JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Et stykke igjen til likestilling

Det er et stykke igjen til vi har oppnådd likestilling i Norge, mener LO-nestleder Gerd Kristiansen, som her svarer på likestillingsspørsmål i anledning Kvinnedagen.

- 8. mars blir feiret i dag med arrangement over hele landet. På hvilke sentrale områder er ikke Norge et likestilt land i dag?

- Norge ligger i verdenstoppen i likestilling, men vi har fremdeles utfordringer: Kvinner tjener mindre enn menn. Kvinner blir diskriminert i forbindelse med permisjon og fødsel i forhold til avansement og lønn – eller bare det å beholde jobben. Et stort antall kvinner jobber deltid og ønsker mer å gjøre. Kvinner går til legen med det som blir betraktet som diffuse smerter, men har egentlig alvorlige hjerteproblemer. Kvinner får ikke yrkesskadeerstatning fordi de langvarige feilbelastningene og slitasjen ikke godkjennes. For å nevne noe.

- Hva er de viktigste tiltakene som kan iverksettes for å bedre situasjonen?

- LO vedtok på Kongressen i 2009 en oppskrift på hvordan vi kan komme videre i arbeidet for likelønn. I tillegg til å prioritere likelønn ved i tariffoppgjørene, handler det om en likere fordeling av foreldrepermisjonen, med selvstendig opptjening og rettigheter for begge foreldre, tiltak for et mer blandet arbeidsmarked og lovfestet rett til heltid. I forhold til kvinnehelse må forskning på sammenhengen mellom arbeidsmiljø og muskel- og skjelettlidelser og psykiske lidelser styrkes og yrkesskadeerstatningen må også omfatte også slike lidelser.

- Hvordan vurderer LO den rødgrønne regjeringens innsats for likestilling i samfunnet?

- Regjeringen har gode målsettinger i Soria Moria, og jobber bra på mange områder. De har levert på utvidelse av fedrekvoten, men mangler det siste før en tredeling er en realitet. De har satt av penger til arbeidet for mer heltid og helseministeren har brukt sin arbeidsgiverrolle til å sette konkrete mål for redusering av deltid på sykehusene. Og de har fulgt opp LOs krav om tiltak mot sosial dumping på en god måte. Nå arbeider regjeringen med ny handlingsplan for likestilling. Den venter vi spent på.

- Det kan virke som om dagens ungdom ikke betrakter likestilling som et aktuelt tema. Hvis folk er tilfreds med dagens situasjon har vi ikke da kommet så langt som vi skal når det gjelder likestilling mellom kjønnene?

- Det er først når man har vært ute i arbeidslivet noen år og gjerne skal stifte familie at man virkelig merker hvor det ikke er likestilling. Samtidig viser en undersøkelse som kom sist høst at det er det lite eller ingen fokus i skolen på likestilling . Vi har nok av statistikk som viser manglende likestilling på flere områder, og vi er ikke kommet langt nok før kjønn som faktor ikke skiller og gjør systematiske utslag i de mange statistikkene.

Annonse
Annonse