JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

HK kaster kortene

I fem år har Handel og Kontor forsøkt å få til en tariffavtale med telefonintervjuselskapet Fieldwork International. Nå gir forbundet opp.

lene.svenning@lo-media.no

I 2004 fremmet Handel og Kontor første gang krav om tariffavtale med MMI-eide Fieldwork Scandinavia (nå International) på vegne av sine medlemmer. Fieldwork nektet. Arbeidsgiverforeningen HSH mente at HK ikke oppfylte Hovedavtalens krav om å organisere ti prosent av de ansatte for å kunne kreve tariffavtale. Det mente HK at de gjorde. Siden har konflikten versert, mellom partene, og i den såkalte faste tvistenemnd. I neste uke skulle HK og HSH møtes i Arbeidsretten. I stedet har de inngått forlik. Kjetil Andersen, faglig sekretær i HK, forklarer hvorfor:

– Skudd i blinde

– Vi rettet et skudd i blinde med kravet om tariffavtale. Det viste seg at bedriften rommet mange ulike former for ansettelser. Hundrevis av mennesker var tilknyttet Fieldwork, mange av dem var studenter som jobbet når det passet dem. Det visste ikke vi nok om, det gjorde heller ikke medlemmene våre. Bedriften holdt tilbake opplysninger, sier han.

HK og HSH ble ikke enige om hvem som skulle telles med når det skulle avgjøres om forbundet organiserte ti prosent av de ansatte. Prinsipielt er ikke det avklart ennå, mener Kjetil Andersen.

– Ti-prosent-regelen er ikke designet for noe sånt, sier han.

HSH beklager

Først i løpet av de siste månedene har HSH dokumentert hvor mange ansatte Fieldwork hadde da HK krevde tariffavtale. Forbundet har latt seg overbevise om at det ikke var mange nok.

– Vi trodde vi hadde en sterk sak, men skjønte etter hvert at vi var på tynn is. Derfor tok vi initiativ til et forlik, forteller Andersen.

I protokollen som stadfester forliket mellom partene beklager imidlertid HSH sin håndtering av saken. «Under saken har FWS/HSH lagt fram til dels motstridende opplysninger om antall ansatte. Tallene er også blitt nedjustert. HSH innser at dette har bidratt til å trekke saken ut i unødig langdrag» heter det også i protokollen.

– HSHs erkjennelse er positiv, tross alt. Vi er enige om at dette ikke må gjenta seg, sier Kjetil Andersen.

HK og HSH er enige om å sette ned et utvalg for å bli enige om hvordan de skal håndtere lignende saker i framtiden.

Ny avtale?

Det er ikke bare antall ansatte i Fieldwork HK og HSH har vært uenige om. Arbeidsgiverne og HSH ønsket for alt i verden å unngå HKs kontoroverenskomst, forteller Andersen. Årsaken er at callsenterbransjen mener denne tariffavtalen ikke passer dem, at den er for dyr. Nå har partene imidlertid innledet et arbeid som tar sikte på å bli enige om en egnet tariffavtale for den bransjen.

– Vi mener kontoroverenskomsten med tillegget for callsenterne er en god avtale for våre medlemmer. Men arbeidsgiverne er ikke enig i det, slår Andersen fast.

Derfor gjør de et nytt forsøk sammen.

Få medlemmer igjen

I dag har Handel og Kontor bare få medlemmer igjen i telefonintervjuselskapet. Heller ikke i dag er det grunnlag for å kreve opprettelse av tariffavtale.

– Jeg har snakket medlemmene. Mitt inntrykk er at de har mistet troen på at de vil få tariffavtale, og at de ikke er så opptatt av det lenger. Men mitt inntrykk er at de fremdeles har behov for det, sier Andersen til HK-Nytt.

Annonse
Annonse