Sjåfører blir syke av stress
Sjåfører som driver nærtransport blir syke av stress, og vernearbeid er veldig krevende, viser en ny rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).
hanne.kullerud.nielsen@lomedia.no
Hverdagen til sjåfører som driver transport i nærområder er preget av vanskelige leveringsforhold, dårlige parkeringsforhold, trange lager og liten mulighet til å påvirke egen arbeidssituasjon.
LES OGSÅ: Nærtransportsjåførenes arbeidshverdag
Mye overtid
Hver femte sjåfør sier at de sjelden klarer å utføre arbeidsoppgavene innen vanlig arbeidstid, og moderat overtidsbruk er vanlig. Sjåførene sier at de ofte kommer på jobb i god tid før arbeidstidas begynnelse for å kunne forberede arbeidsdagen. Det er en teknikk for å forebygge stress, unngå ventetid ved rampene og å ha tid til sosial omgang med kollegene. Det siste er ikke minst viktig for sjåfører som tilbringer dagene alene i bilen mellom kunder.
Både ledelsen, tillitsvalgte og verneombud har små muligheter for å gjøre en god jobb slik transportyrket er organisert.
Vanskelig tillitsvalgtarbeid
Sjåførene tilbringer det meste av arbeidsdagen utenfor bedriftens lokaler og det gjør det vanskeligere for verneombudene å holde kontakt og oversikt enn i yrker der folk jobber under samme tak.
Ifølge rapporten gjør dette at de oppgavene som verneombud, tillitsvalgte og ledelsen skal ha fokus på blir ekstra viktige. De skal ha oversikt over utfordringer i arbeidsmiljøet internt i bedriften og samtidig se de sammensatte problemstillingene som sjåførene møter ute på veien og hos kundene. Dermed blir disse rollene ekstra krevende i denne bransjen.
Uklare rapporteringslinjer
Uklare rapporteringslinjer gjør det vanskelig å melde fra om feil, mangler eller kritikkverdige forhold. 7 av 10 sjåfører sier de aldri har meldt fra om nestenulykker. Ifølge undersøkelsen ser det ut som om dette heller ikke er prioritert fra bedriftens side.
Helseskadelig arbeidsutførelse
Halvparten av sjåførene må ofte utføre arbeidet på en måte som kan være helseskadelig. Over en tredel har ikke fått opplæring i HMS som er relevant for jobben de skal utføre.
Ifølge rapporten har de fleste nærtransportsjåfører god helse, men en stor del av dem utsettes for så alvorlige forhold ved organisering, levering, trafikk-utfordringer eller arbeidsmiljøforhold at det rammer deres fysiske og psykiske helse.
Klare sammenhenger
AFI-rapporten peker på klare årsakssammenhenger fra belastende arbeidsmiljø, via arbeidshelse til forhøyet sykefravær.
Det er flere blant sjåførene i undersøkelsen som lider av angst og depresjon enn i samfunnet for øvrig.
Rapporten konkluderer også med at stresset som sjåførene opplever med knapp tid og trafikk-problemer har klar betydning for sjåførenes mentale helse og bør være en prioritert oppgave i det forebyggende arbeidet. Det vises til at de som ikke har faste kjøreruter har psykiske helseproblemer oftere enn fysiske problemer.
Undersøkelsen viser imidlertid ingen klare sammenhenger mellom trafikk og leveringsforhold og sykefraværet. Men det påpekes at mens stress og liten medbestemmelse fører til kortidsfravær, så er det dårlig ledelse som forårsaker langtidsfraværet.
Rapport laget av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI), ved seniorforsker Heidi Enehaug på oppdrag fra Fellestiltakene HSH-LO
Bygger på spørreundersøkelser blant sjåfører og andre ansatte i ICA, Rema 1000 og Asko, samt dybdeintervjuer med sjåfører i de største byene.
Tar oppledelse og andre organisatoriske utfordringer i bedriftene, forholdene rundt trafikk, levering, kunder og helse.
Til tross for helsemessige og organisatoriske belastninger viser rapporten av sjåførene setter pris på friheten de har i det daglig og kunderelasjoner som gir mestringsfølelse.
Mest lest
SYK: Da Jan Inge Oen jobbet nattskift offshore, gruet han seg alltid til å komme hjem igjen: – For du var så dårlig at det eneste du tenkte på var hvordan du skulle få snudd døgnet tilbake på en grei måte.
Petter Pettersen
Jan Inge ble syk av å jobbe natt: – Du føler deg helt elendig
Pensjonssystemet belønner de friske som kan jobbe til de er langt oppe i 60-åra. Men ikke alle kan det, sier Anne Skevik Grødem, sosiolog og forsker ved Institutt for samfunnsforskning.
Colourbox/privat
Folk som holder seg friske belønnes: – En svakhet, mener pensjonsforsker
Kommentar
Norwegian er blant flyselskapene som har måttet innstille avganger som følge av streiken blant flyteknikerne.
Atle Straume
«Flyteknikerne har mistet bakkekontakten»
Alle ansatte ved sykehusene får et lønnstillegg på 12.000 kroner.
Frøydis Falch Urbye
Ny lønn til sykehusansatte. Se hvor mye de fikk
– At folk har stått i kampen, er grunnen til at vi har fått det såpass enkelt, mener Silje Klemetvold. Hun og Silje Heide har vært gift siden 2013.
Håvard Sæbø
Silje og Silje vil skjerme barna: – De trenger ikke vite at ikke alle aksepterer vår familie
Streikevarsel, mangel på tilsette og bygging av nytt bagasjeanlegg på Oslo Lufthamn. Det er fleire grunnar til at reisande kan oppleve forseinkingar på norske flyplassar i sommar.
Tormod Ytrehus
I sommar kan det bli meir flykaos. Her er noko av grunnen
Josefine Weiby Koller (22) mener politikerne må sørge for bedre bemanning i barnehagene for å unngå at barnehageansatte sliter seg ut lenge før en stadig økende pensjonsalder.
Ole Martin Wold
Josefine (22): – Får følelsen av at jeg ikke blir verdsatt nok til å fortjene å pensjonere meg
Satsene offshore økes med 25.000 kroner fra 1. juni 2022, opplyser Industri Energi.
Håvard Sæbø
Ingen streik: Dette er den nye lønna til offshoreansatte i oljeservice
Jan-Erik Østlie
SAS driver hærverk på den nordiske modellen, mener pilot-leder
Stortinget har fått varsel om at det skylder arbeidsgiveravgift, mens enkeltrepresentanter får varsel om skattesmell.
Ole Palmstrøm
28 stortingspolitikere får skattesmell – partiene vil ikke si noe om hvem de er
NHO-sjef Ole Erik Almlid
Jan-Erik Østlie
Flyteknikerne blir stengt ute fra jobb. NHO varsler lockout i streiken
Jan-Erik Østlie
LO frykter flere ledige etter rentehopp: – Jeg er bekymret
Kommentar
Varselklokkene bør ringe hos Sp-strategene, skriver Kjell Werner.
Jan-Erik Østlie
«Mange velgere ser nå en annen Vedum enn de så i fjor»
Voss-anlegget blir nedlagt i løpet av 2022, har Tines konsernstyre besluttet.
Erlend Angelo
Tine legger ned sitt meieri på Voss: – En trist dag
Lanseringen ble gjort midt i produksjonshallen til Rosenberg verft. Her er statsminister Jonas Gahr Støre sammen med Ap-veteran Gunnar Berge.
Helge Rønning Birkelund
Regjeringen gir inntil 60 milliarder til grønn industri
ALLIERTE: Unge homofile vil finne naturlige allierte på venstresiden, sier Per Østvold, tidligere leder i Norsk Transportarbeiderforbund.
Håvard Sæbø
Per var åpen homofil på arbeidsplassen: – Du måtte regne med kraftig trakassering
Lockout er definert i arbeidstvistloven av 2012.
Sissel M. Rasmussen
Her er en kort forklaring på hva lockout er
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus?
Anna Granqvist
Kokią pensiją gausiu sulaukęs pensijos amžiaus? Ar gausiu uždirbtą Norvegijoje pensiją, išvykęs gyventi į kitą šalį?
FLYTTE: Anne-Lise Vang er ein av 100 som bur i Trikkebyen i Bergen. Ei rettssak kan føre til at alle må flytte får heimane sine.
Eivind Senneset
Anne-Lise kan bli tvungen til å selje heimen sin. Det skulle være ein billig bustad for fagorganiserte
Klubbledere i Elektroarbeidernes Fagforening Vestland samlet til streikemøte i Bergen i mai før meklingen. Nå er uravstemningen i havn og i foreningen avga nesten 80 prosent av medlemmene sin stemme, godt over landsgjennomsnittet.
Paul S. Amundsen