– Må ha konkurransedyktig nettolønn
Den nye regjeringen vil lovfeste nettolønnsordningen i norsk sjøfart, men varsler ingen heving av maksimalsatsen.
csd@lomedia.no
«Norge har en stolt historie som sjøfartsnasjon. De maritime næringene er et av Norges globale kunnskapsnav. Den maritime klyngen legger grunnlaget for et mangfold av bedrifter og skaper arbeidsplasser i alle deler av landet».
Slik begynner avsnittet om den maritime næringen i den nye regjeringsplattformen som ble lagt frem i går kveld.
– Jeg synes det er positivt at det er et eget avsnitt om den maritime næringen i regjeringserklæringen. Men det er mange vage punkter her, sier forbundsleder i Norsk Sjømannsforbund, Jacqueline Smith.
Et av disse er punktet om nettolønnsordningen, som har vært en av de viktigste kampsakene for Sjømannsforbundet, og som medlemmene og forbundsledelsen fryktet ville bli satt en strek over med en ny blå-blå regjerning. I regjeringserklæringen står det at den nye regjeringen ønsker å lovfeste nettolønnsordningen. Det er vel og bra, mener Smith, men det er en vesentlig ting som mangler.
– De sier ingen ting om summen. Det er ingen hensikt å lovfeste nettolønnsordningen hvis den ikke blir konkurransedyktig, slår Smith fast. Ved siden av dette står det ingen ting om hvilke grupper som skal omfattes av nettolønnsordningen i regjeringserklæringen.
Utrede NIS
I den nye regjeringen har et ønske om å nedsette et utvalg som skal vurdere fartsområdebegrensningene i Norsk Internasjonalt Skipsregister (NIS). Dette utvalget skal inkludere representanter for ansattes organisasjoner og næringen generelt.
– Det er positivt at sjømannsorganisasjonene inkluderes i utvalget, og vi håper at våre synspunkter blir tatt på alvor når beslutninger skal tas i forhold til NIS og fartsområdebegrensinger, sier forbundslederen. Norsk Sjømannsforbund mener at et «frislipp» av NIS vil være katastrofalt for den norske sjømannsstanden siden det mest sannsynlig vil bety at norske sjøfolk blir utkonkurrert på egen sokkel og i eget farvann. Med at regjeringen ønsker å gjøre en innsats for å forhindre sosial dumping burde dette ses i sammenheng, mener Smith.
– Jeg håper at denne innsatsen for å bekjempe sosial dumping også gjelder territoriale farvann og sokkelen så vel som på land, sier hun.
Satse på utdanning
I samme avsnitt finner vi et kulepunkt om at regjeringen ønsker å legge frem konkrete tiltak i styrkingen av den maritime utdanningen. Igjen mener Smith det er positivt at maritim utdanning er nevnt i erklæringen, men savner mer om de enkelte tiltak.
– Nok en gang er det vagt. De sier ikke noe mer enn den ene setningen. Men vi ser på det som positivt at maritim utdanning er nevnt, sier hun.
Det blir uansett spennende fremover mener forbundslederen, og hun kan forsikre om at Norsk Sjømannsforbund vil gjøre sitt for å påvirke politikerne så godt de kan.
Konkurransedyktig
Også hos Maritimt Forum er de fornøyde med at Frp og Høyre viser de har ambisjoner for den maritime politikken i Norge. Her anses lovfestet nettolønnsordning som en seier.
– Maritim næring er en av landets viktigste næringer, og har de siste årene hatt en imponerende vekst. Samtidig er næringen følsom for endringer i de politiske rammevilkårene. Forutsigbarhet og konkurransedyktige ordninger er bærebjelken for maritim næring, og lovfesting av nettolønnsordningen er en seier for Maritimt Forum, sier leder av Maritimt Forum, Hege Solbakken. Hun er imidlertid enig med forbundslederen i Norsk Sjømannsforbund at nettolønnsordningen må være konkurransedyktig.
– Det er enklere å skrive regjeringsplattform enn på meisle ut nytt budsjett. Vi vil følge budsjettarbeidet for 2014 og 2015 tett for se at regjeringserklæringens mange gode tiltak følges opp av en maritim politikk som er god for Norge. Da må taket som minimum heves, og maritim næring har bedt om en fullverdig nettolønnsordning, sier Solbakken.
-----------------
EMNEORD:
Regjeringsplattform2013
Ble innført i 2002. Innebærer at rederiene får refundert inntektsskatt, trygdeavgift og arbeidsgiveravgift.
Ordningen gjelder alle konkurranseutsatte fartøy som er registrert i Norsk ordinært skipsregister (NOR), samt sikkerhetsbemanningen på Hurtigruta.
I 2008 ble det satt et øvre tak for hvor mye rederiene kan få refundert. Taket ble satt til 198.000 kroner per sjømann. Dette taket har siden ikke vært regulert.
I statsbudsjettet for 2013 er det beregnet at rederiene vil få refundert i alt ca 1,6 milliarder kroner.
Arbeiderpartiet og Senterpartiet har vedtatt i sine programmer for neste stortingsperiode at de skal gå inn for å lovfeste ordningen og heve taket.
Mest lest
Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.
Ida Bing og husleie.no
Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre
SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.
Jan Inge Haga
Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.
Lise Åserud / NTB
FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen