Sikkerhetsbransjen
Vektere blir slått og truet uten at det får konsekvenser: Nå vil Ap gi de bedre vern
I forslaget til nytt partiprogram lover Arbeiderpartiet bedre vern for vekterne.
Helene Klementsen Domaas (til venstre), Silje Amailie Kobbeltvedt og Jason Kannemeyer er både vektere og tillitsvalgte i Arbeidsmandsforbundet. De ønsker setningen i Arbeiderpartiets partiprogram velkommen, men skulle gjerne sett at den var mer konkret.
Jan-Erik Østlie
camilla.yndestad@lomedia.no
– Vi har folk i Norge som går på jobb og har for dårlig vern. De yrkesgruppene må vi gjøre mer for, og her mener jeg vekterne er et veldig godt eksempel, sier arbeidsminister Tonje Brenna (Ap).
Hun har tatt turen til fagpolitisk kick off med Norsk Arbeidsmandsforbund, og har med seg en aldri så liten lekkasje fra Arbeiderpartiets forslag til partiprogram:
Der står det nemlig svart på hvitt at partiet vil «Innføre regler som sikrer at yrkesgrupper som er særlig utsatt for vold og trusler på jobb gis et bedre vern».
Brenna er tydelig på at hun og partikollegaene nå trenger innspill fra vekterne om hvilke lover og regler som må endres for at vekterne skal få bedre vern.
– Norsk Arbeidsmandsforbund er helt avgjørende for å fortelle oss hva som må til av lover og rettigheter, men også hva vi kan samarbeide om å få til i fellesskap, sier Brenna.
Sikkerhetsbransjen: Vektere blir slått og spyttet på uten at det får konsekvenser
Tonje Brenna.
Jan-Erik Østlie
Arbeidsmandsforbundet presset på
Det var under Arendalsuka i fjor høst at arbeiderpartipolitiker og medlem av justiskomiteen, Odd Harald Hovland, lovet å jobbe videre for et særlig vern i straffeloven for vekterne og å få det inn i Aps partiprogram.
For: Selv om yrkesgruppen troner øverst på statistikken over yrker som er mest utsatt for vold og trusler – sammen med ansatte i kriminalomsorgen, politiet og psykiatrien – så har ikke sikkerhetsbransjen et særlig vern i straffeloven, slik de andre nevnte yrkene har.
Da førsteutkastet til partiprogram ble lagt fram i oktober, var forslaget til Hovland ikke nevnt med et ord.
Dette har nå blitt endret, og Brenna legger ikke skjul på hva som er grunnen:
– Det er blant annet etter innspill fra Arbeidsmandsforbundet. Vi har hatt møter med forbundsstyret, de har sendt inn innspill og vært veldig flinke til å forklare hva de ønsker seg, sier arbeidsministeren, og fortsetter:
– Jeg inviterer gjerne vekterne og Norsk Arbeidsmandsforbund med på en diskusjon om hva som skal til for å rydde opp i bransjen, øke organisasjonsgraden i bransjen og gjøre det sånn at flere kan ha det trygt og godt på jobb.
Vekter i Norges største rusmiljø: – Folk har prøvd å brekke armen min
– Litt ullent
Blant de frammøtte på forbundets kick off, er vekterne Helene Klementsen Domaas, Jason Kannemeyer og Silje Amailie Kobbeltvedt.
De er alle tillitsvalgte og ønsker setningen i Aps partiprogram velkommen, men stiller spørsmål om hva som konkret skal gjøres.
– Det er en veldig fin tanke og noe vi har behov for, men hvordan det skal utføres, det tror jeg blir vanskeligere enn hva arbeidsministeren forestiller seg. Det er ullent, sier Domaas, til anerkjennende nikk fra Kannemeyer:
– Jeg håper det blir fulgt opp videre og at det ender med at politiet ikke bare henlegger sakene som handler om vold og trakassering av vektere, sier han.
Kobbeltvedt sier seg enig:
– Det er en god nyhet, men jeg tenker litt som Jason og Helene. Det skal følges opp, sier hun og utdyper:
– Vår bransje er i stor grad preget av anbud. Da må det settes krav i anbudene om at en vekter ikke skal være alene, det skal være to på jobb – og det koster nok litt mer enn hva folk tenker over.
Om forslaget går gjennom, er det opp til Arbeiderpartiets landsmøte i april å bestemme.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.