JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret 2024

Renovasjonsarbeiderne får 20.000 mer i årslønn

10,50 kroner mer i timen, høyere tillegg for fagbrev og kompetansebevis samt et utvalg som skal se på etter- og videreutdanning. Det ble resultatet fra forhandlingene på miljøoverenskomsten. 

Roy Ervin Solstad

ane.borrud@lomedia.no 

Etter to dager med forhandlinger ble LO, Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund på den ene siden, og Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) på den andre siden, enige om forslag til revidert overenskomst for miljøvirksomheter tirsdag 16. april.

Overenskomsten omfatter arbeidstakere som jobber i miljøvirksomheter som driver med:

• Innhenting, transport, sortering, bearbeiding på tomt, deponi, ombruk og gjenvinning av avfall og returprodukter, herunder behandling av boreslam og jordrensing.

• Miljø- og maskinell virksomhet i skogbruket.

• Brønn- og grunnvannsforvaltere.

Høyere lønn

Alle arbeidstakere som er på denne overenskomsten, får et generelt tillegg på 10,50 per time. 

I tillegg øker minstelønnssatsen med kr 10,50 per time. Det betyr at satsen i overenskomsten øker fra 209, 82 kroner i timen, til 220,32 kroner i timen.

Dermed holder minstelønnssatsene tritt med lønna til dem som før forhandlingene fikk minstelønna, når de får et generelt tillegg på 10,50 i timen. 

Omregnet til årslønn, med et årsverk på 1950 timer, øker minstelønna fra drøye 409.000, til drøye 429.000. 

Tillegg for fagarbeidere og kompetansebevis

Er du fagarbeider, får du ytterligere én kroner mer i timen, da fagarbeidertillegget øker med en krone, fra 15 til 16 kroner i timen. 

Og har du kompetansebevis, så øker tillegget før følgende kompetansebevis med to kroner i timen, fra 5,50 til 7,50:

• Førerkort klasse Cl, C eller CE 

• Yrkesbevis anlegg maskin  

• ADR (transport av farlig gods)

• Kranfører 

• Truckbevis innt. 10 tonn

Alle tillegg gjøres gjeldende med virkning fra 1. mai 2024

Lokale forhandlinger

Etter de sentrale forhandlingene, skal nå klubbene ute på bedriftene forhandle lønn i de lokale forhandlinger.

Størrelsen på de lokale tilleggene skal avtales ut fra fire kriterier:

• Bedriftens økonomi

• Konkurranseevne

• Produktivitet

• Framtidsutsikter

I protokollen står det at «partene sentralt forventer at det skjer lokal lønnsdannelse i bedriftene og at det gjennomføres reelle lokale lønnsforhandlinger etter Overenskomst for miljøbedrifter § 5.5 a). De sentrale parter anbefaler at det settes opp protokoll fra de lokale forhandlingene uansett resultat».

Kompetansereformen

I frontfaget ble Fellesforbundet og Norsk Industri også enige om å begynne på en stor etter- og videreutdanningsreform, kalt kompetansereformen. 

I tillegg er har det i snart ett år vært et kompetansereformutvalg i sving, som skal utrede hvordan Norge skal lykkes med livslang læring i arbeidslivet. De skal legge fram sin rapport til høsten.

I protokollen fra forhandlingene på miljøoverenskomsten står det:

«MEF og FF, NAF er enige om at det har betydning for bedriftene og den enkelte arbeidstaker at det finnes reelle muligheter for faglig utvikling gjennom etter- og videreutdanning, og at det i denne forbindelse finnes gode og bransjenære faglige tilbud Arbeidsmandsforbundet vil også ha etter- og videreutdanning for renholderne. Men det kan ikke være en kopi av kompetansereformen industrien skal sette i gang med.»

Derfor settes det ned et utvalg, som skal se på behov og utfordringer bransjene på overenskomsten har når det gjelder etter- og videreutdanning, og hvilken betydning resultatene av forslagene fra Kompetansereformutvalget har for bransjen.

Det er Arbeidsmandsforbundet og Fellesforbundet som skal ta initiativet overfor MEF til å gjennomføre utvalgsarbeidet. 

Uravstemning

Nå sendes forslag til revidert overenskomst for miljøvirksomheter ut på uravstemning, og medlemmene i Arbeidsmandsforbundet på overenskomsten har frist på seg til 14. mai med å svare.

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse