Bedre tider: I 2018 var Arbeidsmanden på besøk hos Asle Granås og Bjørn Jenssen, henholdsvis tillitsvalgt og verneombud for de ansatte i bedriften Sandfærhus Parkering i Stjørdal. Den gang gikk bedriften så det suser. Korona-pandemien har rammet bedriften hardt. Nå håper tillitsvalgt Asle Granås (til høyre) på bedre tider etter hvert.
Glen Musk
23 har mistet jobben ved Sandfærhus Parkering:
Tillitsvalgt Asle håper at nye permitteringsregler vil hindre flere oppsigelser i bedriften
Sandfærhus Parkering utenfor Værnes hadde akkurat investert i et nytt parkeringshus da koronaen kom. Nå er nesten alle ansatte permittert, og 23 har mistet jobben.
merete.holtan.garte@lomedia.no
I 2018 skrev Arbeidsmanden om Asle Granås og Bjørn Jenssen, henholdsvis tillitsvalgt og verneombud for de ansatte i bedriften Sandfærhus Parkering i Stjørdal, rett utenfor Værnes.
I reportasjen uttrykte de to glede og stolthet over å utføre jobben sin, som kunne bestå av alt fra å parkere bilen for eieren til å ta seg av et kjæledyr den reisende hadde glemt å omplassere. En del av servicen på Sandfærhus er også å kunne få bilen sin vasket og reparert.
Men nå, i begynnelsen av 2021, er det langt mellom oppdragene på Sandfærhus. Koronaen har tatt vekk 80 prosent av trafikken, og de ansatte frykter for jobbene sine.
– Vi drikker fortsatt kaffe sammen
Sandfærhus Parkering hadde før mars i fjor 48 ansatte fordelt på rundt 30 årsverk. Asle Granås er tillitsvalgt for disse, og forteller at nesten alle ble rammet av permitteringer så snart den første nedstengningen av landet var et faktum i midten av mars 2020.
Mye lest: Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
De med fulle stillinger ble 50 prosent permittert, mens de med stillinger på under 50 prosent ble helt permittert. Bare to personer ble værende på jobb i full stilling.
I oktober måtte ledelsen gå til det skritt å si opp 23 på lønningslista. Dette gjaldt ni tilkallingsvikarer og 14 personer med mindre stillinger enn 20 prosent. Oppsigelsene fulgte prinsippet om ansiennitet. Det vil si at de som kom sist inn i bedriften, måtte først ut.
– Det var en ryddig prosess. Dialogen mellom oss og ledelsen er bra – vi drikker fortsatt kaffe sammen, sier Asle Granås, og henviser til den gode tonen formidlet i Arbeidsmandens reportasje.
Kunne mistet jobben i mars
Den tillitsvalgte sier at ingen av kollegaene sitter med stor gjeldsbyrde privat, og at de så langt synes å klare seg økonomisk. Situasjonen er likevel alvorlig, og Asle Granås har fulgt den politiske debatten rundt permitteringslengde med spenning.
I august kom beskjeden fra regjeringen at adgangen til å permittere ansatte innenfor en periode på halvannet år utvides fra 26 til 52 uker på grunn av pandemien. I dag, mandag 11. januar, kom meldingen om at regjeringen vil forlenge adgangen fram til 1. juli.
Det kan redde ansettelsen til de gjenværende i Sandfærhus Parkering. Hadde permitteringslengden på 52 uker ikke blir forlenget, ville de permitterte i Sandfærhus Parkering nådd maksgrensen i mars, og stått i fare for å bli sagt opp.
Mye lest: Kevin mister feriepenger fordi han var permittert. Nå deler kollegaene av sin pott
Tillitsvalgt frykter fremdeles oppsigelser
Det bekrefter daglig leder Svein Håve. Han understreker at regjeringens forslag må vedtas i Stortinget, men tror og håper at det går igjennom.
– Hadde ikke denne regelendringen kommet, hadde vi trolig måttet starte en prosess ganske snart. Nå trenger vi ikke foreta oss noe – de månedene vi vinner med forlenget permitteringslengde gir muligheten for at trafikken øker igjen. Dette er en god nyhet, oppsummerer Håve, som samtidig sier at det er usikkerhet rundt hva «den nye normalen» blir.
Asle Granås stiller seg avventende til det hele.
– Det kan ta lengre tid enn som så, før vi ser virkningene av vaksinen på trafikken, og vi har tre måneders oppsigelsestid. Jeg frykter fremdeles oppsigelser, sier den tillitsvalgte.
Mye lest: Rita er halvt permittert og frykter huset ryker: – På desperat jakt etter ny jobb
Bygde nytt parkeringshus
Timingen med korona og nedstengning i mars i fjor kom maksimalt ubeleilig for Sandfærhus Parkering. Tidlig på året begynte bedriften nemlig å sette opp et parkeringshus på plassen hvor bilene tidligere hadde stått ute. Det var en planlagt investering, og i november i fjor sto parkeringshuset klart.
Samtidig var trafikken redusert med de nevnte 80 prosent. Kundene – bileierne – uteblir naturlig nok når de ikke kan reise.
– Nå står anleggsfolk for det meste av trafikken, forteller Asle Granås.
Resultatet er et «dundrende underskudd» i Sandfærhus Parkering, som den tillitsvalgte formulerer det. Heldigvis har bedriften god kapital i bunnen.
Les mer: Hva betyr koronapandemien for din rett til ferie og feriepenger?
Fra 46 til 18 millioner i omsetning
– Vi hadde noen kroner på bok når dette slo inn i mars, og vi har så langt fått 1,9 mill. i kompensasjon fra staten, opplyser daglig leder Svein Håve, og kommer med flere tall:
Omsetningsfallet i koronaåret var på rundt 60 prosent. Sandfærhus Parkering omsatte for rundt 18 millioner kroner i 2020, mot 46 millioner året før.
– Vi skulle gjerne vært dette foruten. Samtidig er det som skjer utenfor vår mulighet til å påvirke. Det frustrerer oss alle, sier daglig leder.
Likevel ser han optimistisk på framtida.
– Vi er klar over at forbrukeratferden har endret seg, og at den nye normalen vil bli annerledes enn før. Samtidig så endres dette hele tiden, og vi har gjort noen tilpasninger som gjør at jeg ser lyst på det som ligger foran oss. Usikkerheten knytter seg til hvor lang tid det vil ta før vi begynner å se positive tall igjen.
Les også: Dette blir de viktigste politiske sakene i 2021
– Vi vet at det blir oppgang
Asle Granås tror også på bedre tider, bare han ser langt nok fram.
– Vi får bare ta det fra dag til dag nå. Vi mister nok en del dagsreisende også i framtida, jeg tror digitale møter er kommet for å bli. Men vaksinen kommer, og folk vil reise igjen. Vi vet at det blir oppgang, sier den tillitsvalgte.
Mest lest
ELENDIG BEHANDLING: Tommy Storeide Vangen har jobba i varehandelen i mange år.
Erlend Angelo
Tommy jobba seg i senk og ble sykmeldt: – Jeg har aldri blitt så dårlig behandla som av Coop
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
Charlotte Rødland Kristiansen er 22 år og må betale alle utgifter til tannlege selv. SV vil at det skal bli gratis.
Aslak Bodahl
Charlotte (22) får ikke fikset tennene fordi det er for dyrt: – Ekstremt frustrerende
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Folketrygda
Illustrasjon
Anna Granqvist
To pensjonistforeninger sier nei til stort løft i minstepensjonen, hvis det betyr mindre pensjon til andre grupper
Innsatsleder Kenneth Wangen er en av de flere tusen menn og kvinner som har jobbet med søk og redning i Gjerdrum. Bildet er tatt ved en annen anledning.
Werner Juvik
Redningsmannskapet i Gjerdrum var i konstant fare. Her er innsatslederens historie
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
Mari Falck forteller at faren Morten alltid har vært en positivt innstilt person med et usedvanlig godt humør. Han ble veldig deprimert etter nedstengingen og følte seg innesperret.
Privat
Mari fikk besøke sin dødssyke far kun én gang i uka. Da kokte det over for overlegen
Harald Eia er sosiolog, komiker, programleder og forfatter.
Ida Bing
Harald Eia kurser Ap om Ulikhets-Norge. Her er hans advarsel
Illustrasjon
Håvard Sæbø
Rekordhøy arbeidsledighet i Lofoten – henter inn tusener av sesongarbeidere
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
I en intern LO-måling fra desember som TV 2 har fått tilgang til, får Ap og Jonas Gahr Støre 31,4 prosent oppslutning.
Jan-Erik Østlie
Kun tre av ti LO-medlemmer vil stemme Ap, viser intern måling
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
537 ansatte ved sju Tine-meierier kan bli tatt ut i streik fra lørdag.
Jan-Erik Østlie
Over 500 ansatte i Tine kan bli tatt ut i streik
Trygve Slagsvold Vedum for skryt for sitt lederskap av tidligere LO-topp Sture Arntzen.
Jan-Erik Østlie
Tidligere LO-topp: Ap-ledelsen er så utydelige at Senterpartiet blir folkets parti
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan utelukke Wizz Air fra å delta i konkurransen om norske ruter
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Så sent som søndag sa Erna Solbergs regjering at det foreløpig ikke var aktuelt med en forlengelse av ordningen. Nå har de snudd.
Leif Martin Kirknes