JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO vil lovfeste læreplass

HK vant fram med kravet om lovfesting av lærlingplass på LO-kongressen. - Jeg er kjempefornøyd. Dette er en viktig ungdomsseier, sier Marius Nilsen.

eva.ler.nilsen@lomedia.no

- Å lovfeste retten til læreplass har vi jobbet for i lang tid . Det er derfor morsomt å komme tilbake fra kongressen og fortelle alle ungdommene at vi vant fram, sier leder av ungdomsrådet i Handel og Kontor, Marius Nilsen.

Godt med støtte

Han var delegat på årets LO-kongress og den som frontet forslaget om at LO skal jobbe for lovfestet rett til læreplass. Forslaget ble i ettermiddag vedtatt med overveldende flertall. Nilsen er svært fornøyd med det.

- Ja, det var veldig bra at så mange forbund støttet forslaget vårt og at vi fikk det inn i handlingsprogrammet. Som ventet var det Fellesforbundet som jobbet imot. Ellers var vi ungdommene temmelig samstemte i dette spørsmålet, sier han til HK-Nytt.

Gjennomførbart

Hvis LO vinner fram med dette lovkravet, plikter alle virksomheter å ta inn lærlinger. Innvendingene som kom mot forslaget på kongressen, dreide seg om at det vil bli vanskelig å pålegge private bedrifter å ta imot lærlinger. Marius Nilsen er ikke enig. Han mener dette er gjennomførbar politikk. - Når dette forslaget om lovfesting nå ligger på bordet, er man nødt til å gå dypt inn i problemstillingene. Men jeg er helt sikker på at det finnes gode praktiske løsninger på det. Regjeringen kan bidra, det samme kan partene i arbeidslivet, foreslår Nilsen.

Viktig budskap

Han kaller dagens vedtak på kongressen for en seier for ungdommene. Nilsen synes det er uholdbart at så mange unge ikke får læreplass etter endt utdanning. En slik lovhjemmel vil legge et langt bedre grunnlag for deres start på det yrket de utdanner seg til.

- At LO støtter en lovfesting, er et godt budskap å ha med seg når vi nå skal i gang med skolebesøk. Elevene skal få vite at LO jobber for deres sak. Kanskje kan det også gi oss noen nye medlemmer, sier en smilende ungdomsleder.

Annonse
Annonse