Friskmelder ikke arbeidslivet
– Det er langt fram før det norske arbeidslivet kan friskmeldes, men uten sterk fagorganisasjon, hadde helsetilstanden til arbeidsplassene vært langt dårligere, fastslår Ebba Wergeland.
Overlegen i Arbeidstilsynet hadde fått i oppdrag å snakke om ”Når kan vi friskmelde arbeidslivet” da Fagforbundet markerte at det er fem år siden sammenslutningen av Norsk Kommuneforbund og Norsk Helse- og Sosialforbund.
Ebba Wergeland tok utgangspunktet i 1886 da flere faglige organisasjoner samlet seg om krav til Stortinget om forbud mot arbeid i lokaler ”der helbred går tapt”, men hoppet raskt fram til vår tid.
– Det er fortsatt ikke forbud mot å sette folk i arbeid der det er fare for egen helbred. Sammenliknet med andre land har Norge et høyt nivå på standarden i arbeidslivet, dog ingen luksus. Dagens arbeidsliv kan ikke friskmeldes før alle arbeider under trygge forhold enten det dreier seg om vern mot eksponering av kreftfremkallende stoffer eller arbeidsbelastninger som medfører muskel- og skjelettskader.
Ebba Wergeland trakk fram det dårlige arbeidsmiljøet som midlertidig ansatte godtar i håp om fast ansettelse. Også unge arbeidstakere og folk med minoritetsbakgrunn har fortsatt elendige arbeidsvilkår. Disse gruppene mangler den tryggheten som gjør det mulig å si nei til farlig arbeid. Hun etterlyste strengere krav om midlertidige ansettelser. Fast ansettelse og styrket oppsigelsesvern er gode virkemidler for bedring av arbeidsmiljøet.
Regionale verneombud
Overlegen i arbeidstilsynet stilte flere krav. Et av dem var at de regionale verneombudene må få utvidet sitt arbeidsområde ut over bygg og anlegg, ikke minst av hensyn til små arbeidsplasser uten organisert vernetjeneste og der det er vanskelig å få rettet opp skjevheter. – Tjenestevei er ofte en blindvei, sa hun lakonisk og viste til situasjonen for tannlegeassistenter, som har arbeidet med kvikksølv uten verneutstyr og informasjon om farene.
– Egentlig er det bare et spørsmål om tid før nye, tilsvarende saker dukker opp. Et middel for å møte dette er å gjøre bedriftshelsetjenesten offentlig og gratis, for nåværende tjeneste styres av markedet, og det er ingen god løsning.
6 timers dagen positivt
Ebba Wergeland oppfordret Fagforbundet til å fornye innsatsen for 6 timers dagen da denne reformen måtte innledes i offentlig sektor. Hun begrunnet kravet med at seks timers arbeidsdag i offentlig sektor vil trekke arbeidskraft fra arbeidsbelastende næringer som hotell og restaurant. Daglig, redusert arbeidstid vil medføre redusert antall arbeidstakere på uføretrygd. Det er ikke alltid arbeidsmiljøet som skaper funksjonshemmet arbeidsuførhet, det er vel så mye arbeidstida.
Ebba Wergeland mente at det sosialpolitiske klimaet er blitt kaldere i den forstans at den har gitt et mer brutalisert arbeidsliv. Hun mente at arbeidslivet er under stadig press, akkurat som velferdsstandarden er. Derfor er det viktig med en sterk fagbevegelse, som er i stand til å slå tilbake på forsøk på å svekke lov- og avtaleverket og ikke minst de sosiale ordninger.
– Når fagbevegelsen forsvarer velferden, må Stortinget lytte, avsluttet Ebba Wergeland, som avsluttet med å sitere fra et av skuespillene til Henrik Wergeland:
– Når herren frykter slaven, er slaven herre.
Mest lest
SYKEMELDT: Da kollegaene ble permittert stoppet også bedriften å betale sin del av sykelønna til Frank Robert Neerland.
Aina Fladset
Frank Robert ble fratatt sykelønn da bedriften permitterte ansatte: – Overraskende
TOK KAMPEN: Ann–Helen Pettersen (til venstre) og Randi Stenersen Rasmussen gikk til sak mot arbeidsgiveren da de ble sagt opp som flyplassvektere på Flesland. Nå gir Securitas dem nye jobber i konsernet.
Paul S Amundsen
Vekterne Ann-Helen og Randi gikk til sak mot arbeidsgiver og reddet både jobben og AFP
Ole Palmstrøm
Permitterte får dagpenger til 1. oktober. Men det blir ikke feriepenger på dagpenger
– Nå skal vi ta oss råd til å besøke den chilenske familien til mannen min så fort det blir forsvarlig å reise, sier Elisabeth Bøckman.
Per Flakstad
Vant i retten: Nå får Elisabeth høyere pensjon og råd til å besøke mannens familie
Erik Knudsen er fortvilet over beskjeden han fikk fra kommunen rett før jul.
Amanda Iversen Orlich/Dagsavisen
Erik mister 9.000 kroner i støtte og kan havne på gata
(Illustrasjonsfoto)
pressefoto, WizzAir.com
Wizz Air-ansatte i Norge er beskyttet av arbeidsmiljøloven, fastslår Luftfartstilsynet
Håvard Sæbø
Arbeidstilsynet sladder lønna på underbetalte arbeidere. Nå må Røe Isaksen svare på hvorfor
Kjersti Stenseng
Jan-Erik Østlie
Arbeiderpartiet har mistet over 5.000 medlemmer
Afaransis Yassin (28) har ingen mulighet til å få økonomisk støtte fra familiemedlemmer. Da blir det nesten umulig å komme inn på boligmarkedet, mener hun.
Ida Bing
Afaransis (28) får ikke økonomisk hjelp hjemmefra: – Jeg er sjanseløs på boligmarkedet
Meieriansatte får 50 øre i generelt tillegg fra 1. mai i år. Enigheten i lønnsoppgjøret omfatter rundt 2.500 NNN-medlemmer.
Jan-Erik Østlie
Meieriansatte får ny lønn: Her er resultatet
Debatt
LO og forbundene våkne opp av dvalen og svinge pisken slik at tillitsvalgte og medlemmer våkner opp?, spør Arne Eide.
Jan-Erik Østlie
«Har LO vendt Arbeiderpartiet ryggen?»
Tormod Ytrehus
Klubbleder Adrian fikk sparken. Nå får han penger fra LO for å ha noe å leve av fram til rettssaken starter
Colourbox.com
Lærere har ikke fått overtidsbetalt under pandemien. Over halvparten har vurdert ny jobb
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum
Jan-Erik Østlie
Sp lover norsk vaksineproduksjon
Forbundsleder i Fellesforbundet, Jørn Eggum.
Jan-Erik Østlie
Regjeringens nye veiselskap kan bli lagt ned. Fire LO-forbund mener det holder med Statens vegvesen
Bent Høie
Leif Martin Kirknes
Skjenkereglene endres: – For tidlig, mener Bent Høie
HOVEDTILLITSVALGT: Lærer Christian Holstad Lilleng ble fratatt 6.000 i lønn ved tap av funksjonstillegg etter kommunesammenslåing mellom kommunene Haram og Ålesund. Han nekter å godta kuttet.
Privat
Lønnskutt for lærere: Viktig møte avgjør
Bjørn Inge Bergestuen/Frp
Frp skeptisk til feriepenger for dagpenge-mottakere
FERDIG: Deni Taramov er ferdig for student for denne gang. Nå søker han jobber.
Marius Fiskum
Deni ble permittert uten dagpenger og så seg nødt til å slutte på studie: – Jeg følte på en skam
Erlend Wiborg (Frp) er leder av arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget
Sissel M. Rasmussen