JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsoppgjøret

Ansatte får høyere lønn og mer makt i storindustri

Før lønnsoppgjøret var hovedkravene økt kjøpekraft og et sanksjonsmiddel under de lokale lønnsforhandlingene. Dette ble de enige om.
Arbeidere i elektrokjemisk industri har i flere år reagert på at de ikke får mer av overskuddet når arbeidsplassen tjener gode penger.

Arbeidere i elektrokjemisk industri har i flere år reagert på at de ikke får mer av overskuddet når arbeidsplassen tjener gode penger.

Sissel M. Rasmussen

tonje@lomedia.no

Over 7700 medlemmer i store industrikonsern som Hydro, Elkem, Yara, Eramet, Bilfinger og Alcoa er omfattet av elektrokjemisk overenskomst.

Torsdag forhandlet Norsk Industri og LO-forbundet IE & FLT på overtid, men ble til slutt enige om ny lønn og vilkår.

Oppgjøret sikrer et generelt tillegg på minimum 7 kroner for alle ansatte på overenskomsten.

Beløpet vil bli justert for uketimetall og skiftordninger. I tillegg får skifttillegget et løft på 6 prosent.

– Det er et godt økonomisk oppgjør, sier forbundsleder Frode Alfheim i LO-forbundet IE & FLT. Han ledet forhandlingene for forbundet.

Denne lønnsøkningen kommer i tillegg til det de lokale klubbene får forhandlet fram med ledelsen på sin bedrift.

Forbundsleder Frode Alfheim i IE&FLT på besøk hos Alco i Mosjøen. Aluminiumsprodusenten er også bundet av dette lønnsoppgjøret.

Forbundsleder Frode Alfheim i IE&FLT på besøk hos Alco i Mosjøen. Aluminiumsprodusenten er også bundet av dette lønnsoppgjøret.

Jan-Erik Østlie

IE & FLT fikk også gjennomslag for inntil to timer ammefri på 12-timersskift i barnets første leveår.

De er også enige om at det utarbeides en handlingsplan for dysleksivennlig arbeidsplass, dersom en av de lokale partene på arbeidsplassen ber om det.

Aktuelt: Ansatte opplevde at sjefen dikterte lønna. Nå kan de få et nytt pressmiddel

Krevde pressmiddel

Hovedkravene var økt kjøpekraft og et sanksjonsmiddel under de lokale lønnsforhandlinger på bedrift.

Arbeidere har i flere år tatt opp at de ikke får sin rettmessige del av kaka under den delen av lønnsoppgjøret som tas direkte med bedriften de jobber for.

Partene er nå enige om seks virkemiddel som skal sikre reelle lokale forhandlinger på bedriftene innen elektrokjemisk industri etter fire kriterier som partene er enige om. (se faktaboks).

Lokale lønnsforhandlinger 

På tariffavtalen for elektrokjemisk industri er det avtale om at det skal forhandles lokal på hver enkelt bedrift i tillegg til minstelønnen, som settes sentralt.

Det er krav til at det skal gjennomføres «reelle forhandlinger» om lønn, som skal ta utgangspunkt i de fire kriteriene;

bedriftens økonomi, bedriftens konkurranseevne, bedriftens produktivitet og bedriftens framtidsutsikter.

Disse kriteriene er arbeidstakerne og arbeidsgiverne enige om. IE & FLT opplever at de lokale forhandlingene på dette området ikke har vært optimale, og at arbeidstakerne ikke har fått en rettferdig andel basert på de fire kriteriene.

– Vi har jobbet mye med tiltakene og forankret dem med lokale tillitsvalgte underveis. Det er reelle maktmidler som vil legge press på begge sider for å få gjennomført lokale lønnsforhandlinger på en god måte, mener forbundsleder Frode Alfheim i LO-forbundet IE & FLT. Han ledet forhandlingene for forbundet.

Administrerende direktør i Norsk Industri, Harald Solberg, understreker at de kom til enighet etter at begge parter har strekt seg langt.

– Utgangspunktet for oppgjøret var krevende med stor avstand mellom partene, men det har vært gode og konstruktive forhandlinger. Det er også lagt et godt grunnlag gjennom godt partssamarbeid de siste to årene. Vi er tilfredse med å ha kommet i mål uten mekling, sier Solberg i en epost.

Nye tall: Dette er den vanligste lønna i Norge

Lokale forhandlinger

For to år siden gikk over 2000 ansatte i elektrokjemisk industri ut i streik for å få på rett til lokal sanksjonsrett i de sentrale forhandlingene.

Da ble Industri Energi (nå IE & FLT) og Norsk Industri enige om å jobbe mot en slik sanksjonsrett, som kan benyttes av arbeiderne som pressmiddel i lønnsforhandlinger lokalt.

Forutsetningen var at partene ble enige om at det er mulig å gjennomføre disse aksjonene på en forsvarlig måte.

Les også: Hans Oskar jobbet saktere og fikk høyere lønn

På smelteverket Eramet i Kvinesdal har arbeiderne hatt en slik sanksjonsrett i lokale forhandlinger siden 70-tallet. Da reduseres produksjonen og arbeiderne får lavere lønn, fram til partene blir enige.

– Begge parter får reell makt, og ikke kun den ene, fortalte Bjørn Åge Nilsen, som var fagforeningsleder på Eramet i 2022, til Magasinet Industri Energi.

De nye virkemidlene, er ikke det samme som den lokale sanksjonsretten som opprinnelig var kravet. Målet er at de nye virkemidlene skal gi samme effekt.

Seks nye virkemidler for å sikre lokale forhandlinger

1) Ledelsen på bedriften skal være representert i de lokale lønnsforhandlingene.

2) De lokale partene får rett til bistand fra de sentrale organisasjonene, Norsk Industri og IE & FLT, under gjennomføringen av de lokale forhandlingene.

3) Det innføres plikt til lokal lønnsgjennomgang.

4) Det innføres plikt til å utarbeide lokal lønnsstatistikk, noe som tilbake i tid har vært vanlig i denne industrien.

5) En suspensjon av lokale avtaler om utvidet overtid og kortere daglig/ukentlig friperiode ved uenighet.

6) Innføring av en ny lønnsnemnd for avtaleområdet. Nemnda skal kunne komme med anbefalinger.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i olje-, gass- og landindustri.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse