Service og vedlikehold
Vaktmestere, skadesanerere og skadedyrbekjempere skal få ny lønn
Høyere lønn er det aller viktigste for Arbeidsmandsforbundet i lønnsforhandlingene.
Skadesanererne er dem som rykker inn der det blant annet har vært brann-, vann- eller kloakkskader, selvmord eller hærverk.
Colourbox
ane.borrud@lomedia.no
– Det viktigste for våre medlemmer er selvfølgelig å få pengene på plass, men det er også viktig å få til et bedre samarbeid på bedriftsnivå, sier forbundssekretær Frank Toks.
Service- og vedlikeholdsoverenskomsten mellom LO og Arbeidsmandsforbundet på den ene siden, og NHO og NHO Service og Handel på andre, er en relativt ny overenskomst som kom på plass i 1998.
Det er i hovedsak tre yrkesgrupper som er omfattet av denne avtalen: Vaktmestere, skadesanerere og skadedyrbekjempere.
Hva en vaktmester gjør, har de fleste et begrep om. Men hva med de to andre yrkesgruppene?
Skadesanererne er dem som rykker inn der det blant annet har vært brann-, vann- eller kloakkskader, selvmord eller hærverk.
Skadedyrsanerere er dem som kommer når du for eksempel har fått rotter, skjeggkre eller veggedyr i hus.
Skadesanerer: Etter at Synnøve har gjort en jobb, hender det hun setter seg i firmabilen og skriker
Bedre lønnssystem og opplæring
Service- og vedlikeholdsoverenskomsten er en minstelønnsoverenskomst. Det vil si at det skal være lokale forhandlinger om lønn i tillegg.
Ifølge Toks mangler det lokale lønnssystemer i mange bedrifter.
– Det er for liten struktur på lønningene ute i dag.
Derfor vil forbundet ha en full oversikt over lønnsstrukturene på bedriftsnivå. Hva er timelønna med en ansiennitetsskala – og hvor mye er det i forskjellige ubekvemstillegg og fagbrevtillegg. Blant annet.
– Vi vil ha et rettferdig lønnssystem som alle kan forstå, slår Toks fast.
Et annet viktig krav for forbundet er at tillitsvalgte og bedriften sammen skal lage planer for opplæring av nyansatte ute på bedriftene.
Mange av arbeidsoppgavene som utføres må læres på jobben. Og da er det viktig at opplæringen er god.
– Det kan blant annet handle om noe så enkelt som å sørge for at alle nyansatte har nødvendige vaksiner på plass før de sendes ut på jobb med smitterisiko, forklarer han.
Fagbrev inn i overenskomsten
Ved forrige hovedoppgjør, i 2022, ble partene enige om å nedsette et utvalg som i tariffperioden skulle arbeide for at det etableres fagbrev i skadedyrbekjempelse og skadesanering.
– Dette er en sak vi har holdt på med en stund, så saken i seg selv er ikke ny. Men det er nytt at vi får det inn i overenskomsten, sa daværende nestleder i forbundet, Brede Edvardsen, i 2022.
Han mente at det er på høy tid med fagbrev innen skadedyrbekjempelse.
– I dag har de en godkjenning fra Folkehelseinstituttet for å bedrive skadedyrbekjempelse. Det er mye mer miljøvennlige metoder nå enn før, men likevel brukes det kjemikalier som fordrer kunnskap om bruk. I tillegg trenger man byggeteknisk kompetanse, hvis du for eksempel skal utrydde rotter eller veggedyr i et hus.
Også skadesanerere gjennomfører avanserte arbeidsoperasjoner ifølge nestlederen.
– Brann, vann og kloakk, det er et svært fagområde, påpekte han.
Frank Toks kom inn i ledelsen i Arbeidsmandsforbundet på landsmøtet i fjor, og har hatt ansvaret for service- og vedlikeholdsoverenskomsten i ett år.
– Vi har ikke kommet i mål med dette arbeidet. Men et fagbrev skulle det absolutt ha vært, sier han.
Derfor vil forbundet at arbeidet med å få dette på plass fortsetter.
– Det kommer til å bli mer og mer ekstremvær, og flere og flere skader. Og jo mer vi reiser, jo flere skadedyr får vi i hus. Både skadesanering og skadedyrsanering er fremtidens yrker!
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.