– Kjøleskap var fjern luksus
FNs generalsekretær Ban Ki-moon har selv opplevd energimangel i oppveksten i Korea.
Ban Ki-moon og andre verdensledere er i Oslo for å finne geniale løsninger: Hvordan skaffe miljøvennlig lys og varme som fattige har råd til og forretningsfolk vil investere i?
Lys til å lese lekser om kvelden, strøm til kjøleskap hos kjøpmannen på hjørnet eller til å holde livsviktige vaksiner kjølige. Dette er ting som folk i det rike nord tar for gitt, men det er fortsatt milliarder som mangler tilgang til stabil og trygg energi.
Mindre håp
– Uten rimelig energi blir det mindre håp, færre økonomiske muligheter og ingen bærekraftig utvikling, påpekte statsminister Jens Stoltenberg, som mandag ønsket velkommen til en internasjonal konferanse om temaet.
Han påpekte at omkring 1,3 milliarder mennesker overhodet ikke har tilgang på elektrisitet. Dobbelt så mange mangler rene og trygge kokemuligheter. Forurensningen fra åpne ildsteder og ovner som brenner dårlig bidrar til at 1,5 millioner mennesker dør for tidlig hvert år.
På konferansen lanseres et internasjonalt partnerskap for energi og klima. Nøkkelen er å få internasjonale selskaper til å investere i energimarkeder i fattige land.
Stoltenberg påpekte at flere faktorer må være på plass for å nå målet: Politikere må legge til rette for at investorene skal kunne se muligheter til å tjene penger, og samtidig må det settes en pris på karbonutslipp – det vil gjøre det mer attraktivt å investere i rene energikilder.
Energifattigdom
FNs generalsekretær fortalte hvordan han selv hadde opplevd energimangel under oppveksten i Korea.
– Jeg var gutt under krigen. Jeg studerte i lyset fra stearinlys. Ting som et kjøleskap, aircondition eller en enkel vifte var en fjern luksus. Uten dette var også utviklingen langt borte. Energifattigdom er virkelig fattigdom, sa Ban under åpningen av konferansen.
Ban Ki-moon har satt seg som mål både å gjøre energi universelt tilgjengelig, bedre energieffektiviteten og doble andelen av fornybare energikilder i den globale energimiksen innen 2030.
– Det trengs investeringer på nesten 50 milliarder dollar per år, mer enn fem ganger dagens nivå, sa Stoltenberg. Men han la til at dette utgjør bare 1 prosent av det som brukes på energi i verden i dag.
Mange energikilder
Også Kenyas statsminister Raila Amollo Odinga og Etiopias statsminister Meles Zenawi er blant deltakerne på konferansen.
Begge understreket at solenergi og vind- og vannkraft ligger klar til å utnyttes på det afrikanske kontinentet.
– Investorene har vært dårlige til å håndtere risiko i rike land, og de løper fra en antatt risiko i fattige land. Vi trenger måter å håndtere denne antatte risikoen på, sier Meles Zenawi.
Måten de nye kraftprosjektene skal finansieres på er den samme som Norge bruker for å oppmuntre land til å ta vare på regnskogen (REDD).
– Når det kommer konkrete resultater, vil investeringene bli kompensert, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV).
– Vi vil ikke støtte folk bare på grunnlag av gode intensjoner. Verden er full av slike, sa han på pressekonferansen mandag.
Også Storbritannia, Sveits, Frankrike og Verdensbanken er med i det internasjonale partnerskapet som ble lansert mandag. (ANB-NTB)
Halvannen milliard mennesker lever i dag helt uten tilgang til strøm. 2,5 milliarder lager mat ved hjelp av tradisjonell biomasse
1,5 millioner mennesker - først og fremst kvinner og barn - dør årlig fordi de lager mat til familien over åpne ildsteder og på ovner som brenner dårlig
Basisbehovet for strøm for husstander er 100 kilowattimer per person i året. Til sammenligning bruker en norsk husstand i gjennomsnitt 20 000 kilowattimer i året
Bedre energitilgang er en avgjørende faktor for å sikre verdens fattige bedre helse, utdanning og muligheter for økonomisk vekst
Mindre enn 10 øre per person per dag verden over er nok til å oppfylle målet om energi for alle innen 2030. Det tilsvarer 36 milliarder amerikanske dollar i året (Kilde: Utenriksdepartementet) (ANB-NTB)
Mest lest
Barbro Major er regiontillitsvalgt for Fellesforbundet i region Buskerud, og har snakket mye med medlemmene i året som har gått.
Privat
– Dette er helt jævlig. Det er kolleger som jeg har jobbet sammen med i ti år. Hva kan jeg si?
KRISE: Valgforsker Johannes Bergh mener Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet har kommet helt i skyggen av Senterpartiets sentraliseringskritikk.
Jan-Erik Østlie
Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker
SEKSUELL TRAKASSERING: Den eine kunden klapsa kvinna på rumpa då dei møttest på butikken, etter å ha fått beskjed av både kvinna og arbeidsgivaren hennar om at han skulla halde seg unna.
Colourbox
Kvinneleg mekanikar fekk to kundar dømt for tafsing, kiling og klaps: – Dommen har sett ein standard
Kantinekokken Monica Karlsen Moseby har vært permittert helt siden mars i fjor, og har søkt flere andre jobber uten å få napp. Hun er glad for at regjeringa nå vil forlenge permitteringsperioden. Samtidig sier hun: – Jeg forstår ikke hvorfor de ikke bare kan si at ordningene varer så lenge pandemien varer. Det er så usikkert for oss og for bedriftene, sier Moseby, som er medlem i Fellesforbundet.
Privat
Monica har snart vært permittert ett år: – Det er tøft. Bare å stå opp og vite at ingen har behov for deg
I en ny anbudsrunde kan alle flyselskap i EU/EØS søke på rutene. Derfor er det lagt inn svært tydelige krav til tilbyderne.
Leif Martin Kirknes
Kravene som kan gjøre det vanskelig for Wizz Air i Norge
OVERRASKET: Tillitsvalgt for vaktmestertjenesten, Geir Tjøstheim, og tillitsvalgt for renholdsarbeiderne, Jana John, begge for Fagforbundet, fikk ikke vite om privatiseringen før avgjørelsen var tatt.
Strandbuen/Stine Serigstad
Geir og Jana fikk sjokkbeskjed: – Jeg har tenkt at jobben min er trygg fordi jeg jobber i kommunen
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Martin Håndlykken
Nå får Jonathan beholde dagpengene fram til sommeren
Vi mener ei regjering med Ap, SV og Sp, med Jonas Gahr Støre som statsminister, er best i stand til å styre landet, sier Mett Nord og resten av Fagforbundets forbundsstyre.
Jan-Erik Østlie
Mette Nord rykker ut etter utspill fra fylkesleder: – Støre er Fagforbundets foretrukne statsministerkandidat
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Jonas Gahr Støre. Arkivfoto
Jan-Erik Østlie
– Skal regjeringen komme etter med enda nye innrømmelser, bør det være å gi feriepenger på dagpenger
Bjørnar Moxnes mener svekkelsen av lønns- og arbeidsvilkårene til togrenholderne er ønsket politikk fra regjeringens side.
Jan-Erik Østlie
Togrenholdere kjemper for å beholde lønna: – Stjerneeksempel på borgerlig politikk, mener Moxnes
Debatt
Tidligere professor i samtidshistorie ved Høgskolen i Innlandet.
Høgskolen i Lillehammer (HiL)
«Det som har skjedd, er at staten har konfiskert hele tjenestepensjonen min», skriver Paul Knutsen
En forhøyet dagpengesats er viktig for å sikre lavtlønte gjennom koronakrisa, ifølge tillitsvalgt Djevat Hisenai.
Håvard Sæbø
Permittere og ledige får beholde dagpengesatsen: – Nå slipper de å leve under fattigdomsgrensa
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) kommer med nye grep for arbeidsledige. (Arkivfoto)
Thomas Brun / NTB
Maksperioden på dagpenger forlenges. Se hvem det gjelder
Hva blir pensjonen på? Her får du nyttig info.
Colourbox
Nær halvparten vet ikke hva de får eller trenger i pensjon
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Fagforbundet-tillitsvalgt fra Rogaland mener det er OK om Vedum blir statsminister
Carina Bogen Sleveland (f.v.), Monica Bøe, Jon Y. Olsen, tillitsvalgt Daniel Hjellestad og Bonita Hanson streiker for bedre lønn.
Bente Owren/FO
Flere tatt ut i streik. Reagerer på lønnsforskjell på opp mot 100.000 kroner: – Absurd, mener tillitsvalgt
NØDVENDIG: Svein Jonny Albrigtsen, leder av LO Svalbard, mener det er på høy tid å allmenngjøre lønna i utsatte bransjer på øygruppa.
Katharina Dale Håkonsen