JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nav

Securitas nektet å betale sykepenger: – En stor psykisk belastning

Vekteren Adnan Ashraf fikk problemer med økonomien da han ikke fikk utbetalt sykelønn.
Adnan Ashraf jobber 100 prosent som vekter på natt i Securitas i Asker og Bærum. Nå er han frustrert og lei seg.

Adnan Ashraf jobber 100 prosent som vekter på natt i Securitas i Asker og Bærum. Nå er han frustrert og lei seg.

Jan-Erik Østlie

camilla.yndestad@lomedia.no 

jan.erik.ostlie@lomedia.no

– Jeg har barn under 12 år som jeg betaler barnebidrag for. I tillegg til faste levekostnader betaler jeg cirka 18 500 kroner i avdrag på lånet. Før jul gikk jeg i kraftig underskudd, sier Adnan Ashraf.

Iført rød treningsjakke sitter 38-åringen med armene kors inne på Slemmestad bibliotek.

Han jobber 100 prosent som vekter på natt i Securitas i Asker og Bærum.

Nå er han frustrert og lei seg.

Bakgrunnen for frustrasjonen og det kraftige underskuddet han beskriver over, henger sammen med at Securitas ikke godtok sykmeldingen hans.

Ville ikke sende e-post

Det var 21. november i fjor at Ashraf ble sykmeldt av fastlegen sin. 

Samme dag ringer han tjenesteplanlegger i Securitas og forteller at han i første omgang ville være borte fra jobb fram til 27. november. 

Fem timer senere, utenfor hans arbeidstid, ringer operativ leder tilbake. 

Ashraf ser ikke at lederen har ringt før det har gått en stund. 

Tidlig neste morgen skriver han en sms til operativ leder om at han så meldingen sent, og at han skal ta kontakt når formen er bedre.

Men Ashraf blir ikke bedre, og tar dermed heller ikke kontakt med lederen.

27. november, når sykmeldingsperioden er over, er Ashraf fortsatt syk. Sykmeldingen blir forlenget fram til 1. desember, noe han informerer tjenesteplanlegger om over telefon. 

Han får beskjed om at det er ok, men tjenesteplanlegger ber han også ta kontakt med operativ leder i Securitas.

Under den påfølgende telefonsamtalen får Ashraf beskjed om at sykmeldingen hans ikke er godkjent.

Vekteren ber operativ leder sende ham en e-post med informasjonen, sånn at han har det skriftlig. Men lederen vil ikke.

Nye Nav-tall: Flere arbeidsgivere nekter å godkjenne sykmeldinger

Bestridelse av sykmelding

En arbeidsgiver har ikke rett på å få vite grunnlaget for en sykmelding, men kan likevel nekte å godta sykmelding fra lege. Det kan for eksempel skje ved mistanke om at den ansatte ikke er reelt syk/skadet, eller dersom den ansatte ikke medvirker i sykefraværsoppfølgingen.

Dersom arbeidsgiver bestrider sykmeldingen, kan han eller hun la være å utbetale sykepenger til den sykmeldte.

Er arbeidstaker uenig i arbeidsgivers avgjørelse, må vedkommende søke Nav om å forskuttere sykepenger. 

Nav vil da fatte et vedtak basert på opplysninger fra begge parter og medisinske opplysninger fra lege eller behandler.

Om Nav gir arbeidsgiver medhold, vil ikke arbeidstakeren få sykepenger – verken for de 16 dagene arbeidsgiver skal betale – eller fra Nav, dersom sykefraværet varer utover disse 16 dagene.

Om Nav kommer fram til at arbeidstaker skal ha sykepenger, forskutterer de sykepengene i arbeidsgiverperioden og krever pengene tilbake fra arbeidsgiveren. 

Det kan ta opptil 12 måneder for Nav å behandle saker som handler om bestridelse av sykelønn. I mellomtiden risikerer de som opplever å få sin sykemelding bestridt, å stå uten inntekt.

– Helt annen grunn til jeg ble sykmeldt

Etter kort tid ringer operativ leder tilbake. 

Han forteller at han har mottatt sykmeldingen fra Nav. Diagnosen kan han ikke se, men han har bitt seg merke i en kommentar fra legen, der vedkommende kort beskriver hvor mye aktivitet pasienten kan være i under sykmeldingsperioden.

I Ashrafs sykmelding står det spesifisert at «forhold på arbeidsplassen vanskeliggjør arbeidsrelatert aktivitet.»

Vekteren var også sykmeldt i februar 2023, uten at sykmeldingen ble bestridt. Den gangen sto også samme kommentar fra legen om at «forhold på arbeidsplassen vanskeliggjør arbeidsrelatert aktivitet» på sykmeldingen. Operativ leder var også den samme. 

Ashraf har tidligere hatt en samtale med arbeidsgiver om en hendelse på jobben, der han fikk tilsnakk av sjefen. Han tror at arbeidsgiver mener at sykmeldingen er et resultat av episoden.

– Men det stemmer overhodet ikke. Det er en helt annen grunn til jeg ble sykmeldt, sier Ashraf.

Arbeidsmanden er kjent med hva som står i Ashrafs sykmelding, og kan bekrefte at grunnen til at han ble sykmeldt ikke har noe med forholdene over å gjøre.

Ashraf spør lederen om på hvilket grunnlag sykmeldingen ikke ble godkjent. Svaret er da at han ikke hadde medvirket til tilrettelagt arbeid under sykemeldingen, og at de mistenker at sykmeldingen ikke er riktig. 

Bestrider sykelønn: Bedrifter som nekter ansatte sykelønn, læres opp av NHO

Måtte ta penger fra lånet

I Norge er regelen sånn at bedriften betaler lønn for de 16 første dagene med sykmelding. Deretter tar Nav over.

At Securitas ikke godkjente sykmeldingen fikk store konsekvenser for Ashraf: Siden bedriften ikke betalte lønn for dagene han var sykmeldt, manglet det 17 238 kroner – en halv månedslønn – på lønnsslippen for desember.

Ashraf søkte forskuttering av sykepenger hos Nav, men da behandlingstiden her er opptil 12 måneder, så han seg nødt til å søke sosial stønad.

Da han troppet opp hos Nav for å søke om det siste, fikk han beskjed om at han hadde oppsparte penger på konto som han måtte bruke opp før han kunne få støtte.

– Men det var ikke oppsparte midler, men penger jeg hadde lånt av banken for å pusse opp leiligheten. Det var et lån, og det sto hvor pengene kom fra, sier Ashraf.

For å få det til å gå rundt, måtte han bruke pengene han hadde lånt for å pusse opp leiligheten.

– Om jeg ikke hadde hatt penger, vet jeg ikke hva jeg hadde gjort. Det var en stor psykisk belastning og jeg slet veldig økonomisk, sier vekteren.

Arbeidsmanden har vært i kontakt med Nav, som ikke kan uttale seg om Ashrafs sak på grunn av personvernhensyn. Les hva de svarer på hva som skjer med sykepenger om en arbeidsgiver bestrider legens sykmelding lenger ned i saken.

Debatt: Jo, Tonje Brenna, det er behov for tiltak mot bestridelser av sykemeldinger

Økning på 46 prosent

At arbeidsgiver bestrider sykmeldinger, er en økende trend i Norge.

Ifølge Stine Olsen, direktør for Nav arbeid og ytelser, viser en manuell gjennomgang at det har vært en økning i antall bestridelser fra om lag 1300 saker i 2022 til om lag 1900 saker i 2024. 

Det er en økning på 46 prosent.

Olsen forteller at de ikke har tall fordelt på bransjer, men at de likevel mener at de får flest bestridelser fra bygg- og anleggsbransjen og fra bemannings- og vikarbyråer. 

– Nav behandler 3,5 millioner saker som gjelder sykepenger hvert år, og det er svært sjelden at Nav ikke utbetaler sykepenger, sier Olsen.

Hun legger til at de har iverksatt flere tiltak for å få ned saksbehandlingstiden. 

– Saksbehandlingstiden er nå ti måneder. Vi forventer å være nede i sju måneder saksbehandlingstid ved utgangen av februar, sier hun.

Aktuelt: Tine nektet Magne sykepenger. Reglene bør strammes inn, mener LO

Mener arbeidsgiver ikke har fulgt prosedyren

Når en arbeidsgiver skal bestride en sykmelding, er det et sett med retningslinjer som må følges.

Ifølge Nav, skal blant annet den ansatte kalles inn til en samtale så tidlig som mulig, og sørge for skriftlige notater fra samtalen.

Adnan Ashraf mener arbeidsgiver ikke har fulgt prosedyren for bestridelse av sykmelding.

– De har ikke kalt meg inn til møte, de har ikke sendt meg en eneste innkallelse til samtale. Hvordan kan de bestride sykmeldingen uten at jeg har vært i samtale med dem, spør han.

Securitas vil ikke kommentere saken

Arbeidsmanden har vært i kontakt med Securitas, som ikke ønsker å kommentere saken da de anser den for å være en personalsak.

Markeds- og kommunikasjonssjef i Securitas, Øyvind Halnes, skriver i en e-post at bransjen generelt har et høyt sykefravær, noe de også sliter med i Securitas.

– Som kommersiell aktør er vi som alle andre avhengig av å konstant jobbe med tiltak for å redusere sykefraværet. I dette arbeidet er det rammene i Arbeidsmiljøloven, Folketrygdloven og Hovedavtalen mellom arbeidsgiverorganisasjoner og arbeidstakerorganisasjoner som er førende, og som vi holder oss innenfor, sier Halnes.

Arbeidsmanden har også kontaktet tjenesteplanlegger og operativ leder. De har ikke svart på henvendelsen.

Lang saksbehandlingstid

Per Morten Svenkerud, avdelingsdirektør i Nav arbeid og ytelser, kan ikke uttale seg om Ashrafs sak på grunn av personvernhensyn. Han svarer følgende på Arbeidsmandens spørsmål:

Hva skjer med sykepenger om en arbeidsgiver bestrider legens sykemelding?

Sykepengene vil stanses i påvente av at Nav behandler saken. Vi har forståelse for at ethvert avslag på en sykepengesøknad er belastende, og vet hvor viktig disse avgjørelsene er for den enkelte. Derfor er vi også opptatt av å sikre at alle opplysninger i saken er grundig vurdert.

Gjør dere en selvstendig vurdering av sykmeldingen etter at arbeidsgiverperioden på 16 dager er over?

Hele sykefraværet må vurderes. Dersom det finnes en bestridelse, og det kommer opplysninger som tilsier at det kan være andre årsaker til fraværet, er ikke det begrenset til arbeidsgiverperioden.

For å ha rett til sykepenger må vilkåret i folketrygdloven § 8–4 være oppfylt, og det gjelder under hele sykefraværet. Situasjonen, omstendighetene og opplysningene som ligger til grunn for sykmeldingen kan endres i løpet av et sykefravær. 

Nav må derfor løpende vurdere om de medisinske vilkårene for å få sykepenger er oppfylt.

Hva mener Nav er en anstendig saksbehandlingstid?

Det er dessverre for lang saksbehandlingstid på bestridelser. Vi har stor forståelse for at dette oppleves som en belastning for de som venter på svar fra oss. For tiden er forventet saksbehandlingstid 10 måneder. Vi har derfor iverksatt flere tiltak som vi forventer at vil redusere saksbehandlingstiden framover. Hvis man står i fare for å bli stående uten penger til livsopphold vil saken bli prioritert.

Dersom du eier leilighet, har du da rett på sosialstønad?

Alle, også personer som eier egen bolig, kan søke økonomisk sosialhjelp hvis de mangler penger til å forsørge seg selv. Alle har rett til en konkret og individuell vurdering av søknaden sin. Selv om ikke alle fyller vilkårene for å få økonomisk sosialhjelp, har alle har rett på råd og veiledning.

Navs krav for å ha rett til sykepenger

For å ha rett til sykepenger må man oppfylle vilkårene i folketrygdloven § 8–4 første ledd:  

• du må du ha sykdom eller skade  

• sykdommen eller skaden må klart føre til en funksjonsnedsettelse, og  

• funksjonsnedsettelsen må gjøre deg arbeidsufør til yrket ditt eller alle typer arbeid   

Sosiale eller økonomiske årsaker til arbeidsuførhet gir heller ikke rett til sykepenger. 

Det er vanlig at det i forbindelse med belastende livssituasjoner som arbeidskonflikt, sykdom i familien eller permitteringer, kan oppstå visse reaksjoner og funksjonstap. Ifølge Helsedirektoratets sykmelder-veileder må visse reaksjoner som nedstemthet, forstyrret søvn, og ubehag ved allmenne livsproblemer regnes som naturlige eller forventede reaksjoner, og ikke sykdom. Det kan likevel også ved livsproblemer oppstå symptomer og funksjonstap av en slik type og grad, at det regnes som sykdom.  

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse