Lønnsoppgjøret 2022
Slik blir den nye lønna til renovasjonsarbeiderne
Økning av minstelønna, et generelt tillegg på fire kroner i timen, og et lavlønnstillegg på tre kroner per time. Det ble noe av resultatene på forhandlinger om miljøoverenskomsten.
Alle tilleggene gis fra 1. mai i år. (Illustrasjonsfoto)
Roy Ervin Solstad
ane.borrud@lomedia.no
Fredag kveld ble det enighet mellom LO, Fellesforbundet og Norsk Arbeidsmandsforbund på den ene siden, og Maskinentreprenørenes Forbund (MEF) på den andre siden, om forslag til revidert overenskomst for miljøvirksomheter.
Overenskomsten omfatter arbeidstakere som jobber i miljøvirksomheter som driver med:
• Innhenting, transport, sortering, bearbeiding på tomt, deponi, ombruk og gjenvinning av avfall og returprodukter, herunder behandling av boreslam og jordrensing.
• Miljø- og maskinell virksomhet i skogbruket.
• Brønn- og grunnvannsforvaltere.
Høyere lønn
Det gis et generelt tillegg på fire kroner i timen, og et lavlønnstillegg på tre kroner i timen.
Minstelønnssatsene øker med åtte kroner mer i timen. Dette inkluderer det generelle tillegget og lavlønnstillegget. Dermed øker minstelønna for arbeidere over 18 år som jobber 37,5 timers uke fra 192,32 kroner i timen til 200,32 kroner i timen.
Det forutsettes i overenskomsten at det skal være lokale tillegg utover minstelønnssatsen i overenskomsten, og at det lokalt skal avtales tillegg for ansiennitet.
Alle tilleggene gis fra 1. mai i år.
Økte kompetansetillegg
Fagbrevtillegget ble stående stille på 15 kroner i timen, mens kompetansetillegget øker med 50 øre, fra fem kroner i timen til 5,50 kroner i timen.
Kompetansetillegget gis til dem som har kompetansebevis for:
• Førerkort klasse C1, C eller CE
• Yrkesbevis anleggsmaskin
• ADR (transport av farlig gods)
• Kranfører
• Truckbevis inntil 10 tonn
«Der flere tillegg kan komme til utbetaling samtidig skal summen av disse ikke utgjøre mer enn 75 prosent av fagarbeidertillegget», står det i overenskomsten.
– I praksis betyr dette at en arbeider kan få utbetalt for to kompetansetillegg samtidig, det vil si 11 kroner i timen etter de nye satsene, forteller forbundssekretær Frode Engen.
Han var med i forhandlingene fra Arbeidsmandsforbundet, sammen med Espen Angell og Ronny Pedersen. I tillegg stilte Fellesforbundet med sju stykker forhandlingsutvalget, og det var Jens Knapstad fra LO som var forhandlingsleder for arbeidstakersiden.
Lønnsoppgjøret forklart: Slik bestemmes den nye lønna di
Lokalt tillegg for farlig avfall
Partene ble også enige om å ta inn en ny tekst i overenskomsten om lokale tillegg for behandling av farlig avfall. Den lyder:
«Det skal lokalt avtales tillegg for ansatte som primært arbeider med mottak, innhenting og behandling av farlig avfall. Arbeidstakere som ikke har dette som sin primære oppgave, men kun tilfeldig eller sporadisk arbeider med farlig avfall, omfattes ikke av bestemmelsen».
– Mange av dem som jobber med farlig avfall har ikke noe tillegg for det per i dag. Når vi får inn denne teksten i overenskomsten, betyr det at det skal forhandles lokalt om et slikt tillegg. Det er bra, sider forbundssekretær Frode Engen.
Midlertidig ansatte får bedriftsansiennitet
En annen tekstendring som ble tatt inn, gjør at midlertidig ansatte i bedriftene skal få bedriftsansiennitet. Mens den tidligere overenskomsten slo fast at midlertidige ansatte ikke opparbeidet bedriftsansiennitet, slår den reviderte overenskomsten fast at: «Fast ansatte og midlertidige ansatte opparbeider bedriftsansiennitet fra ansettelsesdato. Deltidsansatte opparbeider bedriftsansiennitet i henhold til faktisk arbeidet tid.»
Gjennomslag for tilpassede arbeidsklær
Partene ble også enige om å ta inn en rekke av de endringene frontfaget tidligere har oppnådd. Blant annet gjelder dette tilpassede arbeidsklær, med en tekstpresisering i overenskomsten på at: «Arbeidstøy skal være tilpasset både til kvinner og menn der unisex-modellen ikke er tilfredsstillende».
Pensjon skal drøftes
Partene ble også enige om at: «De lokale partene i bedriften en gang i hver tariffperiode skal gjennomgå de etablerte bedriftsordningene om pensjon, og hva disse gir i tillegg til de ulike ytelser som folketrygden gir ved oppnådd pensjonsalder, ved uførhet osv., for de enkelte grupper av arbeidstakere. På bakgrunn av dette skal partene drøfte behovet for å gjennomføre endringer i de ordninger bedriften har. Fra drøftingene skal det settes opp protokoll.»
– Fornøyd
Forbundssekretær Frode Engen er fornøyd med resultatet.
– Jeg synes forhandlingene gikk veldig bra. Etter mange diskusjoner endte vi opp med et resultat begge parter kunne godta. De økonomiske summene endte oppunder ramma fra frontfaget, noe som var målet. Og så fikk vi i tillegg inn mange gode tekstendringer, slår han fast.
Nå skal resultatet ut på uravstemning hos medlemmene, og fristen for å sende inn til forbundet er 1. juni. Arbeidsmandsforbundet har 130 medlemmer på avtalen.
Les også: Jason må ha nok overtid for at hverdagen skal gå rundt – ville valgt fulltidsjobb over høyere lønn
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.