JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stortinget sier ja til gruvedrift på havbunnen: – Det er egentlig litt science fiction

– Dette er en stor dag, sa Else-May Botten (Ap) da Stortinget åpnet opp for mineralvirksomhet på kontinentalsokkelen.
Kartverkets sjødivisjon sjømåler i norske kyst- og havområder hver dag året rundt. Nå vil norske politikere åpne for å lete etter mineraler på havbunnen. (Terrengmodellen av havbunnen er ikke fra Tungenes i Rogaland hvor selve bildet er tatt.)

Kartverkets sjødivisjon sjømåler i norske kyst- og havområder hver dag året rundt. Nå vil norske politikere åpne for å lete etter mineraler på havbunnen. (Terrengmodellen av havbunnen er ikke fra Tungenes i Rogaland hvor selve bildet er tatt.)

Foto/montasje: Arnfinn Lie/Kartverket

helge@omedia.no

– Vi vet egentlig ikke helt hvor stort dette er, det er vanskelig å vite hva framtiden vil bringe. Men dette er i alle fall første steg på veien til å gi en ny næring gode rammebetingelser. Det er egentlig litt science fiction, sier Else-May Botten til FriFagbevegelse.

Men en ting gir et godt utgangspunkt for å lykkes når mineralnæringen ligger i støpeskjeen. Man kan bygge videre på kompetansen og teknologien som har gjort Norge til et «Lykkeland» og en stor oljenasjon.

– Mineralnæringen kan bli en gullgruve

Grønn omstilling

– Om det er den nye olje, det vet jeg ikke. Det er så mye som er det. Men ledd i en grønn omstilling er det utvilsomt. Grønn omstilling i praksis, legger hun til.

Hva man skal lete etter? Bergarter vi kan ta i bruk. I dag utvinnes kun mineraler i form av sand, leire og grus og det er på noe grunnere vann. Nå skal havbunnen utforskes og gi nye muligheter.

– Det er et stort internasjonalt behov for mineraler. Til Ipad, Iphone, batterier til biler, alt vi trenger i den elektriske verden. Det er et stort potensiale, mener Else-May Botten.

Og et stort flertall på Stortinget mener utnyttelse av mineraler på havbunnen kan bli en viktig næring for Norge i framtiden.

Omfanget av ressursene er i begrenset grad kartlagt, men det er potensielt tale om betydelige verdier, også på norsk sokkel.

Kommersiell utvinning av mineralforekomster ligger et stykke frem i tid og betinger blant annet utvikling av teknologi, utarbeidelse av regelverk og utredning av miljøeffekter. I årene som kommer forventes det imidlertid økt interesse for undersøkelser etter og utvinning av mineralforekomster til havs, både globalt og på norsk kontinentalsokkel.

Batteriene i elbilen din bidrar til krig i Kongo, mener fredsprisvinner

Teknologien finnes

– Det finnes teknologi til mye allerede. Det er snakk om mineraler som ligger dypt nede på havbunnen. Men det må selvsagt kartlegges, og det er viktig at det skjer. Og kunnskapen må deles. Det kan for eksempel skje gjennom et ressurssenter, sier Botten.

– Fordelen er at vi har en hel oljeindustri som vi kan dra lærdom av, poengterer hun.

SV og MDG er skeptiske til loven. De to partiene mener regjeringen i stedet må sette ned et offentlig utvalg for å utrede mineralvirksomhet på kontinentalsokkelen, der både miljøinteresser og de ulike næringsinteresser er representert.

– Utvalgets mandat må blant annet omfatte en vurdering av de miljømessige og økonomiske konsekvensene ved å åpne opp kontinentalsokkelen for mineralutvinning, mener de.

Vil ha utredning

– Vi må være varsomme og bruke tid før vi åpner det som kan bli en omfattende virksomhet. Miljøkonsekvensene er ikke utredet godt nok. Dette går veldig fort og kan gi alvorlige og irreversible skader på havbunnen, sier Lars Haltbrekken (SV).

Han mener vi har behov for mer kunnskapsinnhenting før man setter i gang.

– Her aner man ikke konsekvensene av å åpne havet for gruvevirksomhet på bunnen. Dette er for dårlig utredet. Kanskje er det mulig, men vi vet ikke det i dag, sier Une Bastholm (MDG).

Men Botten mener man i Norge har vært flinke til å løse en sameksistens med andre næringer på en skånsom måte. Næringen vil tåle det godt, mener Ap-politikeren.

Olje- og energiminister Kjell-Børge Freiberg (Frp) er svært glad for å legge til rette for en ny, framvoksende næring.

– Dette kan bli en ny og spennende havnæring basert på prinsippene til den øvrige virksomheten på norsk sokkel. Det vil bli etterspurt store mengder mineraler i framtiden, mener Freiberg.

Kokk- og servitørelever på Frøya tar med seg handlelista ned til fjæra

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse