Reallønna ned i to av tre EU-land
Tyskerne forventer en beskjeden reallønnsvekst i år, men i to av tre EU-land regner man med reallønnsnedgang.
Fagforbund tilsluttet den tyske landsorganisasjonen DGB har i første halvår inngått avtaler som sikrer en beskjeden reallønnsvekst i 2011. Gjennomsnittlig lønnsøkning utgjør 2,9 prosent for i alt 4,5 millioner arbeidstakere som omfattes av disse avtalene.
I tillegg vil 7,8 millioner få 2. års tillegg, hjemlet i avtaler fra i fjor, som i snitt gir en lønnsøkning på 1,8 prosent. Totalt sett vil lønnsøkningen ligge på rundt 2,0 prosent.
Med fortsatt lav prisstigning, vil det dermed bli en beskjeden reallønnsvekst i 2011, framgår det av den tariffpolitiske halvårsrapporten fra Økonomisk og sosialvitenskapelig institutt (WSI) ved Hans-Böckler-Stiftung i Düsseldorf.
Reallønnsnedgang i 18 EU-land
Tyskland kommer dermed positivt ut i forhold til EU-sonen for øvrig. En prognose over reallønnsutviklingen i de 27 EU-landene utarbeidet av EU-kommisjonen viser reallønnsnedgang i 18 medlemsland i inneværende år.
Thorsten Schulten, tariffekspert ved WSI, sier i en kommentar at det i Europa i dag knapt nok kommer en eneste positiv impuls for å overvinne de strukturelle, økonomiske problemene og innlede en varig vekststrategi.
I forhold til at mange europeiske land har betydelige reallønnsnedgang kombinert med omfattende spareprogrammer, frykter Schulten en nedadgående lønnsspiral i hele Europa.
Prisstigningen tar det meste
Selv for Tysklands vedkomne mener dr. Reinhard Bispinck, leder for WSI-Tarifarchiv, at den foreløpige tariffoversikten bare gir grunn til betinget optimisme. Han sier at de inngåtte tariffavtalene riktignok ligger klart høyere enn fjorårets, men prisstigningen spiser likevel opp så mye av tilleggene at den reelle lønnsveksten blir svært liten.
Bakgrunnen for den positive utviklingen i Tyskland er selvsagt den sterke økonomiske utviklingen og meget beskjedne lønnstillegg de siste tre årene. Fra fagbevegelsens side har det imidlertid det siste halvåret stadig oftere blitt påpekt, at det økonomiske oppsvinget tilsier at landets lønnsmottakere nå står for tur.
–Vi trenger kraftige lønnstillegg og må øke kjøpekraften slik at motoren innenlandsmarked igjen kommer i gang, sa en av topplederne i DGB, Claus Matecki, i mai.
Arbeidstakernes tur
Også fra politisk hold og fra en rekke forskere og arbeidsmarkedseksperter har det kommet krav om å øke lønningene for å styrke innenlandsk etterspørsel. Selv den den høyre-liberale politikeren Reiner Brüderle, som fram til mai var økonomiminister i den tyske regjeringen, tok i vår til orde for at når Tyskland opplever et økonomisk XL-oppsving må også arbeidstakerne få lønnstillegg som de kan glede seg over.
Tariffkravene i nesten alle bransjer har i første halvår 2011 vært klart mye høyere enn foregående år. Kravene har gjennomgående ligget mellom fem og sju prosent. De laveste kravene kom i bransjer som tekstil og bekledning, trykkeri og bryggerier, byggebransjen var i midtfeltet mens de høyeste kravene kom innenfor industrien, spesielt innen kjemisk industri. Det skal tilføyes at metall- og elektrofagene ikke forhandler i år, da de i fjor inngikk en toårig avtale.
Ifølge WSI-rapporten er det i første halvår inngått avtaler for 4,5 millioner DGB-medlemmer med et gjennomsnittlig lønnstillegg i inneværende år på 2,9 prosent. Regner man med ulike tillegg, engangsutbetalinger, bonus og andre tillegg som skal utbetales i løpet av avtaleperioden, har oppgjørene en total ramme på 4,7 prosent.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen