JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

I driftige kvinners fotefar

Når du vandrer gjennom stuene hos Fru Haugans i Mosjøen, fornemmer du historiens sus. Flere generasjoner sterke kvinner har løftet hotellet til dagens oase. Og nå skal det bygges en ny fløy.30.09.2013
12:29
17.12.2013 00:00

randi@lomedia.no

has@lomedia.no

Vi er kommet til Helgeland og Nord-Norges eldste hotell, som ligger fint til nær munningen av lakseelva Vefsna. En idyllisk hotellhage går helt ned til vannet. Midt imot, kneiser Øyfjellet med sine 818 meter.

Her står vi også ved starten av den maleriske Sjøgata, Nord-Norges lengste sammenhengende trehusbebyggelse som ble vernet på 70-tallet. Husene står som på slutten av 1800-tallet.

Inne i hotellet vandrer du gjennom den ene tidsepoken etter den andre. Fra tømmerstuen med gruepeis, til klassiske stuer med tidsriktig tapet, til et funkis-murbygg fra 1965, samme år som Elkem åpnet smelteverket.

Videre har du annekset, som har vært krambod, du har doktorgården i dragestil, buret som var matforråd og nå er museum.

– Ja, det er en reise i tid. Vi syns det er viktig å holde på atmosfæren og den gamle stilen, sier Bodil Fagerli, daglig leder og ansatt siden 1974.

– Dette er en oase. Gjestene koser seg, og gir gode tilbakemeldinger. Jeg kan bare stå bak resepsjonsdisken og ta imot og smile, sier tillitsvalgt Aina Pedersen. Hun har 27 års fartstid på hotellet, og har vært tillitsvalgt i 15 år.

Og her er ting på stell. Kun lokalt ansatte, og største fellesforbundsklubb i Mosjøen. Det går med drøyt 40 årsverk pluss ekstrahjelp i helger og ferier for å holde hjulene i gang i det 93 rom store hotellet. Og over 30 av de ansatte er med i Fellesforbundet.

Som tillitsvalgt, har Aina en grei dialog med daglig leder. Bransjen har ikke alltid vært drevet like redelig, men her er det i orden, er de enig om. Aina har fått med seg noen kurs for tillitsvalgte. Det er Bodil Fagerli fornøyd med. Hun syns det er greit at tillitsvalgte kan mye. Det blir ryddigere slik, sier hun.

– Etter at vi kom med i Fellesforbundet, er ting blitt lettere. Vi er blitt større og sterkere. Og mannfolka står på, sier Aina.

Formødrene

Historien om Fru Haugans er historien om fire generasjoner driftige damer. Grunnsteinen ble lagt i 1794, da en jekteskipper fikk danskekongens brev på at han kunne bygge krambod og gjestgiveri. Dette ble senere til Schrøders Hotel, som gikk konkurs i 1882.

Et par år etter kom Fru Haugan på banen. Ellen fra Ålesund leide hotellet usett og flyttet til Mosjøen med tre småjenter. Bygget fra 1866 var i dårlig forfatning, med jordgulv og åpen grue på kjøkkenet. Men Ellen fikk sving på sakene, og kjøpte hotellet noen år senere.

Ellens yngste datter Eli overtok i 1914. I hennes tid ble hotellet utvidet med 40 nye rom.

Eli var ugift og det ble hennes niese, som også het Eli, som overtok i 1962.

– Hun var enerådende. Jeg turde aldri kalle henne annet enn frøken Jürgensen. Hun hadde sin egen leilighet i hotellet, og de ansatte ble hennes nærmeste familie, forteller Aina.

Elis niese Bjørg arvet hotellet i 1991, og satte i gang omfattende prosjekter: konferansesal, ny restaurant, bar, ny resepsjon der det tidligere hadde vært kafé, og ny toppetasje. Gjesterom ble restaurert og utstyrt med dusj og toalett, samtidig som hun tok vare på den gamle stilen.

– Mosjøen har alltid vært en «kaféby». Det var stort å få byens første bar. Jeg husker det var helt svart av folk på åpningsdagen i 1994, forteller Bodil Fagerli. Det er først i år at byens ølmonopol er avviklet.

Men Bjørg ble syk, og i 1999 fikk Bodil det daglige ansvaret, med sin lange ansiennitet.

De tidligere hotellvertinnene pryder veggene i Elistuen. Damerekka er likevel ikke ubrutt. Dagens eier, enkemannen etter Bjørg, har så mye hjerte for hotellet at han også har fått sitt portrett. Dog ikke i samme rom som damene.

Tar vare på historien

Hotellet er et levende hus, fullt av minner, gamle møbler, bilder, prydgjenstander. Etter at den siste Eli gikk bort, ble gammelt inventar lett fram fra kott og mørkeloft. En del av det, spesielt kjøkkentøy og husgeråd, er samlet i det gamle stabburet fra 1800. Dette er et av landets få hotellmuseer, og innredet av antikvitetsekspert Ellen Ørnes.

Arbeidet med å sette i stand rom og bygninger og registrere gjenstandene har gitt enda et resultat, nemlig en vandreguide, der en kan lese seg gjennom historien mens en går omkring.

– Ja, det er jammen mye å ha omsorg for, sier Bodil. Vi sitter i peisestuen, og jeg ser på alt det skal tørkes støv av bare her.

– Vi er så umoderne at vi vasker rundt. Så kommer du i januar, lukter det grønnsåpe. Renhold er en veldig viktig del av vedlikeholdet. Jeg vet ikke hva vi skulle gjort uten stødige jenter som ser det som må gjøres, sier hun.

Den tidligere leiligheten til Eli er gjort om til suite.

– Ja, denne er vi virkelig stolte av. «Han steike» var første kommentar da en gjest stakk hodet inn. Helgelendinger vet du, smiler den daglige lederen, som personlig har malt opp koffertkrakken. I doktorgården, som ble innlemmet i hotellet i 1995, har hun og vaktmesteren malt alle møblene!

Nå ser hotellet framover. Det er ikke møterom til helt store konferanser. Mosjøen håper å få litt av oljekaka til Sandnessjøen. Neste år kommer ny og bedre vei dit.

Et nybygg til 60 millioner skal stå ferdig i 2015. Da er det meningen at femte generasjon, Bjørgs datter Ellen, skal overta roret.

Brudeferd på Vefsna

Folk i Mosjøen bruker hotellet ved spesielle anledninger fra vugge til grav. Hotellhagen er et kapittel for seg – lysthuset brukes til vielser.

– Jeg minnes spesielt en der brudeparet kom i fembøring og la til ved gjestebrygga. De unge sommervikarene sto på en balkong i annekset. Jeg så nesten mer på dem enn på brudeparet – det var helt magisk, forteller Bodil.

Fra gjestebrygga kan man normalt fiske laks og sjøørret, samt torsk og sei som følger med floa helt opp til flyplassen. Men Vefsna er infisert av lakseparasitten gyrodactylus salaris, og ble behandlet med rotenon i fjor. Håpet er at den mektige elva kan friskmeldes i 2017.

Ovenfor Laksforsen et par mil sørover er det fritt fram. Og i august var Fru Haugans vertskap for VM i fluefiske. Fluefiskere fra 27 nasjoner satte hotellet på ende i over en uke.

– Veldig artig, sier servitør Kewin Olaisen i grillrestauranten Ellenstuen. Kjøkkenet i gammelhotellet er i dag byens beste restaurant, oppkalt etter den første vertinnen. Og her satses det på nordnorske råvarer. Som hvalbiff, bakt kveite og oster fra Kjerringøy.

– Jeg får spesielt mye skryt for den grillede tørrfesken fra Vega, forteller kokk Martin Vist, som står for maten denne dagen.

Martin var ferdig på kokkelinja i Mosjøen i 2007, og tok læretida si på Vefsn folkehøgskole. To år har han vært på kjøkkenet hos fru Haugans, det siste året i Ellenstuen.

– Han måtte jo kvalitetssikres først, ler Kewin.

93 rom, en del av dem historiske

29.000 gjestedøgn

36 mill. kr i omsetning

40 fast ansatte

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.09.2013
12:29
17.12.2013 00:00Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.

Aina Fladset

Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.

Paul S Amundsen

Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP

Ole Palmstrøm

Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.

Per Flakstad

Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.

Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen

Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata

Håvard Sæbø

Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor

Kjersti Stenseng

Kjersti Stenseng

Jan-Erik Østlie

Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer

(Illustrasjonsfoto)

(Illustrasjonsfoto)

pressefoto, WizzAir.com

Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.

Jan-Erik Østlie

Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen

Tormod Ytrehus

Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.

Ida Bing

Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.

Jan-Erik Østlie

Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet

Debatt

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.

Jan-Erik Østlie

«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget

Sissel M. Rasmussen

Frp ville ikke være med på å forlenge AAP-perioden

Colourbox.com

Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb

 Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum

Jan-Erik Østlie

Sp lover norsk vaksineproduksjon

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon


Flere saker