Trening
Treningssentrene tjener rått, men SATS-ansatte Cathrine ser lite til pengene
Norske treningssentre går bedre enn noen gang. Cathrine Siro synes det er synd at ikke mer av omsetningen går til de ansatte.
Tillitsvalgt hos SATS Tunejordet, Cathrine Siro.
Sissel M. Rasmussen
camilla.yndestad@lomedia.no
– Det er urettferdig at det ikke drypper mer på oss som gjør jobben, sier Cathrine Siro, mangeårig tillitsvalgt ved SATS Tunejordet.
Aldri før har den norske treningssenterbransjen gått bedre, i alle fall ifølge Virke.
I en fersk rapport fra arbeidsgiverorganisasjonen kommer det fram at lønnsomheten for bransjen nådde rekordnivåer i 2023.
I 2023 hadde Virkes treningssentre en omsetning på 6,9 milliarder, en økning på 10 prosent fra 2022. Driftsmarginen var på 12 prosent.
Tall fra Nordens største treningssenter-kjede, SATS – som ligger under NHO Geneo – sier det samme:
Her var omsetningen på 4,7 milliarder i 2023, opp fra 4,1 milliarder i 2022. Driftsmarginen var på 12,8 prosent for fjoråret. Tallene gjelder for SATS-sentrene i Norge, Sverige, Danmark og Finland.
– Det er store tall, sier Cathrine Siro.
Hun peker spesielt på de personlige trenerne, som sitter igjen med lite av den summen som kunden betaler.
– Kommer an på hvor mye man jobber
Siro forteller at de personlige trenerne ikke får betalt for planleggingen i forkant av timene, kun for timen. Lønn for planleggingen ligger bakt inn i det man får utbetalt for timen.
Hvor mye en personlig trener har i årslønn, kommer an på hvor mye man jobber.
– Det å jobbe som PT, er rådrift av en ansatt. Det er de som jobber så mye som tjener pengene til kjeden.
Virke: – Vil gå inn i nok et rekordår
Ifølge Virke, er det per oktober i år 1497 treningssentre i Norge, en økning på 30 sentre de siste 12 månedene.
Sjefanalytiker i Virke, Runar Wiksnes sier i en pressemelding at han spår at treningsbransjen vil gå inn i nok et rekordår.
– Prisveksten er på vei ned, og stadig flere forbrukere har fått mer stabil økonomi. Det er ventet reallønnsvekst også til neste år, samtidig som det første rentekuttet nærmer seg. Det betyr at stadig flere får mer å rutte med og at kjøpekraften gagner bransjen, sier Wiksnes.
Cathrine Siro ved SATS Tunejordet har derimot ikke merket så mye til rekordomsetningen.
– Dette er et lite sted, det er i de store byene de store tallene kommer. Her merker vi ikke noe til det. Det er den samme lønna og kostnaden, men det er ingen som jobber 100 prosent som personlig trener ved SATS Tunejordet.
SATS: – Hovedinntektene kommer fra medlemskap
Pressekontakt hos SATS, Tina Brodal, sier til Arbeidsmanden at deres personlige trenere er ansatt i SATS, og har «bedre rettigheter enn de fleste i bransjen, hvor selvstendig næringsdrift er normen.»
Brodal forteller at en PT på nivå 4 tjener 506 kroner i timen, 166 prosent over tariff.
– Inkludert sosiale kostnader utgjør dette 656,75 kr per time. SATS har kostnader knyttet til systemer, lisenser, coaching, uniformer og kursing, noe som betyr at SATS sitter igjen med en begrenset margin på PT-tjenester, sier Brodal.
Hun legger til at hovedinntektene til SATS kommer fra medlemskap, ikke tilleggstjenester som PT.
– En PT på nivå 4 tjener 506 kroner i timen, hva tjener da en PT på nivå 1, 2 og 3?
– Vi går ikke ut offentlig med lønnsmatrisen.
– Kan du bekrefte at PT-ene bare får betalt for de timene de har kunder?
– Våre personlige trenere får betalt for timene de har kunder, i tillegg til at det er en garantilønn i avtalen. Om man for eksempel er syk, og ikke kan ha timene sine med kunder den dagen, får man betalt gjennomsnittslønn de siste tre månedene for den dagen, sier Brodal.
Kan være utfordringer på mindre sentre
Brodal nevner at SATS de siste årene har gjennomført flere forbedringer basert på tilbakemeldinger fra PT-ene.
Forbedringene inkluderer økte bonuser, bonustellende prøvetimer, introduksjonslønn for nye PT-er, og garantilønn ved svangerskapspermisjon eller sykdom.
– Disse tiltakene har vært svært godt mottatt og bidrar til å gjøre SATS til en trygg og utviklende arbeidsplass, sier Brodal.
Hun legger til at selv om det kan være utfordringer på enkelte mindre sentre, spesielt steder med lavere kjøpekraft, er majoriteten av sentrene lokalisert i store byer der PT-ene, ifølge Brodal «har fulle timelister innen normal arbeidstid og tjener svært godt.»
– SATS investerer også årlig millioner i kompetanseheving og utvikling for våre ansatte for å sikre at de kan tilby tjenester av høyeste kvalitet, sier Brodal.
Fikk arbeidstøy: Cathrine har kjempet i fire år for at Sats-ansatte skal få dekket arbeidsbukser
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.