Vektersaken på Kristiansand lufthavn: – Noe av det verste vi har sett
Vektere jobbet mange hundre timer uten betaling. Nå vil Rødt ha Jonas Gahr Støre på banen.
Arbeidslivspolitikk må føres på arbeidslivsfolks premisser med denne regjeringen, sier Geir Jørgensen i Rødt.
Ihne Pedersen
Camilla.yndestad@lomedia.no
– Både statsministeren og arbeidsministeren burde ivareta arbeidstakerne sine rettigheter, sier stortingsrepresentant Geir Jørgensen fra partiet Rødt.
Bakgrunnen er at fire vektere på Kristiansand lufthavn har jobbet opptil 150 timer hver uten betaling. Avarn Security Aviation vil ikke betale dem lønn under opplæring.
Tillitsvalgt for vekterne i Avarn Security Aviation, som er medlemmer i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Geir Martin Andersson, mener de fire har jobbet på kontrakter som bryter med arbeidsmiljøloven, og mistenker at de er utsatt for lønnstyveri.
Avarn Security avviser påstanden om lønnstyveri, og mener derimot at det ikke er riktig at de som er på skolekontrakter er ansatte.
– Du kan ikke være lønnet som vekter før du er ferdigutdanna vekter, uttalte administrerende direktør i Avarn Security, Kjell Frode Vik forrige uke.
Etterlyser Støre
Det var i april, rett før landsmøtet til Norsk Arbeidsmandsforbund, at tillitsvalgt Andersson kom over skolekontraktene ved en tilfeldighet.
Tidspunktet passet for så vidt bra, for problemstillingen ble tatt med videre til talerstolen på landsmøtet, der Andersson personlig ba statsminister Jonas Gahr Støre gjøre noe med saken.
– Vi må få orden på det, før de kjører hele bransjen i grøfta, sa han den gangen, til alvorlige nikk fra LO-lederen og løfter fra statsministeren om å ta det med videre inn i departementet.
To måneder senere, har Anderson fortsatt ikke hørt mer fra Statsministerens kontor.
Nå har vektersaken fått partiet Rødt til å reagere.
Stortingsrepresentant og samferdselspolitisk talsperson, Geir Jørgensen, har sendt inn et skriftlig spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre.
Spørsmålet, som også ligger ute på stortinget.no, må besvares av regjeringen innen fem virkedager, og lyder som følgende:
Arbeidsmanden skriver 28. juni at vektere på Kjevik lufthavn må jobbe 150 timer ubetalt. Av reportasjen framgår det at statsministeren var gjest på landsmøtet i Arbeidsmandsforbundet i april der dette ble tatt opp, og han skal ha lovet å ta saken videre.
Hvordan har statsministeren konkret fulgt opp denne saken, hva mener han om at flyplassvektere på Kjevik ikke får lønn under opplæring, og hva vil regjeringa gjøre for å sikre at firmaer som arbeider på kontrakt for det offentlige, lønner sine ansatte også under opplæring?
Krever svar
– Det er snakk om en måneds jobb uten lønn, det går ikke. Vi krever nå å få svart ut spørsmålene, og få et større politisk trøkk og oppmerksomhet rundt dette. Det finnes en mengde sånne dårlige avtaler for folk som vil begynne i en jobb, og dette er noe av det verste vi har sett, sier Jørgensen.
Han trekker frem at for mange er nettopp disse jobbene et første møte med arbeidslivet, og at slike kontrakter er med på å uthule hele det norske systemet.
Nå håper han det blir slutt på alle opplæringskontrakter av samme sort som på Kjevik, og at statsministeren og arbeidsministeren griper fatt i det.
– I tiden med den borgerlige regjeringen har vi sett stadige angrep på arbeidsfolk sine vilkår, og det kan ikke fortsette under denne regjeringen. Arbeidslivspolitikk må føres på arbeidslivsfolks premisser med denne regjeringen, sier Jørgensen.
Aktuelt: Gir kjempeoppdrag til vaktselskap uten tariffavtale
Tror ikke det vil gjøre noen forskjell
På Kjevik, synes tillitsvalgt Andersson at det er flott, men også på sin plass, at Rødt følger opp.
– Dette handler om det jeg kaller «anbudstrollet», og offentlig virksomhet og staten er tunge aktører her, sier han.
Andersson får ros fra leder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, for å ha tatt saken videre.
Edvardsen synes det er bra at Rødt er på ballen, og at saken gis oppmerksomhet. Han trekker fram at prinsippet om at man kan jobbe 150 timer uten lønn i Norge i 2023 er ganske spesielt.
– Sånn skal vi ikke ha det, så enkelt er det. Det kan ikke bli et prinsipp i norsk arbeidsliv at det skal være måten man utdanner folk på, sier han.
Edvardsen tror likevel at det at Rødt nå har stilt spørsmål til statsministeren ikke vil utgjøre en stor forskjell, siden saken er tvistet innenfor NHO via bestemmelsene i Hovedavtalen.
– Jeg vil jo tro at svaret fra statsministeren vil være at han ikke kan blande seg opp i det. Saken er til behandling mellom organisasjonene. Det er et viktig prinsipp at vi bruker tvisteinstituttet som vi har, sier han, og legger til:
– Norsk Arbeidsmandsforbund vil forfølge denne saken så langt vi kan. Dette handler om viktige prinsipper for oss.
Dette er en sak fra
Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.