JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vektere kan ta fagbrev også etter 2020

Sikkerhetsfaget består, slo kunnskapsministeren fast i dag. – Regjeringen hørte på oss, og snudde etter høringsrunden. Det viser at vi har gjort et bra arbeid, og hvor viktig det er med partssamarbeid, sier forbundssekretær Terje Mikkelsen.
Fagbrev sikret: Også etter 2020 skal vektere som ønsker det kunne ta fagbrev.

Fagbrev sikret: Også etter 2020 skal vektere som ønsker det kunne ta fagbrev.

Arkivfoto: Tri Nguyen Dinh

ane.borrud@lomedia.no

I dag la kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner fram den nye strukturen for yrkesfag i videregående skole, som vil bli innført høsten 2020.

Etter høringsrunden har regjeringen besluttet at sikkerhetsfaget, samt kontor- og administrasjonsfaget, opprettholdes.

Dermed kom endelig nyheten bransjen har ventet på. Også i fremtiden skal det være mulig for vekterne å ta fagbrev.

Lest denne? Ny struktur på yrkesfagene: Øker antall utdanningsprogram fra åtte til ti

2017: Foreslo nedleggelse – bransjen raste

Det skapte nemlig furore i vaktbransjen da regjeringen i mai i fjor foreslo å legge ned sikkerhetsfaget. Utspillet kom i en høring til det regjeringen selv kalte den største endringen i yrkesfagutdanningen siden Kunnskapsløftet i 2006.

Les: Regjeringen legger ned sikkerhetsfaget - stikk i strid med råd fra vekterbransjen

«Elever som tar yrkesfag skal spesialisere seg tidligere. Mer opplæring i faget de faktisk skal jobbe med, skal gjøre elevene mer attraktive for arbeidslivet», sto det i pressemeldingen som introduserte høringen.

Men det gjaldt ikke vektere. For lengre ned i pressemeldingen sto det at regjeringen foreslo å legge ned sikkerhetsfaget, fordi bransjen ofte foretrekker å rekruttere gjennom private vekterkurs.

Både Arbeidsmandsforbundet og NHO Service og Handel, som representerer henholdsvis de ansatte og bedriftene i vaktbransjen, raste.

– Vekterne er tilstede overalt, og spiller en viktig rolle i en krisesituasjon. At de skal legge ned utdanningen, det gir ikke mening, sa Terje Mikkelsen, forbundssekretær i Arbeidsmandsforbundet.

– Det er økende krav og forventninger til kompetanse på sikkerhet. Det er stikk i strid med all fornuft å legge ned utdanningen. Det ser vi av trusselbildet i Europa. Det er vekterne som skal stå på den konserten og ta imot galskapen hvis den kommer. Det er vekterne som vil møte det først. Å fjerne fagbrevet henger ikke på greip i det hele tatt, sa Runar Karlsen, fagsjef i NHO Service og Handel.

Følg Arbeidsmanden på Facebook.

2018: Sikkerhetsfaget skal bestå

I dag kom altså gladnyheten om at sikkerhetsfaget består.

– Akkurat nå vet vi ikke mer enn det som står i pressemeldingen om at regjeringen har snudd etter høringsinnspill fra bransjen. Det er vi kjempeglade for, dette er viktig for bransjen. Vi får se når detaljene kommer, hva som ligger i det, sier Mikkelsen til Arbeidsmanden.

Forbundssekretæren er svært fornøyd med at vekterfaget fortsetter.

– Regjeringen hørte på oss, og snudde etter høringsrunden. Det viser at vi har gjort et bra arbeid, og hvor viktig det er med partssamarbeid. Vi har jobbet veldig tett sammen med NHO Service og Handel, i denne saken, spesielt med fagsjef Runar Karlsen.

Få vårt nyhetsbrev.

Partene må ha innflytelse over innholdet

Nå venter Mikkelsen spent på å få lese den nye strukturen for yrkesfag, ikke minst for sikkerhetsfaget.

– Vi ba om at det blir et eget Vg2 i sikkerhet og beredskap, med blant annet mer fordypning innen relevant lovverk tilpasset sikkerhetsfaget. Det blir spennende å se hva det endelige resultatet blir, sier han.

Da kunnskapsministeren la fram den nye strukturen for yrkesfag i videregående skole i dag, la han stor vekt på at yrkesfag må bli mer relevant for arbeidslivet.

– Vi har gitt de faglige rådene mer innflytelse over innholdet i lærefagene. Og vi vil se på hvordan partene i arbeidslivet kan få mer innflytelse over innholdet i utdanningene, sa Sanner.

Mikkelsen synes det er positive signaler.

– I den grad det blir gjennomført så er det en positiv ting. Det ligger i ordet «yrkesfag». Dette er yrker for arbeidslivet, og da må lærerplanene gjenspeile de faktiske behovene. Og for å få til dette sier seg selv at partene må ha stor innflytelse på fagenes innhold for at det skal være relevant både for elevene og næringslivet, avslutter forbundssekretæren.

Les også:

Vekterne og politiet styrker samarbeidet

Arbeidsmandsforbundets nye ungdomssekretær fra Securitas er på plass: «Ungdomsarbeid skal ikke være en organisasjon på utsiden av forbundet»

Warning
Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse