER MEST: Parkeringsbetjent i Q-Park, Mohammad Tanveer, får nesten 1000 kroner mer i måneden i lønnsøkning.

ØKER MEST: Parkeringsbetjent i Q-Park, Mohammad Tanveer, får nesten 1000 kroner mer i måneden i lønnsøkning.

Leif Martin Kirknes

ane.borrud@lomedia.no

I går ble LO og NHO enige i vårens lønnsoppgjør. Lønnsøkningen fra 1. april blir på 50 øre i timen for alle. Lavlønnstillegget er på en krone og femti øre timen, og gjelder for ansatte på overenskomster mellom LO og NHO som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn. Deres lønnstillegg blir dermed på to kroner timen – i underkant av 4.000 kroner på årsbasis. Dermed blir rammen i vårens oppgjør i privat sektor på 2,4 prosent.

Les også: Alle får 1000 kroner i lønnstillegg. Lavlønte får 4.000 kroner

Lavlønnstillegg og minstelønnsgaranti

Det er 23 yrkesgrupper der de lavlønte får det ekstra tillegget på 1 krone og 50 øre. Fem av disse har tariffavtale der Arbeidsmandsforbundet er part:

• Renholdsoverenskomsten

• Renhold på land i egen regi

• Parkeringsselskaper

• Skianlegg

• Fritids- og aktivitetsavtaler

Trykk her for å se alle 23 yrkesgruppene

I tillegg er det noen tariffavtaler i Arbeidsmandsforbundet som har en lønnsgarantiordning. I år var det tre overenskomster som fikk uttelling på denne, og som fikk økt timelønn i tillegg til resultatet fra det sentrale mellomoppgjøret:

Parkering: 4 kroner og 73 øre

• Tunnel-bom og bru: 2 kroner og 96 øre.

• Renhold: 1 krone og 43 øre

Parkeringsvaktene får mest

Parkeringsvakt i Q-Park, Mohammad Tanveer, blir gledelig overrasket da han hører at det er parkeringsvaktene som får høyest lønnsøkning av Arbeidsmandsforbundets yrkesgrupper i LO-NHO-området. Med generelt tillegg, lavlønnstillegget og tariff-garantien får parkeringsvakter med tariffavtale en lønnsøkning på 6 kroner og 73 øre.

– Det er flott! Jeg leste i nyhetene at det skulle gis mer til dem med lav lønn, men jeg visste ikke at vi får såpass mye. Det er veldig gode nyheter, sier Tanveer.

Det at parkeringsvaktene får en lønnsøkning på nesten 1000 kroner i måneden fra 1. april, er en konsekvens av lav lønn i bransjen.

– Jeg er veldig klar over at vi er dårligst betalt i utgangspunktet. Jeg håper vi går enda mer opp i årene som kommer, sier Tanveer.

Han setter pris på at LO har fokus de lavlønte, og at lønnsforskjellene i her til lands skal utjevnes.

Mohammad Tanveer

Mohammad Tanveer

Leif Martin Kirknes

Les også:

– Lønnsforskjellene gir mer svart arbeid

Vekterne får 50 øre mer i timen

Ifølge hovedtillitsvalgt i Securitas, Janita Blomvik, er det første gang vekterne ikke får lavlønnstillegg eller utslag på lønnsgarantien i tariffavtalen. Vekterne får kun det generelle tillegget på 50 øre.

– Det er et resultat av at vi har jobbet med grunnlønna til vekterne i mange, mange år. Målet vårt har hele tiden vært at vi ikke skal ha garantitillegg, kun generelle tillegg.

Når vekterne ikke får lønnsøkning utover det generelle tillegget, så er det fordi de er nærmere målet om en lønn som er 95 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Det betyr jo at vi vi har fått hevet vekterlønna. Målet vårt nå er å holde lønna på godt over 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

Når det er sagt, så betyr det ikke at Blomvik er fornøyd med årets mellomoppgjør.

– 50 øre i timen betyr ingenting. Det er litt over 83 kroner ekstra i måneden. Det er flaut, mener hun.

Ifølge vekteren merker folk allerede at de har mindre å rutte med. Konsumprisindeksen øker, mens lønningene står nesten stille.

– Igjen er det vi arbeiderne som skal ta ansvar og redde Norge AS, slår hun fast.

Og avslutter

– Selv i et moderat mellomoppgjør og industrien sliter, så blir 50 øre i timen for lavt.

Janita Blomvik, hovedtillitsvalgt i Securitas.

Janita Blomvik, hovedtillitsvalgt i Securitas.

Ole Palmstrøm

Renholderne får 3,43 mer i timen

For renholderne sin del blir lønnsøkningen på 3 kroner og 43 øre i timen. Det er summen av det generelle tillegget, lavlønnstillegget samt det tariff-festede garantitillegget på 1 kroner og 43 øre i timen.

Hovedtillitsvalgt i ISS, Irene Skuggen, er ganske fornøyd.

– Det er et løft for renholderne, men det at vi får garantitilleggene betyr jo at vi ligger på en lav lønn i utgangspunktet.

For renholderne er det et mål å komme på en lønn som tilsvarer 90 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

– Vi ligger fortsatt langt unna, så ved hovedoppgjøret neste år vil vi fortsette å jobbe for at renholderne får en høyere lønn, avslutter hun.

Irene Skuggen Olsen, hovedtillitsvalgt i ISS.

Irene Skuggen Olsen, hovedtillitsvalgt i ISS.

Siri Hardeland

Viktig med lavlønnsprofil

Leder i Arbeidsmandsforbundet, Erna Hagensen, er fornøyd med resultat i går kveld.

– Jeg synes det er helt greit i den situasjonen vi er i. Deler av industrien sliter fortsatt, og det skal ikke mye til før arbeidsledigheten stiger.

At lavlønnstillegget blir gitt til dem som hører til overenskomster som ligger under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn er viktig. I kroner og øre vil det si til dem som i fulltidsstilling tjener mindre enn 407.265 kroner i året, basert på en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn på 452.517 kroner i året.

– Ved de siste oppgjørene har vi klart å holde tallet på 90 prosent. Det er vi veldig fornøyd med. Jo høyere prosent jo flere er det som får lavlønnstillegget.

Totalt vil rundt 20 prosent av alle arbeidstagere som omfattes av mellomoppgjøret LO-NHO få lavlønnstillegget.

Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet.

Erna Hagensen, leder i Arbeidsmandsforbundet.

Sissel M. Rasmussen

Alle under 90 prosent får tillegg

En annen ting som arbeidsgiverne og arbeidstagerne ble enige om, og som Hagensen er veldig fornøyd med, er at alle som ligger under 90 prosent av en gjennomsnittlig industriarbeiderlønn skal få lavlønnstillegget, uansett om de har lokal forhandlingsrett eller ikke.

Det finnes nemlig to typer overenskomster. Den ene er normallønnsoverenskomst. Der er det ikke noen lokale forhandlinger, kun sentrale – som i går. Den andre er minstelønnsavtaler. Tanken er at de ansatte her skal forhandle lokalt om lokale lønnstillegg, i tillegg til det som blir gitt i de sentrale lønnsoppgjørene. Men spesielt i servicesektoren er det mange arbeidsplasser med minstelønnsavtale der det ikke blir holdt lokale forhandlinger - eller at de ansatte ikke får noe ekstra fra lokale forhandler, selv om de holdes.

– Jeg er veldig fornøyd med at vi kom fram til en løsning der vi ikke skilte mellom dem med og uten lokal forhandlingsrett. For våre grupper så betyr det for eksempel at parkeringsvaktene, som har lokal forhandlingsrett, får lavlønnstillegget på 1 kroner og 50 øre. Fordi de tjener mindre enn 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn, sier forbundslederen.

LOs representantskap

Forhandlingsresultatet mellom LO og NHO er enstemmig anbefalt av forhandlingsutvalget til LO. LOs representantskap skal ta stilling til forhandlingsresultatet 18. april.

Les også:

SSB: Vanskelig å si om lavlønnstillegget vil utviske forskjeller

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse