JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ulne svar på LO-krav

Tre lokale LO-avdelinger har spurt de politiske partiene om de vil skjerme uføre mot kutt i pensjonen. Bare Rødt svarer ubetinget ja.

lene.svenning@lo-media.no

LO-kongressen i mai vedtok å stille tre krav til den nye uførepensjonen for å hindre kutt: At uføre ikke skal omfattes av den såkalte levealdersjusteringen i Folketrygden, at uføre fortsatt skal skatte som pensjonister og ikke som lønnsmottakere, og at det behovsprøvde barnetillegget skal beholdes. Dette er nemlig ikke en del av rapporten fra det offentlige uførepensjonsutvalget som kom i fjor høst.

Ja fra Rødt

En av forkjemperne for forslaget på kongressen var HK-delegat Mona Bjørn. Også Handel og Kontors landsmøte i fjor høst vedtok å stille disse kravene. Da LO stilte 41 spørsmål til de politiske partiene i vår, var Bjørn forundret over at organisasjonen ikke forsøkte å få brakt på det rene hva partiene mente om denne saken. LO-avdelingene i Oslo, Trondheim og Stavanger tok skjeen i egen hånd og sendte selv ut spørsmål om uførepensjonen til partiene. Nå foreligger svarene. Det skriver Klassekampen.

På venstresiden er det bare Rødt som svarer ubetinget ja på spørsmålet om leveladersjustering, som vil representere det største kuttet i uførepensjonen. Levealderjustering betyr at hvis gjennomsnittsalderen økes, må folk jobbe lenger for å få full pensjon fra Folketrygden. Det kan naturlig nok ikke uføre gjøre.

Nja fra de rødgrønne

Dagens regjeringspartier er derimot mer ulne i sine svar på dette spørsmålet. ”Alle skal ha en god inntektssikring, også de som ikke klarer å stå lenge i arbeid”, svarer Ap.

SV sier at de vil skjerme de som har vært uførepensjonister lenge, men mener det vil være urimelig overfor dem som står i arbeid fram til pensjonsalderen å skjerme de som har vært uførepensjonister de siste årene før overgang til alderspensjon mot levealdersjusteringen. Senterpartiet ønsker en delvis skjerming for levealdersjusteringen fordi uføre ikke kan kompensere for den ved å jobbe lengre.

LO-avdelingene får ikke mye støtte fra sentrum og Høyre, mens Frp er imot levealdersjustering av pensjoner. Dette partiet var heller ikke med på pensjonsforliket i Stortinget.

Optimist

Mona Bjørn, som ikke bare er en aktiv HK-tillitsvalgt, men også Rødt-politiker i Trondheim og på andre plass på partiets stortingsliste i Sør-Trøndelag, lar seg ikke vippe av pinnen.

– Vi trenger å få SV med på laget. Det er ennå rom for å skifte mening, sier hun til HK-Nytt.

Rødt-leder Torstein Dahle har meldt om at dette blir partiets hovedkrav til de rødgrønne om partiet skulle komme i en vippeposisjon på Stortinget, slik meningsmålinger de siste dagene har vist muligheten for.

– Dette er en viktig sak for medlemmene våre. De som er uføre har ikke bedt om å bli det. Uførepensjonen er nesten viktigere enn de andre endringene i Folketrygden. Det er denne gruppen som har minst fra før, sier Bjørn.

Avgjøres i høst

Kanskje allerede i løpet av høsten skal Stortinget vedta hvordan den nye uførepensjonen skal se ut. Pensjonsreformen som trår i kraft i 2011 inneholder blant annet levealderjustering av alderspensjonene.

Annonse
Annonse