JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I driftige kvinners fotefar

Når du vandrer gjennom stuene hos Fru Haugans i Mosjøen, fornemmer du historiens sus. Flere generasjoner sterke kvinner har løftet hotellet til dagens oase. Og nå skal det bygges en ny fløy.30.09.2013
12:29
17.12.2013 00:00

randi@lomedia.no

has@lomedia.no

Vi er kommet til Helgeland og Nord-Norges eldste hotell, som ligger fint til nær munningen av lakseelva Vefsna. En idyllisk hotellhage går helt ned til vannet. Midt imot, kneiser Øyfjellet med sine 818 meter.

Her står vi også ved starten av den maleriske Sjøgata, Nord-Norges lengste sammenhengende trehusbebyggelse som ble vernet på 70-tallet. Husene står som på slutten av 1800-tallet.

Inne i hotellet vandrer du gjennom den ene tidsepoken etter den andre. Fra tømmerstuen med gruepeis, til klassiske stuer med tidsriktig tapet, til et funkis-murbygg fra 1965, samme år som Elkem åpnet smelteverket.

Videre har du annekset, som har vært krambod, du har doktorgården i dragestil, buret som var matforråd og nå er museum.

– Ja, det er en reise i tid. Vi syns det er viktig å holde på atmosfæren og den gamle stilen, sier Bodil Fagerli, daglig leder og ansatt siden 1974.

– Dette er en oase. Gjestene koser seg, og gir gode tilbakemeldinger. Jeg kan bare stå bak resepsjonsdisken og ta imot og smile, sier tillitsvalgt Aina Pedersen. Hun har 27 års fartstid på hotellet, og har vært tillitsvalgt i 15 år.

Og her er ting på stell. Kun lokalt ansatte, og største fellesforbundsklubb i Mosjøen. Det går med drøyt 40 årsverk pluss ekstrahjelp i helger og ferier for å holde hjulene i gang i det 93 rom store hotellet. Og over 30 av de ansatte er med i Fellesforbundet.

Som tillitsvalgt, har Aina en grei dialog med daglig leder. Bransjen har ikke alltid vært drevet like redelig, men her er det i orden, er de enig om. Aina har fått med seg noen kurs for tillitsvalgte. Det er Bodil Fagerli fornøyd med. Hun syns det er greit at tillitsvalgte kan mye. Det blir ryddigere slik, sier hun.

– Etter at vi kom med i Fellesforbundet, er ting blitt lettere. Vi er blitt større og sterkere. Og mannfolka står på, sier Aina.

Formødrene

Historien om Fru Haugans er historien om fire generasjoner driftige damer. Grunnsteinen ble lagt i 1794, da en jekteskipper fikk danskekongens brev på at han kunne bygge krambod og gjestgiveri. Dette ble senere til Schrøders Hotel, som gikk konkurs i 1882.

Et par år etter kom Fru Haugan på banen. Ellen fra Ålesund leide hotellet usett og flyttet til Mosjøen med tre småjenter. Bygget fra 1866 var i dårlig forfatning, med jordgulv og åpen grue på kjøkkenet. Men Ellen fikk sving på sakene, og kjøpte hotellet noen år senere.

Ellens yngste datter Eli overtok i 1914. I hennes tid ble hotellet utvidet med 40 nye rom.

Eli var ugift og det ble hennes niese, som også het Eli, som overtok i 1962.

– Hun var enerådende. Jeg turde aldri kalle henne annet enn frøken Jürgensen. Hun hadde sin egen leilighet i hotellet, og de ansatte ble hennes nærmeste familie, forteller Aina.

Elis niese Bjørg arvet hotellet i 1991, og satte i gang omfattende prosjekter: konferansesal, ny restaurant, bar, ny resepsjon der det tidligere hadde vært kafé, og ny toppetasje. Gjesterom ble restaurert og utstyrt med dusj og toalett, samtidig som hun tok vare på den gamle stilen.

– Mosjøen har alltid vært en «kaféby». Det var stort å få byens første bar. Jeg husker det var helt svart av folk på åpningsdagen i 1994, forteller Bodil Fagerli. Det er først i år at byens ølmonopol er avviklet.

Men Bjørg ble syk, og i 1999 fikk Bodil det daglige ansvaret, med sin lange ansiennitet.

De tidligere hotellvertinnene pryder veggene i Elistuen. Damerekka er likevel ikke ubrutt. Dagens eier, enkemannen etter Bjørg, har så mye hjerte for hotellet at han også har fått sitt portrett. Dog ikke i samme rom som damene.

Tar vare på historien

Hotellet er et levende hus, fullt av minner, gamle møbler, bilder, prydgjenstander. Etter at den siste Eli gikk bort, ble gammelt inventar lett fram fra kott og mørkeloft. En del av det, spesielt kjøkkentøy og husgeråd, er samlet i det gamle stabburet fra 1800. Dette er et av landets få hotellmuseer, og innredet av antikvitetsekspert Ellen Ørnes.

Arbeidet med å sette i stand rom og bygninger og registrere gjenstandene har gitt enda et resultat, nemlig en vandreguide, der en kan lese seg gjennom historien mens en går omkring.

– Ja, det er jammen mye å ha omsorg for, sier Bodil. Vi sitter i peisestuen, og jeg ser på alt det skal tørkes støv av bare her.

– Vi er så umoderne at vi vasker rundt. Så kommer du i januar, lukter det grønnsåpe. Renhold er en veldig viktig del av vedlikeholdet. Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten stødige jenter som ser det som må gjøres, sier hun.

Den tidligere leiligheten til Eli er gjort om til suite.

– Ja, denne er vi virkelig stolte av. «Han steike» var første kommentar da en gjest stakk hodet inn. Helgelendinger vet du, smiler den daglige lederen, som personlig har malt opp koffertkrakken. I doktorgården, som ble innlemmet i hotellet i 1995, har hun og vaktmesteren malt alle møblene!

Nå ser hotellet framover. Det er ikke møterom til helt store konferanser. Mosjøen håper å få litt av oljekaka til Sandnessjøen. Neste år kommer ny og bedre vei dit.

Et nybygg til 60 millioner skal stå ferdig i 2015. Da er det meningen at femte generasjon, Bjørgs datter Ellen, skal overta roret.

Brudeferd på Vefsna

Folk i Mosjøen bruker hotellet ved spesielle anledninger fra vugge til grav. Hotellhagen er et kapittel for seg – lysthuset brukes til vielser.

– Jeg minnes spesielt en der brudeparet kom i fembøring og la til ved gjestebrygga. De unge sommervikarene sto på en balkong i annekset. Jeg så nesten mer på dem enn på brudeparet – det var helt magisk, forteller Bodil.

Fra gjestebrygga kan man normalt fiske laks og sjøørret, samt torsk og sei som følger med floa helt opp til flyplassen. Men Vefsna er infisert av lakseparasitten gyrodactylus salaris, og ble behandlet med rotenon i fjor. Håpet er at den mektige elva kan friskmeldes i 2017.

Ovenfor Laksforsen et par mil sørover er det fritt fram. Og i august var Fru Haugans vertskap for VM i fluefiske. Fluefiskere fra 27 nasjoner satte hotellet på ende i over en uke.

– Veldig artig, sier servitør Kewin Olaisen i grillrestauranten Ellenstuen. Kjøkkenet i gammelhotellet er i dag byens beste restaurant, oppkalt etter den første vertinnen. Og her satses det på nordnorske råvarer. Som hvalbiff, bakt kveite og oster fra Kjerringøy.

– Jeg får spesielt mye skryt for den grillede tørrfesken fra Vega, forteller kokk Martin Vist, som står for maten denne dagen.

Martin var ferdig på kokkelinja i Mosjøen i 2007, og tok læretida si på Vefsn folkehøgskole. To år har han vært på kjøkkenet hos fru Haugans, det siste året i Ellenstuen.

– Han måtte jo kvalitetssikres først, ler Kewin.

93 rom, en del av dem historiske

29.000 gjestedøgn

36 mill. kr i omsetning

40 fast ansatte

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.09.2013
12:29
17.12.2013 00:00Mest lest

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

BRUK OG KAST: Tre uker etter at hun fikk økt stillingsprosent, ble Marit Lysgård Amundsen oppsagt fra jobben i Rauma kommune.

Sidsel Hjelme

Marit (36) fikk endelig fast jobb etter seks år. Så kom et brev i posten

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

I slutten av forrige måned ble en malebedrift i Oslo slått konkurs. Årsak: Arbeidsgiver hadde ikke betalt ut 22.000 kroner i feriepenger, som han skyldte en av sine ansatte. (Illustrasjonsfoto)

Håvard Sæbø

Maler slo arbeidsgiveren konkurs da han ikke fikk 22.000 kroner i feriepenger

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Erna Solberg diskuterer med statsrådene Henrik Asheim og Abid Raja.

Stian Lysberg Solum / NTB

Pensjon: Her vil regjeringen kutte

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Det kan bli streik blant sykepleierne i kommunene etter at et flertall av medlemmene sa nei til resultatet i lønnsoppgjøret.

Tri Nguyen Dinh

Sykepleierne vraker årets lønnsoppgjør. Nå øker streikefaren

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

350.000 av dem som har vært ledig i 2020, får ikke feriepenger neste sommer av dagpengene de har fått utbetalt i år.

Emmie Olivia Kristiansen

Har du fått dagpenger store deler av 2020, men er i jobb igjen til våren, kan du se langt etter feriepenger

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

VEMODIG OPPRYDDING: Når Svea-gruvene jevnes med jorden, er det tøft for gruvebuser med lang fartstid.

Brian Cliff Olguin

Det stikker i hjertet på gamle gruvearbeidere – hele Svea-samfunnet skal vekk

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

FRA VONDT TIL VERRE: Taxisjåførene Svein Skavang Graadal (til venstre) og John-Egil Dahl bruker mye av arbeidsdagen på å vente på neste tur. Med flere drosjer som skal konkurrere om de samme kundene, kan det bli enda mer ventetid.

Tormod Ytrehus

Taxisjåførene Svein og John-Egil frykter for fremtiden med de nye reglene fra 1. november

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

SKIKKELIG SKUFFA: – Jeg ble så irritert over årets lønnsoppgjør, sier Marit Berg.

Katharina Dale Håkonsen

Mens topplønte i staten fikk 5.700 kroner mer i lønn, fikk resepsjonsvakt Marit 1.700: – Jeg ble så irritert

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Øystein Hole falt fra et stillas og skadet seg stygt. Så gikk forsikringsselskapet konkurs. Nå skal Høyesterett avgjøre om han kan få føre saken sin for norsk rett.

Britt Andreassen (Innfelt foto: privat)

– Jeg klarer ikke å se at dette skal være en diskusjon. Jeg falt og ødela meg på jobb – og jeg var forsikret

Nytt om navn:

Espen Barth Eide

Espen Barth Eide

Sissel M. Rasmussen

Espen Barth Eide risikerer å miste sikker stortingsplass for Ap

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Mimmi Kvisvik, leder i Fellesorganisasjonen.

Jan-Erik Østlie

Det vil føles urettferdig hvis sykepleierne får mer enn andre, mener FO-lederen

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

EIN TILSETT MÅ JOBBE I 15 ÅR: For å tene like mykje som Choice-sjef Torgeir Silseth gjer på eitt år, må ein tilsett jobbe fulltid i 15 år.

Nordic Choice Hotels

Hotellansatte må jobbe i 15 år for å tjene like mye som sjefen gjør på ett år

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Sykepleiere og lærere sa nei til resultatet i kommuneoppgjøret. Dermed øker faren for streik.

Leif Martin Kirknes

Sykepleiere og lærere sier nei til lønnsoppgjøret. Hva skjer nå?

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Per Østvold (til høyre) og andre streikevakter blir pågrepet av politiet og kastet på glattcelle under Linjegods-streiken i Oslo i 1976.

Stein Marienborg/Arbeiderbladet/Arbeiderbevegelsens arkiv og bibliotek

Per Østvold (71) har både vært domfelt og dommer. Nå takker fagforeningskjempen av

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

SAVNER TRYGGHETEN: Assisterende varehussjef Omed Poor er veldig glad i arbeidsplassen sin, og vil at alt skal være på stell på Ikea Furuset.

Jan-Erik Østlie

Ikea-lederen måtte selv stoppe en tyv: – Savnet etter vekterne er stort

Jan-Erik Østlie

Vekterne fortsetter streiken etter mislykket mekling. Nå kan det bli opptrapping

Siv Jensen

Siv Jensen

Jan-Erik Østlie

Siv Jensen mener LO misbruker bistandspenger

Debatt

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Dette er ikke bare en streik for en levedyktig lønn, det er en streik for anerkjennelsen av yrket vårt og kampen om fremtiden, skriver Lukas S. Homestad. (Illustrasjonsfoto)

Jan-Erik Østlie

For min del, som permittert vekter siden midten av mars, blir jeg forbannet av dette

Leif Martin Kirknes

Elektrobransjen frykter A- og B-lag blant lærlinger

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air sin inntreden i Norge har utløst politisk ordkrig.

Wizz Air

Ap: Høyres nyslåtte motstand mot Wizz Air fremstår som en ren tilsnikelse. – Bare vås, får de til svar


Flere saker