23 har mistet jobben ved Sandfærhus Parkering:
Tillitsvalgt Asle håper at nye permitteringsregler vil hindre flere oppsigelser i bedriften
Sandfærhus Parkering utenfor Værnes hadde akkurat investert i et nytt parkeringshus da koronaen kom. Nå er nesten alle ansatte permittert, og 23 har mistet jobben.
Bedre tider: I 2018 var Arbeidsmanden på besøk hos Asle Granås og Bjørn Jenssen, henholdsvis tillitsvalgt og verneombud for de ansatte i bedriften Sandfærhus Parkering i Stjørdal. Den gang gikk bedriften så det suser. Korona-pandemien har rammet bedriften hardt. Nå håper tillitsvalgt Asle Granås (til høyre) på bedre tider etter hvert.
Glen Musk
merete.holtan.garte@lomedia.no
I 2018 skrev Arbeidsmanden om Asle Granås og Bjørn Jenssen, henholdsvis tillitsvalgt og verneombud for de ansatte i bedriften Sandfærhus Parkering i Stjørdal, rett utenfor Værnes.
I reportasjen uttrykte de to glede og stolthet over å utføre jobben sin, som kunne bestå av alt fra å parkere bilen for eieren til å ta seg av et kjæledyr den reisende hadde glemt å omplassere. En del av servicen på Sandfærhus er også å kunne få bilen sin vasket og reparert.
Men nå, i begynnelsen av 2021, er det langt mellom oppdragene på Sandfærhus. Koronaen har tatt vekk 80 prosent av trafikken, og de ansatte frykter for jobbene sine.
– Vi drikker fortsatt kaffe sammen
Sandfærhus Parkering hadde før mars i fjor 48 ansatte fordelt på rundt 30 årsverk. Asle Granås er tillitsvalgt for disse, og forteller at nesten alle ble rammet av permitteringer så snart den første nedstengningen av landet var et faktum i midten av mars 2020.
Mye lest: Sjefen ble forelsket i Kathrine. Hun avviste ham og ble sagt opp
De med fulle stillinger ble 50 prosent permittert, mens de med stillinger på under 50 prosent ble helt permittert. Bare to personer ble værende på jobb i full stilling.
I oktober måtte ledelsen gå til det skritt å si opp 23 på lønningslista. Dette gjaldt ni tilkallingsvikarer og 14 personer med mindre stillinger enn 20 prosent. Oppsigelsene fulgte prinsippet om ansiennitet. Det vil si at de som kom sist inn i bedriften, måtte først ut.
– Det var en ryddig prosess. Dialogen mellom oss og ledelsen er bra – vi drikker fortsatt kaffe sammen, sier Asle Granås, og henviser til den gode tonen formidlet i Arbeidsmandens reportasje.
Kunne mistet jobben i mars
Den tillitsvalgte sier at ingen av kollegaene sitter med stor gjeldsbyrde privat, og at de så langt synes å klare seg økonomisk. Situasjonen er likevel alvorlig, og Asle Granås har fulgt den politiske debatten rundt permitteringslengde med spenning.
I august kom beskjeden fra regjeringen at adgangen til å permittere ansatte innenfor en periode på halvannet år utvides fra 26 til 52 uker på grunn av pandemien. I dag, mandag 11. januar, kom meldingen om at regjeringen vil forlenge adgangen fram til 1. juli.
Det kan redde ansettelsen til de gjenværende i Sandfærhus Parkering. Hadde permitteringslengden på 52 uker ikke blir forlenget, ville de permitterte i Sandfærhus Parkering nådd maksgrensen i mars, og stått i fare for å bli sagt opp.
Mye lest: Kevin mister feriepenger fordi han var permittert. Nå deler kollegaene av sin pott
Tillitsvalgt frykter fremdeles oppsigelser
Det bekrefter daglig leder Svein Håve. Han understreker at regjeringens forslag må vedtas i Stortinget, men tror og håper at det går igjennom.
– Hadde ikke denne regelendringen kommet, hadde vi trolig måttet starte en prosess ganske snart. Nå trenger vi ikke foreta oss noe – de månedene vi vinner med forlenget permitteringslengde gir muligheter for at trafikken øker igjen. Dette er en god nyhet, oppsummerer Håve, som samtidig sier at det er usikkerhet rundt hva «den nye normalen» blir.
Asle Granås stiller seg avventende til det hele.
– Det kan ta lenger tid enn som så, før vi ser virkningene av vaksinen på trafikken, og vi har tre måneders oppsigelsestid. Jeg frykter fremdeles oppsigelser, sier den tillitsvalgte.
Mye lest: Rita er halvt permittert og frykter huset ryker: – På desperat jakt etter ny jobb
Bygde nytt parkeringshus
Timingen med korona og nedstengning i mars i fjor kom maksimalt ubeleilig for Sandfærhus Parkering. Tidlig på året begynte bedriften nemlig å sette opp et parkeringshus på plassen hvor bilene tidligere hadde stått ute. Det var en planlagt investering, og i november i fjor sto parkeringshuset klart.
Samtidig var trafikken redusert med de nevnte 80 prosentene. Kundene – bileierne – uteblir naturlig nok når de ikke kan reise.
– Nå står anleggsfolk for det meste av trafikken, forteller Asle Granås.
Resultatet er et «dundrende underskudd» i Sandfærhus Parkering, som den tillitsvalgte formulerer det. Heldigvis har bedriften god kapital i bunnen.
Les mer: Hva betyr koronapandemien for din rett til ferie og feriepenger?
Fra 46 til 18 millioner i omsetning
– Vi hadde noen kroner på bok da dette slo inn i mars, og vi har så langt fått 1,9 millioner i kompensasjon fra staten, opplyser daglig leder Svein Håve, og kommer med flere tall:
Omsetningsfallet i koronaåret var på rundt 60 prosent. Sandfærhus Parkering omsatte for rundt 18 millioner kroner i 2020, mot 46 millioner året før.
– Vi skulle gjerne vært dette foruten. Samtidig er det som skjer utenfor vår mulighet til å påvirke. Det frustrerer oss alle, sier daglig leder.
Likevel ser han optimistisk på framtida.
– Vi er klar over at forbrukeratferden har endret seg, og at den nye normalen vil bli annerledes enn før. Samtidig så endres dette hele tiden, og vi har gjort noen tilpasninger som gjør at jeg ser lyst på det som ligger foran oss. Usikkerheten knytter seg til hvor lang tid det vil ta før vi begynner å se positive tall igjen.
Les også: Dette blir de viktigste politiske sakene i 2021
– Vi vet at det blir oppgang
Asle Granås tror også på bedre tider, bare han ser langt nok fram.
– Vi får bare ta det fra dag til dag nå. Vi mister nok en del dagsreisende også i framtida, jeg tror digitale møter er kommet for å bli. Men vaksinen kommer, og folk vil reise igjen. Vi vet at det blir oppgang, sier den tillitsvalgte.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.