JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
DISKUTERES: Ikke alle renholdere er fornøyde med avtalen de har for å få utdelt eller kjøpt arbeidssko.

DISKUTERES: Ikke alle renholdere er fornøyde med avtalen de har for å få utdelt eller kjøpt arbeidssko.

Håvard Sæbø

Betalte arbeidssko for renholdere:

Renholders skoavtale dekker cirka én sko: – Satsene har stått stille

Mange renholdere er i dag greit fornøyd med skoavtalen i egen bedrift. Andre sliter med dårlige sko og manglende godtgjørelse hvis de velger eget fottøy.06.05.2022
15:12
06.05.2022 15:14

merete.holtan@lomedia.no

I lønnsoppgjøret i 2012 vant renholdere ansatt i private bedrifter fram i spørsmålet om å få betalt arbeidssko av arbeidsgiver, etter å ha kjempet for saken siden 1980-tallet. Nå fikk forbundet på plass en tekst i overenskomsten som slo fast at bedriftene skulle holde de ansatte med sko ut fra tre alternativer:

• å stille sko til rådighet for de ansatte,
• subsidiere anskaffelsen av sko med en engangssum, eller
• utbetale en godtgjørelse som et tillegg til ordinær lønn

Godtgjørelsen ble fastsatt til 700 kroner i året for en renholder som jobber mer enn et halvt årsverk, og 350 kroner for en som jobber mindre.

Dette fikk renholderne: Se resultatet av årets lønnsoppgjør

Forbundet: – Nok til én sko

Da Arbeidsmanden fire år senere, i 2016, undersøkte hvordan bedriftene håndhevet avtalen, viste det seg at praksis sprikte og at de tillitsvalgte langt fra var fornøyde.

Enkelte rapporterte om at bedriften sponset sko som ikke holdt mål eller var egnet til bruken. Andre fortalte at godtgjørelsen for sko aldri kom inn på konto eller at arbeidsgiver informerte for dårlig om at de ansatte kunne få dekket utgifter til sko.

I årets tariffoppgjør ble skoene tema igjen. Teksten i renholdsoverenskomsten er nemlig blitt stående uendret siden 2012, inkludert satsene for godtgjørelse.

– Satsene på sko har stått stille siden vi fikk det inn i avtalen. Nå har det gått ti år, og i 2022 får du cirka én sko for 700 kroner. Ikke to! Dette må vi prøve å finne en fornuftig løsning på, sa forbundssekretær Trine Wiig til Arbeidsmanden før forhandlingene i tariffoppgjøret startet tirsdag 19. april.

Flere er fornøyde

Før oppgjøret startet snakket Arbeidsmanden også med et utvalg tillitsvalgte i bransjen.

Hovedtillitsvalgt Naemy Trandum Aasen i Eir Renhold (en del av 4 Service) rapporterer om fornøyde ansatte, hvor renholderne får ett eller flere par sko i året etter behov.

– Disse var av skikkelig dårlig kvalitet før og de ansatte klaget. Så fikk vi nye for noen år siden, og disse er lette og luftige, har god kvalitet og er gode å gå i, sier Trandum Aasen.

I ISS Facility Services får renholderne utdelt sko fra en leverandør bedriften har avtale med, og regiontillitsvalgt Solveig Samuelsen rapporterer at de fleste er fornøyde med skoene. De som ikke kan bruke dem, kan levere legeerklæring og får dekket annet fottøy opp til summene 700 og 350 kroner som avtalt i overenskomsten.

Hovedtillitsvalgt Randi Arntsen i Kvikk Renhold sier at hun og kollegaene blir holdt godt med sko av arbeidsgiver. Det samme er tilfelle i Coor Service Management. Hovedtillitsvalgt Said Hassen Hamed forteller om fornøyde ansatte, som kan velge mellom å bruke sko utdelt av bedriften eller kjøpe egne og få refundert etter standardsatsene 700 og 300 kroner.

Lønnshopp: Nå blir det enklere for Felicia å betale regninger

Insider: – Bedriften leverer ikke

I andre bedrifter er det mer misnøye med skoavtalen.

Sylwia Karpinska, klubbleder i Insider Facility Solutions i avdeling 7 Sør-Vest, sier at bedriften har en avtale med en leverandør av sko, men at ordningene er dårlig kommunisert fra bedriftens side og slett ikke fungerer.

– Mange av renholderne har ikke fått informasjon om at de kan få betalt arbeidssko, og det er ingen automatikk i at disse blir bestilt. Når den ansatte først bestiller sko, kan det dessuten ta tre-fire måneder før de kommer. De som har ventet lenger enn det – opptil et halvt år – har derfor gått og kjøpt sko selv, men da har Insider i Sandnes nektet å refundere 700 kroner i henhold til overenskomsten, sier Karpinska.

Hun oppsummerer situasjonen slik:

– Renholderne står uten arbeidssko på jobben. Insider leverer ikke sko til de ansatte og refunderer ikke ved privat kjøp – de vil fortsatt spare penger.

Toma: – Skoene er ikke gode nok

Ali Isse Geele er klubbleder i Toma Facility i avdeling 5 Innlandet. Han forteller at bedriften har en fast leverandør av sko hvor de ansatte kan velge mellom ulike varianter.

– Vi får med en rekvisisjon av bedriften som sier at vi kan kjøpe sko for rundt 700 kroner, men sko til den prisen er ikke gode nok. Vi jobber i mange ulike miljøer og må blant annet ha sko som tåler vann når vi skurer gulv, sier den Toma-tillitsvalgte.

– Skal jobbe videre med dette

Nettopp dette – at 700 kroner ikke er nok – var tema i vårens lønnsoppgjør, men Arbeidsmandsforbundets forhandlingsdelegasjon valgte å prioritere høyere lønn for alle enn å spikke på beløpene 700 og 350 kroner.

Said Hassen Hamed fra Coor satt i forhandlingsutvalget. Han synes prioriteringen var fornuftig.

– Men vi kommer til å jobbe videre med dette temaet i neste oppgjør, lover renholderen.

Debatt: «Hvor ofte sier du egentlig noe fint eller takk til en renholder?»

Toma svarer

Arbeidsmanden har tatt kontakt med renholdsbedriftene Toma og Insider, hvor tillitsvalgte har fortalt at de ansatte ikke er fornøyd med sko og skoavtale. Konserndirektør for renhold i Toma Facility Norge, Roar Hall, svarer på kritikken fra Ali Isse Geele i en epost:

«Dette er en ukjent problemstilling. Vi har fleksible ordninger, men Toma bruker ulike leverandører avhengig av hvor i landet våre medarbeidere arbeider. På Innlandet brukes det i hovedsak to leverandører hvor det finnes forskjellige alternative ergonomiske skotyper som ivaretar våre ansattes helse. Dette er selvfølgelig viktig for Toma, og avtalefestet. Ønsker den ansatte dyrere sko, kan disse kjøpes på regning. Vi dekker da inntil 700 kroner av kostnaden. Ved spesielle behov avtales kjøp med overordnet leder. Det er viktig med riktige sko til riktig bruk.»

Insider svarer

Tommy Christiansen er direktør for HMS-området i Insider Facility Solutions. Han svarer slik på kritikken fra tillitsvalgt Sylwia Karpinska:

«Det var leit å høre om medarbeidere som ikke har arbeidssko på jobben. For tiden har Insider Facility Solutions AS hele 27 typer sko, støvler og annet fottøy i sitt standardutvalg for renholdere. Vanligvis er alle modeller på lager og leveres fortløpende. Det bør være godt kjent for tillitsvalgt i Rogaland at nye medarbeidere tilbys sko ved ansettelse, og at medarbeiderne deretter melder inn behovet for sko og arbeidstøy til arbeidsgiver via en dedikert e-postadresse. Denne rutinen har eksistert i flere år.

At noen har måttet vente flere måneder på sko, finner vi vanskelig å tro. Av og til restnoteres bestillinger grunnet lagersituasjonen, men da finnes det alternativer. Dersom det beviselig finnes tilfeller da bedriften har oversett en bestilling, beklager vi det og ber om at saken meldes inn. Utlegg for kjøp av sko vil selvfølgelig bli refundert, men det er en selvfølge at det gjøres en avtale først.

At bedriften vil «spare penger» er en usaklig påstand som vi ikke ønsker å kommentere.»

06.05.2022
15:12
06.05.2022 15:14Mest lest

Butikken utlyste fire stillinger på 20 prosent. Da slo Grethe alarm

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

UTSLITTE: – Arbeidspresset har bare økt og økt, og pakkene er blitt flere og tyngre. Men det er folk som har det verre enn meg. Noen kommer hjem helt utslitt, og klarer ingenting, sier Vigdis Pedersen. Nå ser hun frem til å gå av med pensjon til sommeren.

Alf Ragnar Olsen

Vigdis har jobba i Posten siden 1981. Nå blir hun sett på som en byrde

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

 Elisabeth Thoresen i AAP-aksjonen forteller at karensåret har ført

Nanna Aanes Wolden

Regjeringen skroter «året uten penger» for syke og skadde som ikke er ferdig avklart i Nav

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Solfrid Alstad opplevde ikke at ledelsen var interessert i det hun hadde å si.

Hanna Skotheim

Etter 40 år i barnevernet gikk Solfrid til lokalavisa og slo alarm. Så sa hun opp jobben

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv.  Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

LEI AV Å BLI LURT: Sylwester Niznik sier han må sjekke alt, og kjempe for seg selv. Han skulle gjerne byttet ut jobben i bemanningsbyrå med fast jobb hos en stor entreprenør.  

Håvard Sæbø

Sylwester (34) vet bare når han har ferie, ikke om han skal jobbe i morgen eller neste uke

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

SKANDINAVISK FENGSEL: Arnett og Eddie bor på den nye avdelingen i fengselet i Pennsylvania i over to år, og førstnevnte sier det har vært en drastisk endring av livet bak murene.

Nina Hanssen

Arnett og Eddie soner i «norsk» fengsel i USA. De mener livet har forandret seg helt

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

– Dagens pensjonssystem rammer dem med de tyngste jobbene, fastslår NNN-leder Anne Berit Aker Hansen.

Helge Rønning Birkelund

Folk med de tyngste jobbene har ikke råd til å gå av med pensjon, mener forbundsleder

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

– Følg opp ansatte som har opplevd dramatiske ting. Ledelsen må vite hva som trengs, for de vet ikke selv hva de trenger, råder Gunnar.

Werner Juvik

Gunnar så to kollegaer bli drept av en brannstifter med hagle. Det tok sju år før han fikk hjelp

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Ifølge valgforsker Johannes Bergh har Ap og Sp mistet oppslutning mye raskere enn det som er vanlig etter et regjeringsskifte.

Tri Nguyen Dinh

Ny måling: Velgerne svikter de rødgrønne – flertallet ryker

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

KLUBBLEDER. Kim Olav Johansen er klubbleder for EL og IT Forbundet ved el- og automasjonsavdelinga ved Norske Skogs fabrikk i Skogn.

Knut Viggen

Nestleder i elektriker-fagforening risikerer å få sparken i Norske Skog

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

NY LØNN: Økt kjøpekraft var et hovedkrav da forhandlingene startet for over 3 200 industriarbeidere. Bildet er tatt hos Trelleborg Offshore.

Arkivfoto: Tonje Paulsen Solem

Her er den nye lønna til industriarbeiderne

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Rentenivået vil påvirke alle som har boliglån. Her er et knippe boliger på Grefsen i Oslo

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Revidert nasjonalbudsjett: Slik påvirker det lommeboken

Krister Sørbø, VG/NTB

Ut mot lønninger i næringslivet: – Grådigheten nærmer seg et nivå vi ikke har sett før

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

VENTET IKKE FORGJEVES: Fem år tok det før klubbleder Christian Ekstrøm og resten av de ansatte fikk den tariffavtalen de krevde. Det gir opptil 100.000 kroner i lønnsøkning for de ansatte.

Håvard Sæbø

Christian jubler etter fem års kamp: Nå får lageransatte i apoteket opptil 100.000 mer i lønn

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

OLJESERVICE: Forhandlingene for oljeserviceansatte starter i dag. Blant dem er de ansatte ved Aker Solutions i Ågotnes. Bildet er fra Aker Solutions i Egersund, og er kun en illustrasjon.

Arkivfoto: Erlend Angelo

Brudd i forhandlingene for flere tusen oljearbeidere

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

LYNGEN-GJENG I TROMSØ: Unge fra Lyngen har fast treffpunkt i Tromsø gjennom Aktiv Lyngen. Sindre Nyseth (foran). Bak fra venstre: Oddbjørn Strand, Runar Strand, Anna Wangemert og Mathias Lind. Bak står Thomas Wedege som er fast ansatt i prosjektet på sjuende året.

Kari Kløvstad

Nær halvparten av elevene droppet ut av videregående – så snudde kommunen trenden

Debatt

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Nå må LO svare på om det er greit at utdanningsgruppene i staten sakker akterut, for sjette lønnsoppgjør på rad, skriver Guro Elisabeth Lind.

Ole Palmstrøm

«Fortjener ikke utdanningsgruppene i staten et lønnsløft, LO?»

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

Jørn Eggum, leder i Fellesforbundet, sier at havvindsatsningen kan bli et helt nytt industrieventyr.

NTB/Tormod Ytrehus

Satsingen på havvind kan skape et nytt industrieventyr, mener Fellesforbundet

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

FORNØYD HUND: Puddelen Busia får besøk av Mattilsynets veterinær Inna Vinningland på hundepensjonatet. Selv om det bare ett døgn siden han måtte forlate eieren sin, virker han rolig og fornøyd i armene på pensjonateier Terje Bjelland.

Ole Palmstrøm

Kjæledyr og eiere på flukt fra krigen får trøst på ukrainsk av Inna i Sandnes

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

FORHANDLINGER. Forhandlingsdelegasjonen til EL og IT Forbundet/Heismontørenes Fagforening, før forhandlingsstart mandag 9. mai. Fra venstre Kristoffer Syversen, Markus Hansen, David Coron-Andersen, Trond Polden, Alexander Jordnes, Kim Andre Arnesen, Thomas Skoglund, Bård Naverud, Stian Andersson.

Knut Viggen

Nå får heismontørene et særlig vern mot arbeid med helsefarlig støv


Flere saker