JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Seier til CargoNet-ansatte

Fire ansatte i CargoNet ble usaklig oppsagt for et år siden, mener Bergen tingrett. De fire avslo å flytte da selskapet samlet alle planleggerne i Oslo.

oystein@lomedia.no

– Det ble ikke tatt hensyn til interesseavveiningene i denne saken. Ulempene for de ansatte ved en eventuell flytting, er større enn gevinsten for bedriften, sier Jane Brekkhus Sætre, nestleder i NJF.

Bergen tingrett gir medhold i denne vurderingen.

I tillegg får hver av de fire 10 000 kroner i erstatning fordi CargoNet flyttet arbeidsoppgavene til Oslo, selv om de ansatte hadde rett til å stå i stilling til det forelå en rettskraftig dom.

En slik erstatning var ikke noe krav, men tingretten mener denne beslutningen medførte en personlig belastning for de ansatte.

Usikker gevinst

De fire ansatte i Bergen administrerte lokomotivførere, og satte blant annet opp turnus, ordnet med lønningene, registrerte sykefravær og tok seg av hotellbestillinger.

To av dem har over 30 års ansiennitet, de to andre har over 20 års erfaring.

Retten legger vekt på at oppgavene utføres med telefon og PC-er. Selv om det blir mer effektivt å samle alle planleggingsressursene i Oslo, er CargoNets tall altfor høyt.

Selskapet anslår innsparingene til mellom fem og ti millioner kroner i året.

Alle har barn i tenårene. Retten legger også vekt på at to av saksøkerne har foreldre i åttiårene, som trenger en viss hjelp.

– En flytting vil ramme både saksøkerne selv og deres familier. Det vil skje både i form av at deres økonomiske situasjon så vel som deres alminnelige livskvalitet ville bli forringet ved en flytting, heter det i dommen.

Vern

Norsk Jernbaneforbund og advokat Kai Aagaard fra LOs juridiske avdeling argumenterte med arbeidsmiljølovens paragraf om vern mot usaklig oppsigelse.

Den sier at ”ved avgjørelse av om en oppsigelse har saklig grunn i driftsinnskrenkning eller rasjonaliseringstiltak, skal det foretas en avveining mellom virksomhetens behov og de ulemper oppsigelsen påfører den enkelte arbeidstaker.”

Samler planleggerne

Styreleder i CargoNet, NSBs konsernsjef Einar Enger, ønsker ikke å kommentere dommen før han har lest den grundig.

Formålet for CargoNet var å samordne planleggingsressursene bedre. Tidligere har disse vært spredt på fem steder.

Til nå er det foretatt tre nyansettelser i Oslo. I tillegg er det inngått avtale med Assistor, en enhet innen NSB som leverer administrative tjenester internt i hele konsernet.

Annonse
Annonse