Arbeidslivspolitikk må føres på arbeidslivsfolks premisser med denne regjeringen, sier Geir Jørgensen i Rødt.
Ihne Pedersen
Vektersaken på Kristiansand lufthavn: – Noe av det verste vi har sett
Vektere jobbet mange hundre timer uten betaling. Nå vil Rødt ha Jonas Gahr Støre på banen.
Camilla.yndestad@lomedia.no
– Både statsministeren og arbeidsministeren burde ivareta arbeidstakerne sine rettigheter, sier stortingsrepresentant Geir Jørgensen fra partiet Rødt.
Bakgrunnen er at fire vektere på Kristiansand lufthavn har jobbet opptil 150 timer hver uten betaling. Avarn Security Aviation vil ikke betale dem lønn under opplæring.
Tillitsvalgt for vekterne i Avarn Security Aviation, som er medlemmer i Norsk Arbeidsmandsforbund (NAF), Geir Martin Andersson, mener de fire har jobbet på kontrakter som bryter med arbeidsmiljøloven, og mistenker at de er utsatt for lønnstyveri.
Avarn Security avviser påstanden om lønnstyveri, og mener derimot at det ikke er riktig at de som er på skolekontrakter er ansatte.
– Du kan ikke være lønnet som vekter før du er ferdigutdanna vekter, uttalte administrerende direktør i Avarn Security, Kjell Frode Vik forrige uke.
Etterlyser Støre
Det var i april, rett før landsmøtet til Norsk Arbeidsmandsforbund, at tillitsvalgt Andersson kom over skolekontraktene ved en tilfeldighet.
Tidspunktet passet for så vidt bra, for problemstillingen ble tatt med videre til talerstolen på landsmøtet, der Andersson personlig ba statsminister Jonas Gahr Støre gjøre noe med saken.
– Vi må få orden på det, før de kjører hele bransjen i grøfta, sa han den gangen, til alvorlige nikk fra LO-lederen og løfter fra statsministeren om å ta det med videre inn i departementet.
To måneder senere, har Anderson fortsatt ikke hørt mer fra Statsministerens kontor.
Nå har vektersaken fått partiet Rødt til å reagere.
Stortingsrepresentant og samferdselspolitisk talsperson, Geir Jørgensen, har sendt inn et skriftlig spørsmål til statsminister Jonas Gahr Støre.
Spørsmålet, som også ligger ute på stortinget.no, må besvares av regjeringen innen fem virkedager, og lyder som følgende:
Arbeidsmanden skriver 28. juni at vektere på Kjevik lufthavn må jobbe 150 timer ubetalt. Av reportasjen framgår det at statsministeren var gjest på landsmøtet i Arbeidsmandsforbundet i april der dette ble tatt opp, og han skal ha lovet å ta saken videre.
Hvordan har statsministeren konkret fulgt opp denne saken, hva mener han om at flyplassvektere på Kjevik ikke får lønn under opplæring, og hva vil regjeringa gjøre for å sikre at firmaer som arbeider på kontrakt for det offentlige, lønner sine ansatte også under opplæring?
Krever svar
– Det er snakk om en måneds jobb uten lønn, det går ikke. Vi krever nå å få svart ut spørsmålene, og få et større politisk trøkk og oppmerksomhet rundt dette. Det finnes en mengde sånne dårlige avtaler for folk som vil begynne i en jobb, og dette er noe av det verste vi har sett, sier Jørgensen.
Han trekker frem at for mange er nettopp disse jobbene et første møte med arbeidslivet, og at slike kontrakter er med på å uthule hele det norske systemet.
Nå håper han det blir slutt på alle opplæringskontrakter av samme sort som på Kjevik, og at statsministeren og arbeidsministeren griper fatt i det.
– I tiden med den borgerlige regjeringen har vi sett stadige angrep på arbeidsfolk sine vilkår, og det kan ikke fortsette under denne regjeringen. Arbeidslivspolitikk må føres på arbeidslivsfolks premisser med denne regjeringen, sier Jørgensen.
Aktuelt: Gir kjempeoppdrag til vaktselskap uten tariffavtale
Tror ikke det vil gjøre noen forskjell
På Kjevik, synes tillitsvalgt Andersson at det er flott, men også på sin plass, at Rødt følger opp.
– Dette handler om det jeg kaller «anbudstrollet», og offentlig virksomhet og staten er tunge aktører her, sier han.
Andersson får ros fra leder i Arbeidsmandsforbundet, Brede Edvardsen, for å ha tatt saken videre.
Edvardsen synes det er bra at Rødt er på ballen, og at saken gis oppmerksomhet. Han trekker fram at prinsippet om at man kan jobbe 150 timer uten lønn i Norge i 2023 er ganske spesielt.
– Sånn skal vi ikke ha det, så enkelt er det. Det kan ikke bli et prinsipp i norsk arbeidsliv at det skal være måten man utdanner folk på, sier han.
Edvardsen tror likevel at det at Rødt nå har stilt spørsmål til statsministeren ikke vil utgjøre en stor forskjell, siden saken er tvistet innenfor NHO via bestemmelsene i Hovedavtalen.
– Jeg vil jo tro at svaret fra statsministeren vil være at han ikke kan blande seg opp i det. Saken er til behandling mellom organisasjonene. Det er et viktig prinsipp at vi bruker tvisteinstituttet som vi har, sier han, og legger til:
– Norsk Arbeidsmandsforbund vil forfølge denne saken så langt vi kan. Dette handler om viktige prinsipper for oss.
Mest lest
– Jeg ønsker ikke å bli rik på en forsikring. Alt jeg håper på nå er å få nedbetalt gjeld, forteller Rune Sundmoen som er et av ofrene i Alpha-saken.
Martin Guttormsen Slørdal
300 yrkesskadde nordmenn rammes av hull i loven. Rune har venta i 13 år
Hanna Skotheim
Foreslår nye regler: Flere kan gå glipp av Nav-penger
Jørn Teigen har jakt som sin hobby. Uten ekstrajobben hadde det ikke blitt like mange opplevelser i naturen.
Privat
Jørn var lei av å ha dårlig råd. Nå jobber han ekstra og jakter egen mat
– Om jeg noen gang klarer å slippe tankene: «Gir jeg barna det de trenger? Er det bra nok?». Det tviler jeg dessverre på, sier småbarnsmoren. Fortvilet forsøker hun å skaffe det helt nødvendige av mat og klær til sine fire barn.
Tomm Pentz Pedersen
«Silje» (42): – Jeg bruker strøm kun i ukene barna er hos meg
Den svenske regjeringen mener loven er nødvendig for å få kontroll på det de mener er et økende antall papirløse i Sverige. (Arkivbilde)
Linn Cathrin Olsen / NTB
Frykter en ny «angiverlov» vil rasere tilliten i samfunnet
Richard Storevik i Fellesforbundet krever at bankene – i de vanskelige tidene som er nå – ikke øker utlånsrenten ytterligere etter Norges Banks siste renteheving.
Roy Ervin Solstad
Fagforeningsleder åpner for bankboikott etter renteheving
I mai 1908 ble det tatt en prøvetur mellom Molde og Batnfjordsøra i det som ble den første norske rutebilen. Bilen var fransk av merket «Unic», og det er rutebileier Johan Aarøe som sitter bak rattet.
Erik J. Birkeland/Norsk Teknisk Museum
Denne bilen startet Norges eldste bilrute. Nå går det 18 avganger om dagen her
Petter Sørnæs / Posten
Eldre fikk tilbud om praktisk hjelp fra Posten. Nå kan tjenestene bli landsomfattende
Brian Cliff Olguin
14 ting må du passe på når jobben skal kutte stillinger
Avtroppende fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik mener Senterpartiet har solgt politikken sin for å få vervet som fylkesordfører.
Jan-Erik Østlie
Senterpartiet forlater venstresiden: Stor skuffelse i Arbeiderpartiet
Fra 1. april i år ble det helt forbudt å bruke innleid arbeidskraft for byggebransjen i Oslo, Viken og Vestfold.
Tormod Ytrehus
Forbud mot innleie skal gi flere fast jobb. Sånn har det ikke gått
SAMSTEMTE: Richard Storevik i Fellesforbundet vil åpne for strengere regulering av bankene. Det er noe Andreas Sjalg Unneland i SV kan stille seg bak.
Roy Ervin Solstad og Terje Pedersen / NTB
Fagforeningsleder vil ha oppgjør med grådige banker. Nå får han støtte
Sina Hennig og Robin Bull Kulseth studerer sosialt arbeid og har fått boka «Vi fattigfolk» av Anna-Sabina Soggiu. På torsdag var de på bokbad med forfatteren.
Jonas Fagereng Jacobsen
Kan Robin fra Oslos vestkant forstå fattigdom?
Han har vært medlem, tillitsvalgt og leder i E-verkenes fagforening Vestland i to perioder fra 1977 og fram til i dag, altså i 46 år. Arild Horsevik reagerer blant annet på kraftgiganten Evinys opptreden i forbindelse med nedbemanningene i konsernet.
Leif Martin Kirknes
Arild syns kraftgiganten oppfører seg skammelig overfor sine ansatte
SOLCELLE-BYGDA: Det har vært solindustri i Glomfjord i 28 år. Sandra Roksøy var tillitsvalgt da oppsigelsene kom i slutten av august i år.
Egil Brandsøy/ Industri Energi
Regjeringens solsatsing kom for seint – Sandra mistet jobben
Joe Biden avla streikende bilarbeidere et historisk besøk i Michigan tirsdag. Aldri før har en president fysisk møtt opp for å vise sin støtte til streikende i USA.
Evan Vucci / AP / NTB
For første gang stiller en amerikansk president opp for streikende
Debatt
Hvorfor skal det være så vanskelig å eliminere fattigdommen i Norge, når norsk økonomi aldri har vært så solid som nå? spør Steinar Rasmussen. (Illustrasjonsfoto)
Colourbox
En skam for velferdsstaten at det fremdeles finnes fattigdom i Norge
Hverdagen til Bergersen består av flere hjelpeapparat. På hodet har hun satt inn et CI-apparat som hjelper henne med å oppfatte lyder og foran henne på bordet ligger en høyttaler som hun bruker når hun skal snakke med folk på telefonen.
Hanna Skotheim
Da Hilde ble ansatt, var flere skeptiske
NYE FARGER: Det nye tøyet som er tilpasset kroppen bedre, rulles nå ut i Norge. Fargene er endret for å være mer synlig i trafikken.
Pressefoto: Hans Fredrik Asbjørnsen/Hydro
De tillitsvalgte vant fram: Hydro tilpasser klærne til kroppen
Forbundsleder Ulf Madsen informerte landsrådet om FLTs gjennomslag i forhandlingene med IE. Han var klar på at forhandlingene nå er avsluttet - det som ble presentert er det samme som et ekstraordinært landsmøte skal ta stilling til.
Kai Hovden