JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
OGSÅ EKSPORTVARE: Slik ser det ut, steinkullet fra Gruve 7 i Adventdalen på Svalbard. Kullet er modent, energirikt og reaktivt, noe som er gode kvaliteter når det skal brukes for eksempel i kjemisk og metallurgisk industri.

OGSÅ EKSPORTVARE: Slik ser det ut, steinkullet fra Gruve 7 i Adventdalen på Svalbard. Kullet er modent, energirikt og reaktivt, noe som er gode kvaliteter når det skal brukes for eksempel i kjemisk og metallurgisk industri.

Tri D. Ngyen

Norges siste kullgruve:

Spesielle egenskaper gjør kullet fra Svalbard vanskelig å erstatte, ifølge produksjonssjefen

Store Norske har vedtatt å legge ned Gruve 7 på Svalbard i 2023. Men Gruve 7-kullet blir vanskelig å erstatte i europeisk stålproduksjon.25.11.2021
12:27
25.11.2021 12:37

merete.holtan@lomedia.no

I 2023 er det etter alle solemerker slutt for Gruve 7 på Svalbard, den siste norske kullgruva som fortsatt er i drift. Gruvas formål har helt siden produksjonsstart i 1976 vært å forsyne kraftverket i Longyearbyen med brennstoff, så byen får strøm og varme. Nå har myndighetene besluttet at energien skal skaffes på mer klimavennlig vis og at produksjonen i kraftverket skal fases ut.

Med det som bakgrunn har styret i Store Norske, selskapet som har hentet ut kull på Svalbard i over 100 år, bestemt seg for å stenge Gruve 7 samtidig som kullkraftverket legges ned i 2023. Men kritikere peker på at rundt 45 industriarbeidsplasser faller bort og på at Gruve 7 fortsatt kan levere kull til kjemisk og metallurgisk industri i Europa.

De som kjemper for fortsatt drift av gruva, håper at landets nye regjering vil gå inn og subsidiere Store Norske så selskapet fortsatt kan eksportere kull i et marked hvor prisene varierer.

– Det er en kjensgjerning at Gruve 7 har gått med underskudd i mange år, og at det er formålet – å sikre kull til kraftverket – som har holdt oss gående, forklarer produksjonssjef i Store Norske, Per Nilssen.

Bakgrunn: Store Norske har vedtatt å legge ned Gruve 7 på Svalbard 

Helt spesielle egenskaper

Nilssen forteller at gruva i 2022 kommer til å levere 30.000 tonn kull til kraftverket mens mellom 90.000 og 100.000 tonn eksporteres til den ene kunden Gruve 7 har hatt de siste 40 årene: tyske Clariant.

Clariant har fabrikker i München-området og i Bilbao. Her blir det norske kullet finmalt til pulver og blandet med tørket bentonitt-leire fra Clariants egne dagbrudd. Sammen med noen andre ingredienser blir denne blandingen til en masse som igjen brukes til å lage støpeformer til metallindustrien.

Når støpeformene fylles med glødende metall, forbrennes kullet i massen så det utvikles en gass. Gassen gjør overflaten til metallet som støpes jevn og fin, så metall- og ståldelene trenger lite bearbeiding i etterkant.

Per Nilssen forteller at Clariant har «tunet» inn hele produksjonen til de spesifikke kvalitetene til kullet fra Gruve 7. Nå må selskapet finne en ny leverandør.

– De har hentet kull fra andre produsenter tidligere også, når vi ikke har klart å levere nok. Men da har de blandet med kullet fra Gruve 7, fordi vårt kull har så spesielle egenskaper, sier Nilssen.

Ideelt til støping

Malte Jochmann er kullgeolog i Store Norske og doktorstipendiat ved Universitetssenteret på Svalbard. Han forteller at bruken av kull er en gammel industriell vitenskap og at spørsmålet om kullets kvalitet er komplekst.

Modenhet, reaktivitet og energiinnhold er blant faktorene som spiller inn.

Geologen forklarer at kull egentlig kommer fra plantematerialet torv som gjennom 60 millioner år er blitt modnet. Kullet i Gruve 7 er såkalt steinkull, som for eksempel er mer modent enn brunkull. Jochmann bruker steking av en pizza som bilde når han forklarer:

– Du kan tenke deg at brunkull er som en halvstekt pizza, mens steinkull har fått modnet lenger og er som en ferdigstekt pizza. Steker du pizzaen for lenge, så den blir svart, får du stoffet antrasitt og det mer kjente grafitt.

Gruve 7-kullet har også det som kalles høy reaktivitet. Varmes det opp uten oksygen, utvider kullet seg til en masse som reagerer sammen med metall det kommer i kontakt med. Det gjør kullet ideelt som komponent i støping av for eksempel aluminium og stål, som hos Clariant.

Steinkullet kan også brukes til brenning av kalk for å lage sement, som brukes i betongfundamenter i alt fra bygninger til vindmøller.

Mindre utslipp enn i kraftverk

Når Gruve 7-kullet brukes som brennstoff i kraftverket på Svalbard, frigis mye CO₂. Når kullet brukes i kjemisk industri, som beskrevet over, frigis mindre av den klimafiendtlige gassen.

Produksjonssjef Per Nilssen påpeker at Gruve 7-kullet foruten å være energirikt, og dermed ha høy brennverdi, også ligger lavt på ulike verdier av forurensning.

Når det gjelder det totale klimaregnskapet, betyr også frakten mye. Nilssen og Jochmann forklarer at steinkullet fra Adventdalen på Svalbard er kortreist vare for det europeiske markedet.

– Selv om Svalbard ligger på verdens ende, er transportveien forholdsvis kort til Europa, sier Nilssen.

Når Clariant skal finne seg en ny leverandør, er det sannsynlig at kullet hentes fra gruver i Sibir, i USA, i Mellom-Amerika, Afrika eller Australia. Da blir transportveien lengre, også innad i landet.

– På Svalbard er også selve landtransporten kort, mens det i Sibir kan komme opp i hundre mil. Det betyr et langt større CO₂-avtrykk, sier Per Nilssen.

Mye lest: Ronald trodde at han skulle dø i gruva på Svalbard: – Jeg ble ikke redd. Jeg konstaterte bare at det var slutt

– Verden skriker etter kull

Et argument fra dem som vil beholde gruvedrift i Norge, er nettopp at kullet vil bli hentet fra andre steder i verden dersom vi stenger gruvedriften her. Og at leveransen fra disse landene vil kunne innebære et større klimaavtrykk og lavere miljøstandarder i produksjonen i tillegg til dårligere sikkerhet og arbeidsvilkår for de som jobber i gruvene.

Verken Malte Jochmann eller Per Nilssen kommenterer disse politiske aspektene direkte.

– Men verden skriker etter både kull og metaller, enten vi leverer det eller ikke, konstaterer Nilssen.

Sårbart samfunn

Produksjonssjefen i Store Norske kan forstå styrets avgjørelse om å stenge ned Gruve 7, men skulle ønske Svalbard-samfunnet kunne beholde de rundt 45 industriarbeidsplassene noen år ekstra.

Nilssen peker på tre ting som rammer næringslivet på øygruppa samtidig. Det første er at turistnæringa har en usikker framtid fordi myndighetene nå foreslår innskrenkninger i den – på toppen av koronaen.

– Da gruvene i Svea ble lagt ned, satset staten på erstatte bergverket med arbeidsplasser i turistindustrien. Mange virksomheter ble etablert, men nå er myndighetene i ferd med å sette på bremsen. De frykter konsekvenser for sårbare områder og at Svalbard mangler beredskap for å redde både folk og miljø dersom en katastrofe skulle skje, forklarer Per Nilssen.

– Samtidig avsluttes snart byggevirksomheten som har holdt oss oppe under koronaen, og opprydningen i Svea er snart ferdig. Vi kunne nok hatt behov for en litt lenger overgangsperiode før Gruve 7 stenger, så næringslivet på Svalbard rekker å omstille seg, sier han.

Kommentar: «Stolte oljearbeidere brenner for det grønne skiftet»

25.11.2021
12:27
25.11.2021 12:37Mest lest

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Heidi Wittrup Djup mener det er oppsiktsvekkende at en barnevernstjeneste fremsetter påstander om en fagperson uten nærmere begrunnelse.

Hanna Skotheim

Lydopptak fra barnevernet rystet Heidi: – Måten de snakker på gir meg frysninger

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Søk i ulike yrker nederst i saken.

Rudfjord/Ruter, Angelo, Privat, Rasmussen, Colourbox

Nye tall: Dette er lønna i over 350 yrker

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

– Jeg er trist. Det er vondt å gå rundt på min arbeidsplass nå, forteller operatør Inger Hilde Bårdsen.

Jan-Erik Østlie

Strømprisen kan koste Inger Hilde og 200 kollegaer jobben: – Har blitt noen søvnløse netter

Michael Ulriksen

Ramona sov med ulv i soveposen. Nå betaler turister over en årslønn for å overnatte her

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Det har blitt dyrere å ha gjeld, men økt rente svir mer i lommeboka for noen enn for andre.

Colourbox

Hvilke grupper merker egentlig renta mest? Her er tallene

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Bjørn Sigurd Svingen er leder av Fellesforbundets avdeling på Raufoss. Han drar nå i gang politisk streik mot høye strømpriser.

Helge Rønning Birkelund

Nå blir det politisk streik mot høye strømpriser: – Vi må gjøre et eller annet for å bli hørt

Herman Bjørnson Hagen

«Sara» varsla om at skipperen seksuelt trakasserte henne: – Jeg vurderte å hoppe på sjøen

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

– Løgn og uredelighet er et dårlig utgangspunkt for samarbeid, sier Eystein Garberg (til høyre). – Påstandene får stå for hans regning, svarer Geir Ove Kulseth. Begge er kandidater til ledervervet i EL og IT Forbundet.

Knut Viggen

Bitter lederstrid i LO-forbund: Anklager motstander for løgn og kaller valgmøte «regissert»

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Lilly Hystad (74) er pensjonist og alene med boligutgifter. Hun har rustet seg så godt hun kan for enda en runde med prisvekst på mat denne uka. 

Martin Næss Kristiansen/Dagsavisen

Lilly (74) tvinges til å handle mindre: – Tar ikke en liten sjokolade engang

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Vernepleier Marte Bogstad mener jobber hun og kollegene gjør ikke verdsettes godt nok.

Simen Aker Grimsrud

Marte var en av lønnstaperne i fjor: – Det er åpenbart urettferdig

Kommentar

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Oljefondsjef Nicolai Tangen må se i øynene at 2022 ble en finansiell nedtur, skriver Kjell Werner.

Yngvil Mortensen

«Oljefondets tap bør være en tankevekker for nordmenn»

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Nordmenn bruker mindre penger i butikkene. Det kan føre til oppsigelser i varehandelen.

Erlend Angelo

Hver tredje butikk vurderer eller planlegger å nedbemanne

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Pizza- og pastarestauranten i Oslo nektar å inngå tariffavtale med Fellesforbundet. No er tilsette klare til å streike for betre lønns- og arbeidsvilkår.

Tormod Ytrehus

Streik kan stenge populær restaurant: – Forsøkte å presse tilsette ut av fagforeining

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Christian Eriksen og Linda Kjeldaas har vært nødt til å tåle litt kjeft den siste månedene. De forstår at togpassasjerene er frustrerte over fulle tog og innstilte avganger.

Morten Hansen

Konduktørene har hatt en måned med kjeft, stappfulle tog og frustrerte passasjerer

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Jana Walzer jobber ufrivillig deltid som renholder for ISS i Steinkjer. Hun vil helst ha heltidsstilling, men tror ikke den nye regelen om heltid i arbeidsmiljøloven kan hjelpe henne til å få det.

Sebastian Bang

Jana får ikke jobbe mer – selv om nye regler ble innført 1. januar

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Energikommisjonen foreslår en enorm utbygging av kraft framover. LO-sekretær Are Tomasgard, som også sitter i kommisjonen, ber politikerne få opp farta.

Norge kan mangle enorme mengder strøm i 2030: – Vi er skikkelig på hælene

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Lærer og plasstillitsvalgt for Skolenes landsforbund (SL) Svein Olav Farstad (til høyre) og verneombud Stig Rune Myklebust Lothe står i front i kampen til ansatte ved Eide ungdomsskole for å få fjernet tre mobilantenner som står på taket til skolen. De er synlige på bildet i bakgrunnen.

Anders Tøsse

Lærere vurderer å bytte jobb grunnet strålefrykt

Jan-Erik Østlie

Flottere kantine finnes neppe: Freia-sjefen engasjerte Edvard Munch

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.),  Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian  Vestre.

De hadde hastemøte, olje- og energiminister Terje Aasland (f.v.), Bjørn Sigurd Svingen og Torhild Løkken fra Fellesforbundet, og næringsminister Jan Christian Vestre.

Pressefoto

Hastemøte om strømstreik: Aasland og Vestre kalte inn «opprørere»

Sissel M. Rasmussen

LO-lederen advarer topplederne om årets lønnsoppgjør


Flere saker