JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil finne gull i gråsteinen

Norsk bergsindustri omsatte i fjor mineralske råstoffer for nesten 11 milliarder kroner. Nå skal ressursene i bakken kartlegges fra oven.

nina.sandaas@lomedia.no

Bergverk er en framtidsnæring av flere grunner, mener Arbeiderpartiets stortingsgruppe som arrangerte seminar mandag for å belyse næringens vekstpotensial. Dels er det viktig å sikre tilgang til mineraler og metaller som Norge er storforbruker av, slik at man ikke blir avhengig av import fra Kina – den ledende produsent av mange råstoffer. Dels handler det om at ny gruvedrift kan gi vekst og sårt tiltrengte arbeidsplasser i distriktene.

Millioner til kartlegging

I 2009 kom en ny minerallov på plass. Næringsminister Trond Giske har nylig varslet at det skal utformes en nasjonal strategi for bergverksindustrien. Ifølge avdelingsdirektør Tom Heldal fra Norges Geologiske Undersøkelser (NGU) skal det i år brukes 25 millioner kroner på datainnsamling og kartlegging av mineralressurser, særlig i Nord-Norge som regnes for å være veldig rikt på verdifulle metaller og mineraler. Og mer vil følge i årene framover.

Mye av datainnsamlingen vil skje fra fly og helikopter med magnetisk utstyr. Så langt er 14 prosent av Norges geologiske grunn kartlagt på denne måten, men andelen vil øke til over 20 prosent ved årets slutt.

I midten av juni vil også analysene av 2 600 moreneprøver blir offentliggjort. Ifølge Heldal har både Finland og Sverige drevet langsiktig leting i lang tid og har nå full oversikt. Noe som har resultert i at stadig nye gruver blir åpnet.

Europas råvarebase

–Norge og Fennoskandia er Europas råvarebase og kan bli det i enda større grad. EU har med sitt «råmaterialeinitiativ» vist at de bruker 20 prosent av råstoffene, men produserer kun 3 prosent, sa Tom Heldal fra NGU.

Repparfjord prøvestein

Planer om å åpne kobberforekomstene ved Repparfjord i Finnmark for utvinning er kommet langt.16. juni leveres konsekvensutredningen som er gjort i samarbeid med Akvaplan, NIVA, Fskarlaget og andre, fortalte Øystein Rushfeldt fra Nussir AS. Flere faktorer styrer et vedtak om utvinning, men Nussir blir en prøvestein på om det er samsvar mellom plan og praksis, mente Rushfeldt som særlig etterlyste forutsigbare offentlige prosesser.

Store avfallsmengder

Store gruveprosjekter betyr store avfallsmasser. Naturvernforbundets representant Mads Løkeland viste til at ledende gruveland har forbudt sjødeponi, fordi det antas å gi økt risiko for spredning av slam og giftstoff. I Norge er sjødeponi av gruveavfall planlagt i tre fjorder. Bellonas man på seminaret, Olaf Brastad, hadde tro på at bergverk, kommunale reguleringsplaner og nullutslipp lar seg forene. Gruvedrift er nødvendig for at verdens energiproduksjon skal bli mer fornybar, blant annet trengs det ren kvarts og silisium til solseller og flere tusen kilo kobber i en vindmølle.

Annonse
Annonse