Asfaltarbeidere i dagpengesjokk
Permitterte ansatte i asfaltbransjen kan ikke lenger forvente å få dagpenger fra Nav om vinteren. Både ledelse og ansatte i Veidekke tror resultatet blir flere midlertidige ansettelser.
Forutsigbare permitteringer skal ikke lenger gi rett til dagpenger, ble det presisert i Navs retningslinjer på nyåret.
Begrunnelsen fra Nav er at bedrifter med sesongarbeid kan planlegge annet arbeid til de ansatte om vinteren eller innføre flere midlertidige arbeidsavtaler.
Dette rammer ansatte i blant annet anleggesgartnerier, på bergverk – og i asfaltbransjen.
– Nav legger nå opp til at bedriftene skal ta inn utenlandske sesongarbeidere, sier Per-Ove Rekve Andreassen.
Fikk plutselig avslag
29-åringen er en av asfaltarbeiderne i Veidekke som ikke fikk dagpenger i vinter etter at Nav endret sine retningslinjer.
– Jeg har fått dagpenger hvert år og ble lovet at tiltaket skulle fortsette, men så fikk jeg plutselig avslag. Jeg ble sjokkert, sier Rekve Andreassen.
Saksbehandlingen til Nav tok også lang tid.
– Jeg ringte Nav mange ganger, men ingen kunne hjelpe meg. Saken ble bare utsatt og utsatt til langt utpå sommeren. Det hadde vært bedre å ha fått avslag på dagpenger med en gang, sier han.
Nav forteller at saksbehandlingen vanligvis tar kort tid.
– Dagpengesaker skal normalt behandles innen to uker. Den konkrete saken kan jeg ikke uttale meg om, men Nav trenger en fyllestgjørende beskrivelse av permitteringsgrunnen fra arbeidsgiver før saken kan behandles. Permitteringsvarselet kan være nok, men det kan være nødvendig for Nav å innhente ytterligere opplysninger om permitteringsgrunnen, sier kontorsjef i Nav Kristian Heyerdahl.
– Helt jævlig
Per-Ove Rekve Andreassen har et barn å forsørge sammen med samboeren, og forteller at han fikk store økonomiske vansker uten dagpenger.
– Det var helt jævlig. Jeg holdt på å bli tullete, sier han.
– Jeg ligger ennå etter med regninger, og sliter med å få nedbetalt lånet. Jeg tror jeg kommer til å slite et par år med dette. Jeg var heldig og fikk lån av Veidekke, penger som jeg senere fikk som lønn. Det reddet situasjonen litt, da hadde jeg i hvert fall penger til å kjøpe mat, forteller han.
Vil fortsette i en usikker bransje
Per-Ove Rekve Andreassen kjenner til flere kollegaer som har opplevd det samme.
29-åringen har ønske om å fortsette som asfaltarbeider, på tross av at han ikke lenger får dagpenger.
– Jeg vil jo ha en fast og trygg jobb, men det er samtidig i asfaltbransjen jeg vil arbeide. Jeg har fagbrev, og ikke råd til å gå noe mer på skole, sier han.
Verst for unge arbeidere
– Den endrede praksisen betyr mindre forutsigbarhet og kan i verste fall bety økt innleie av arbeidskraft, sier Trude Gylland, HR/HMS-direktør i Veidekke Industri.
Veidekke permitterte rundt 200 ansatte forrige vinter. Da flere av de ansatte fikk avslag på dagpenger, valgte firmaet å utbetale lønn til dem.
– Vårt ønske er å beholde ansatte gjennom hele året for å bevare kompetansen i bedriften. Det tar mye tid å lære opp nye mennesker, sier Gylland.
– Og vi kan ikke bare ha sesongarbeidere, det er det veldig få som ønsker å være. Spesielt unge mennesker, som får begrensede muligheter til å få lån og bolig hvis de ikke får lønn hele året, fortsetter hun.
Visste ikke om endringene
Frafall av dagpengeutbetaling kom ikke bare brått på for de ansatte. Veidekke ble ikke informert på forhånd, og de var derfor ikke forberedt på endringene.
– Når det er snø på veiene, kan vi normalt ikke legge asfalt. I fjor permitterte vi derfor som vanlig en del av våre ansatte, sier Trude Gylland.
Men i januar og februar i år fikk ledelsen i Veidekke tilbakemeldinger fra ansatte som ikke hadde fått innvilget dagpenger.
– Vi ble overrasket da vi først i etterkant fikk vite at Nav hadde endret sin praksis, og da hadde vi ikke mulighet til å få satt permitterte ansatte til annet arbeid, sier direktøren.
– Har orientert på nettsidene
Nav tar for gitt at de ansatte og bedriftsledelsene kjente til dagpengebestemmelsene.
– Hva som har skjedd i denne konkrete saken, er det vanskelig for meg å kommentere. Men Nav orienterte om gjeldende regelverk på nettsidene våre da fjorårets kuldeperiode gjorde det spesielt aktuelt, sier Kristian Heyerdahl i Nav.
– Men vi la selvsagt til grunn at reglene i lov og forskrift var kjent for partene på forhånd.
Nav og Bjurstrøm gir bedriftene ansvaret
Heyerdahl mener bedriftene må sørge for å ha riktig bemanning.
– Det er bedriftene som selv må planlegge og gjennomføre sin bemanning ut fra de markedsmessige og finansielle rammevilkår de opererer under. Nav legger ikke føringer på hvordan partene i arbeidslivet løser dette, sier Heyerdahl.
Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) svarte i Stortinget 17. oktober på spørsmål om dagpenger til sesongarbeidere. Bjurstrøm mener bedriftene selv må finne arbeidsoppgaver til de ansatte om vinteren.
"Sesongvariasjoner må anses som forutsigbare, og permitteringer på grunn av dette gir som hovedregel ikke rett til dagpenger under permittering”, var Bjurstrøms svar.
Skor seg på ny vinter
Ledelsen i Veidekke prøver å innrette seg etter den nye praksisen, og bedriften forbereder seg nå på å hjelpe de ansatte foran den kommende vinteren.
– Vi synes det er vanskelig, men gjør vårt beste for å finne løsninger. Til mange av våre asfaltarbeidere finner vi annet arbeid de kan utføre om vinteren, blant annet vedlikehold av maskiner og veier og snøbrøyting. Resten må vi prøve å skaffe jobb til i andre bedrifter, sier Tryde Gylland i Veidekke Industri.
Les også: De jobber i sprengkulda
Les også: Vi har sagt fra
Les også: Kan ikke skylde på vinteren
Mest lest
Elisabeth Thoresen som leder AAP-aksjonen, forteller at hun har blitt kontaktet av flere som er rammet i denne saken, som sier de har vært tydelige overfor Nav om at de ikke ønsker at deres informasjon skal være åpent tilgjengelig.
Jan-Erik Østlie
Bekymret for Nav-brukere med hemmelig nummer: – Det er her den store fadesen kan ligge
FANT LØSNINGER SAMMEN: Både Fellesforbundets klubbleder Robert Jacobsen (t.v.) og daglig leder på GAC Norway sin avdeling på Slagentangen, Ståle Stangeby ønsker seg glidende grenser for jobb og permitteringer med rett på dagpenger. Enn så lenge har man valgt i samarbeid å redusere en del av stillingene til 75 prosent.
Roy Ervin Solstad
En halvtime for lenge på jobb kan koste Robert og kollegene dagpengene fra Nav
ERFARING: Med mange år bak symaskinen og en fortsatt god helse, tok Hallgerd Aure like greit en ny jobb som sømoperatør ved Ekornes avdeling Aure.
Privat
Da Hallgerd (66) mista jobben, tok hun grep: – Her er det så mye arbeid som aldri før
Erna Solberg
Leif Martin Kirknes
Erna Solberg ble overkjørt og må kutte fergeprisene. Her svarer hun
LEI: Henning Brøgger Pedersen gikk etterhvert ganske lei av stua si etter å ha blitt permittert.
Brian Cliff Olguin
Henning (28) er sjanseløs på boligmarkedet: – Det vi har i dag er Willochs arv, sier forsker
Skjermdump
Uber-sjåførens desperate melding: – Eg er i ferd med å bli heimlaus for tredje gong sidan mai
HØYE BUNKER: Dokumentbunkene har vokst seg fete i løpet av den tiden saken har pågått. Tor Teigland er klar på at uten FLT og LO på laget hadde han måttet gi opp kampen etter tapet i Trygderetten.
Kai Hovden
Tor fikk avslag på yrkesskadesøknad hos Nav og tapte i Trygderetten – så kom kontrabeskjeden
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: «Faste» piloter blir oppsagt, lønningene presses og pilotene må være disponible sju dager i uka. SAS-pilot og første nestleder i Norsk Flygerforbund, Jo Bjørn Skatval er bekymret for flysikkerheten etter at det islandske flyselskapet Bluebird Nordic ga 11 fagorganiserte piloter sparken.
Helge Rønning Birkelund
Tillitsvalgt pilot advarer mot skrekk-kontrakter på Island: – Det er kort vei til Norge
Med det yngste barnet hjemme, fikk seksbarnsmoren namsmannen på besøk, med ordre om utkastelse.
Mina B. Ræge/Dagsavisen
Seksbarnsmor «Ivana» (35) ble kastet ut av leiligheten i Oslo
Privat
Ryszard har jobba i Norge i 13 år. No står han utan ei krone i inntekt
HELTIDSKULTUR: Fafo-forsker Leif E. Moland (innfelt) mener det er en umulig løsning å fortsette med den turnusmodellen som er mest utbredt i helse- og omsorgssektoren i dag, med 7-8-timers vakter og jobb hver tredje helg, dersom heltidskultur er målet.
Colourbox.com. Innfelt: fafo.no
13-timersvakter vil gi flere hele stillinger, mener Fafo-forskeren. Se turnusmodellene
KAOS I INNBOKSEN: – Overfloden av informasjon fra ledelsen ved universitetet, fakultetet, instituttet og avdelingen er utfordrende å håndtere, sier Frode Veggeland.
Ole Palmstrøm
Ekstraarbeidet tok nattesøvnen fra Frode: – Jeg var så sliten at jeg ikke visste hvor jeg var
Sylvi Listhaug
Jan-Erik Østlie
Ny måling: Listhaug skremmer vekk flere enn hun lokker til Frp som partileder
Psykologspesialist Casper Meyer Nilsen reagerer på at vold mot ansatte får pågå ved barnevernsinstitusjoner.
Privat
«Trines» psykolog: – Det er skandaløst at alvorlig vold mot en ansatt har fått pågå over lang tid
Debatt
Det skal ikke være de som sitter nederst ved bordet som må gjøre opp, skriver Andreas Tharaldsen.
Ida Bing
«Dugnaden er avlyst», skriver servitør Andreas
Det nytter ikke for Sylvi Listhaug å tråkke olje- og gasspedalen i bånn, mener Magnus Marsdal i Manifest Tankesmie.
Jan-Erik Østlie
– Sylvi Listhaug sender norsk industri rett i fjellveggen, mener Magnus Marsdal
Fagforbundets hovedtillitsvalgte i Sykehjemsetaten i Oslo, Kjartan Goksøyr, mener det er mer enn nok plikter for sykmeldte allerede.
Anna Granqvist
– Jeg har selv deltatt i møter der leder sier til sykmeldte: «du kan vel gjøre noe, du sitter jo her nå»
Nestleder Sylvi Listhaug ligger an til å overta som partileder i Frp.
Tri Nguyen Dinh
Analyse: Lavtlønnede og mannlige velgere forlater Frp
Live Glesne Kjølstad sammen Sorab Abolfathi og andre gode hjelpere under åpningen til Louis Pizza. Foto: Privat
Foto: Privat
Live ville hjelpe sine iranske venner og ga dem jobb. Nå skal hun i retten for tredje gang
HAR STILT KRAV: Hovedtillitsvalgt Margit Wik i Coop Nordland, Ståle Simonsen i Coop Midt-Norge, Ann Kristin Heggdal i Coop Nordvest og Anne Svendsvoll i Coop Sørvest har stilt krav om full ønn under sykdom i lokale forhandlinger, men fått nei. Nå venter de på at HK skal ta sakene videre.
Privat/Lene Svenning