JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ønsker nasjonale sentre for byggfag

BNL kaller Kunnskapsløftet kunnskapsløst, og krever umiddelbare endringer.

erlend.angelo@lomedia.no

Jørgen Leegaard i Byggenæringens Landsforening sier til Aftenposten i dag at skuta må snus for yrkesfagene. Rekrutteringen til fagene preges av fortsatt frafall – og flere skoletilbud legges nå ned, ifølge forskningsstiftelsen Nifu.

BNL ønsker blant annet tidligere spesialisering, i motsetning til dagens ordning hvor elevene får en bredere inngang med flere små fag.

– De lærer for lite med dagens system, de får ingen forståelse for fagene, og mange kjeder seg fordi de ikke kommer i gang med det de hadde lyst til, sier Leegaard til Aftenposten.

Nasjonale sentre

Bedriftene er utålmodige, og BNL mener endringene må komme på plass allerede i denne storingsperioden. Foreningen foreslår nasjonale og regionale sentre for å samle kunnskap og gode faglærere.

– Det må bli slutt på at en yrkesfaglærer skal undervise i fag han eller hun ikke er kvalifisert i. Det betyr at vi må tenke nytt, være villige til at elever bor på internat i perioder og få til bedre samarbeid mellom skole og lærebedrifter, sier Leegaard.

Fellesforbundet enig

Utspillet fra Leegaard er i tråd med det Faglig råd for bygg- og anleggsteknikk har diskutert og sendt videre til Utdanningsdirektoratet.

I rådet sitter også Halvor Langseth fra Fellesforbundet. Han mener flere små endringer må gjennomføres for å snu den negative utviklingen for yrkesfagene.

– De små fagene drukner, og man har ikke nok kvalifiserte lærere. De store fagene klarer seg bedre, men også disse sliter, på den måten at de har flere fag i samme klasse som skal ha sin opplæring, sier Langseth.

– Det er dette vi legger i ordet «senter». Rett og slett at noen videregående skoler skal ta ansvar for en del av fagene, sier Langseth til Magasinet for fagorganiserte.

Annonse
Annonse