JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Penger, fra hvem?

Høyre fikk 10 millioner kroner fra AS Uglands Rederi i fjor. Det var mer enn Arbeiderpartiet fikk i valgbevilgninger fra LO og forbundene i 2005. – Dette koker ned til hvilket samfunn man ønsker, mener Øivind T. Hansen i LO.18.02.2009
22:37
16.12.2013 08:55

stig.christensen@lomedia.no

Han har ingenting imot at en skipsreder støtter Høyre med ti millioner kroner, bare det skjer i åpne former.

– Det fagbevegelsen gir til Arbeiderpartiet eller SV skjer helt åpent og er forankret i vedtak på landsstyremøter eller LO-kongressen, sier Hansen.

FRA ULIKT HOLD Skipsreder Johan Jørgen Ugland er ifølge Aftenposten irritert over den rødgrønne regjeringens politikk på tre områder: endringer i rederibeskatningen, i arveavgiften og i formuesskatten. Stein Erik Hagen sa det slik til VG i juli 2007 etter å ha støttet FrP med to millioner kroner:

«FrP er det partiet som er klarest på det som er viktig for min familie, det vil si formuesskatt og kapitalavgift. Avgjørelsen om å støtte partiet er noe hele familien står bak». Ifølge Finansavisen 18. juli 2008 får de rødgrønne og de borgerlige støtte fra ulikt hold. «Hovedmønsteret er at de rødgrønne får støtte fra fagbevegelsen, mens de ikke-sosialistiske partiene får støtte fra private givere og små næringslivsorganisasjoner», heter det der. Men det fins unntak. Arbeiderpartiet har mottatt penger fra næringslivet og det LO-tilknyttede Sjømannsforbundet har bevilget penger til Fremskrittspartiet.

– Til syvende og sist dreier dette seg om politikk og hvilke samfunnsforhold man ønsker seg, mener stedfortredende informasjonssjef Øyvind T. Hansen i LO.

HET POTET Partibevilgninger, særlig fra fagbevegelsen til Arbeiderpartiet, har vært en het potet hver gang det nærmer seg valg. Angrepene på det mange kaller samrøre mellom Ap og LO har tiltatt i styrke. Dette knytter seg ikke bare til pengestøtten, men også de nære båndene mellom LO og Ap. Kjell Magne Bondevik mente dette samrøret og pengestøtten til de rødgrønne var et demokratisk problem, nærmest korrupsjon, og Lars Sponheim kritiserte i 2006 LO-lederen for å være en «overstatsminister» uten demokratisk forankring. Han har tidligere gått hardt ut mot det han kaller korporativ makt for de få, og har gitt uttrykk for at LO undergraver demokratiet. Et hett spørsmål i denne sammenheng har vært om man krever gjenytelser for støtten. Der er også partene sterkt uenige. LO avviser blankt at man krever gjenytelser. «Støtten gis ut fra et ønske om å styrke de partiene som fører en politikk som er i LO-medlemmenes interesse», sier LO i en pressemelding før valget i 2005. NHO har for øvrig sluttet med direkte partistøtte.

FrP har også mer enn en gang avfyrt en bredside mot samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og fagbevegelsen. FrP har videre kommet med atskillig kritikk mot grupper som har «sugerør i statskassen». Øivind T. Hansen minner om at FrP selv, ved siden av Arbeiderpartiet, er det partiet som får mest av skattebetalernes penger til partidrift. Arbeiderpartiet fikk 94 millioner kroner i offentlig støtte i 2007, FrP 58 millioner og Høyre ca. 46 millioner.

DØDT LØP? Ifølge Finansavisen ligger de rødgrønne et hestehode foran ikke-sosialistisk side et år før 2009-valget. «Mens Høyre, FrP, KrF og Venstre samlet inn 10,1 millioner i fjor (2007), hentet de rødgrønne inn 12,9 millioner », heter det der. Etter det har Høyre fått 10 millioner kroner av skipsreder Johan Jørgen Ugland, så det bildet har endret seg drastisk. Hvordan det vil se ut etter LO-kongressen og fram mot september 2009, er for tidlig å si.

PENGER FRA NÆRINGSLIVET FrP og Høyre har jevnlig mottatt penger fra næringslivet. Pengegaver over 30 000 kroner skal oppgis, og partiene har liggende en oversikt på sine hjemmesider. FrP har oppgitt to gaver for 2008, nemlig fra Anders Wilhelmsen & Co AS på 200 000 kroner og fra Wilh. Wilhelmsen på 150 000 kroner. Finansavisen skriver 18. juli at FrP i 2007 har fått pengegaver fra Rederforbundet på 300 000 kroner, Oslo Rederiforening 100 000 kroner, Canica (Hagens selskap) 2 000 000, Jacob Stolt Nilsen 100 000, Wilh. Wilhelmsen 150 000, Odvar Aarnes 50 000, og andre 74 700 kroner.

Høyre har på sin hjemmeside listet opp en rekke bidrag fra redere og andre næringsdrivendefor 2008. I tillegg kommer gaver fra Høyre-partnere og medlemmer, tilsammen 14,4 millioner kroner per 3. desember 2008. Høyre vil videre i valgåret 2009 lære av Obama, og samle inn små beløp fra folk flest, gjerne via sms.

ARBEIDERPARTIET Arbeiderpartiet fikk 8,2 millioner fra fagbevegelsen i valgkampen i 2005. I tillegg får Ap hvert år fem millioner kroner fra LO til faglig-politisk arbeid. Ap-sekretær Martin Kolberg uttalte til Aftenposten at han håpet Ap ville få like mye fra fagbevegelsen til årets valgkamp som Ugland ga til Høyre. Høyre hevder på sin hjemmeside at LO brukte over 40 millioner kroner på de rødgrønnes valgkamp i 2005. FrP`s generalsekretær Geir A. Mo anslår at LO vil sprøyte inn rundt 30 millioner i Arbeiderpartiets valgkamp i år. LOs informasjonssekretær Tommy Skar mener dette blir helt feil.

– Man må sammenlikne direkte bevilgninger de ulike partiene mottar, mener han. Ifølge oversikten på partifinansiering.no bidro privatpersoner, kommersielle foretak og organisasjoner i arbeidslivet med 11 820 000 kroner til Ap i 2007. Tilsvarende tall for Høyre var 7 110 000 kroner og for FrP ca. 3 380 000 kroner. For Sp var beløpet ca. 1 150 000 og for KrF ca. 4 243 000 kroner. Sp får lite eller ingenting fra bondeorganisasjonene og landbruket, det samme gjelder KrF i forhold til kristne organisasjoner.

OGSÅ LO-STRID Også innad i LO har det vært sprikende meninger om partibevilgninger. Selv så sent som i 2005, det siste stortingsvalget, var det bare 8 av 25 forbund som bevilget penger til Arbeiderpartiet. Det var Fellesforbundet med halvannen million, Forbundet for Ledelse og Teknikk 200 000 kroner, Arbeidsmandsforbundet 200 000, Grafisk 50 000, Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund 500 000, Fagforbundet 2 500 000, NNN 450 000 og Norsk Treindustriarbeiderforbund 50 000 kroner. Nå er tre av disse forbund nedlagt og slått sammen med andre. I tillegg kom LOs bevilgning på kongressen med 2 750 000 kroner. Ved kommunevalget i 2007 var det sju forbund som til sammen bevilget 4,9 millioner kroner. Selv om det var et mindretall av forbundene som bevilget penger i 2005 og 2007, var det en bevegelse på 2005-kongressen til fordel for partibevilgninger, ikke bare til Arbeiderpartiet, men også til SV. Det har sammenheng med at opposisjonen og ledelsen i LO har nærmet seg hverandre og at de stilte et samlet rødgrønt alternativ til valg i 2005, bestående av tre partier. Meningsmålinger varslet om et massivt rødgrønt flertall i LO, og et sterkt ønske om regjeringsskifte. Dette gjenspeilte seg i kongressen i mai 2005, som fattet vedtak om bevilgninger til Ap og SV, på henholdsvis 2 750 000 og 750 000 kroner. På tidligere kongresser har debatten om partibevilgninger og samrøre mellom Arbeiderpartiet og LO stått langt skarpere. Kritikken har gått på at kun ett parti er favorisert, samtidig som de politiske forskjellene mellom partiene har vært større. RV- og SV-tillitsvalgte ville ikke gå for bevilgninger bare til AP.

EGEN VALGKAMP Handel og Kontor har vært blant de forbund som ikke har bevilget penger direkte til partiene.

– Men vi har satt av en million til valgkamp fra forbundets side, sier informasjonsleder Kjetil Neskvern. Han legger til at de i tillegg har satt av 250 000 kroner til samfunnskontakt, noe som i år trolig vil gå til valgaktiviteter. Flere forbund er i samme situasjon, de bruker penger på egne aktiviteter i forbindelse med valget. Norsk Offisersforbund har vært svært kritiske til partibevilgninger, og truet med å gå ut av LO i 2001, særlig hvis SV skulle få pengegaver fra kongressen. Forbundene i LO Stat har for øvrig ikke tradisjon for å bevilge penger direkte til partiene. Det betyr ikke at de forholder seg passive før valget.

– Vi legger opp til et større ambisjonsnivå enn noen gang, sier informasjonssjef Stein Erik Syrstad, som tilføyer at de vil ha en politisk synliggjøring av sine saker. LO Stat er organisert med fylkeskarteller og mye av virksomheten vil skje gjennom distriktssekretærene.

– Vi vil skape diskusjon om de sakene som er viktige for oss og legger sånn sett opp til en høyere aktivitet enn tidligere, sier Syrstad.

Partiene blir finansiertav staten, og offentlig støtte er det desidert største bidraget til partiene, enten det er valgår eller ei.

I tillegg får partiene støtte fra enkeltpersoner, organisasjoner, næringsliv eller andre. For nærmere oversikt, se: partifi nansiering.no

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
18.02.2009
22:37
16.12.2013 08:55Mest lest

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Alf Jørgen Schnell og Ninthu Paramlingam i kollektivet Reduser Husleia mener mange lever i uverdige boforhold på leiemarkedet. Bildet innfelt er hentet fra annonsen det et kott med skyvedører tilbys for 6.200 kroner måneden.

Ida Bing og husleie.no

Dette «klesskapet» ble leid ut for 6.200 kroner i måneden: – Leiemarkedet blir bare verre og verre

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

STENGT: Klokka 12 lørdag formiddag stengte butikkene i Oslo og ni nabokommuner. Dagligvarebutikker og apotek er det eneste unntaket.

Lene Svenning

Nytt korona-sjokk: Tusenvis av ansatte i varehandelen på Østlandet står i fare for å bli permittert

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

SAKSØKER: Hege Berit Østgård er blant de 231 Industri Energi-medlemmene som går til gruppesøksmål mot Aker BP.

Jan Inge Haga

Hege Berit fikk hakeslepp da bedriften ville fjerne sluttpakken: – Respektløst overfor oss ansatte

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

RÅD: Meld deg inn i ei fagforeining, sjekk dokumentasjonen, ikkje ver redd for å stille spørsmål og frem lønnskrav så tidleg som mogleg. Det er råda frå Monica Hanssen og organisasjonsarbeidar Knut Skåle i Fellesforbundet.

Tormod Ytrehus

Sjåfør Monica får etterbetalt 82.000 kroner: – Det er ikke gøy å gå til sak, men det skal være lov å være syk

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Det var under dette arbeidet dødsulykken skjedde på Metallco Aluminium i november 2017. Bildet er fra en video avdøde Sverre Aandahl lagde to år før ulykken der han dokumenterte arbeidet sitt. Hjullasteren til høyre i bilde har skuffa full av skrapmetall som den heller i kassa foran på det andre kjøretøyet. Dette kjøretøyet kjører så skuffa inn i smelteovnen, og metallet blir skjøvet inn i ovnen. Temperaturen i ovnen kan være opp mot 950 grader. Hvis en får vann i støpen, kan ovnen eksplodere. Det var det som skjedde, da ulykken inntraff.

Privat, skjermdump fra YouTube

Verneombud og ansatt døde etter eksplosjon på arbeidsplassen. Daglig leder dømt til fengsel

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Koronapandemien har bokstavelig talt kostet både helsedirektør Bjørn Guldvog og FHI-direktør Camilla Stoltenberg dyrt, i form av titusenvis av overtidstimer til både ledere og øvrige ansatte. Den regningen må også helseminister Bent Høie (her på skjermen bak) forholde seg til.

Lise Åserud / NTB

FHI-ansatte jobbet over 300 timer overtid i 2020 – ledere fikk millioner i kompensasjon

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og nestleder Peggy Hessen Følsvik jobber i tospann for å få innført pensjon fra første krone.

Jan-Erik Østlie

Pensjon fra første krone: Derfor sier LO nei til NHOs forslag

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

UTSATT: Tall fra Folkehelseinstituttet viser at siste halvår i fjor var det ansatte i serveringsbransjen den yrkesgruppa med mest koronasmitte. (Illustrasjonsfoto)

colourbox.com

Smittet på jobb: 611 har søkt Nav om å få covid-19 godkjent som yrkessykdom

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Pensjonspolitiske talsperson Lise Christoffersen i Ap

Jan-Erik Østlie

Ap og Rødt vil ha omkamp på omstridte pensjonsforslag

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

STENGES: Kjøpesentrene i nye 15 kommuner på Østlandet holder stengt fra og med mandag.

Erlend Angelo

Permitteringer i vente i ytterligere 15 kommuner: – Det er dramatisk å stenge ned kjøpesentrene

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Uten lønn: Operatør Sandra Roksøy og de andre ansatte ved Norwegian Crystals har gått gjennom to krevende år, men har valgt å bli værende i bedriften.

Mads Tindvik

Sandra jobbet flere måneder uten lønn: – Vi er evige optimister

Kronikk

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

De polske arbeiderne nektet å være servile da de ble advart mot å «bite hånda som matet dem». Jeg har dessverre ingen slike forventninger til Høyre, skriver Jonas Bals.

Tormod Ytrehus

«Laksemilliardæren betaler Høyres valgkamp, men ikke lønn til sine polske ansatte»

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Hovedtillitsvalgt Gro-Irene Hobber Hansen

Brian Cliff Olguin

Opptil 45.000 kan bli permittert på Østlandet: – Det er trist, vi håper det ikke blir langvarig, sier tillitsvalgt

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

LO-advokat Atle Sønsteli Johansen. (Arkivfoto)

Jan-Erik Østlie

Skal det være to eller 14 dagers varslingsfrist for permitteringer? LO-advokatene svarer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) mener at såkalte ostehøvelkutt ikke kan forklare hvorfor Danmark tester flere virusprøver for mutasjoner enn Norge.

Leif Martin Kirknes

Høie forsvarer budsjettkuttene i Folkehelseinstituttet (FHI)

Leif Martin Kirknes

450 Widerøe-piloter bytter fagforbund

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

KLAR TALE: – Det burde hete nødundervisning, som de kaller det i Danmark, for det er det det er – ikke skole, sier Henriette Sofie Selnæs. Hun mener vårens eksamener bør droppes.

Sissel M. Rasmussen

Ungdomsskolelærer Henriette (48) er forbanna: – Det burde hete nødundervisning, ikke skole

Debatt

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Hvorfor glemmer vi de som er syke og mottakerne av arbeidsavklaringspenger?, spør Svein-Arild Gullvåg. (Illustrasjonsfoto)

Emmie Olivia Kristiansen

«Hva skjedde med at VI ivaretok VÅRE syke og svake?», skriver tillitsvalgt i Nav

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

FHI-direktør Camilla Stoltenberg

NordForsk

FHI advarte om konsekvenser av nedbemanning allerede i 2017

USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.

USIKKER FRAMTID: Mehmet Karademir er på jobb for ISS på Gardermoen mens han venter på at søksmålet hans mot arbeidsgiver skal opp. ISS har sagt opp 58 av 64 i tralletjenesten på Oslo lufthavn på grunn av koronapandemien.

Jan-Erik Østlie

Mehmet ble sagt opp: – Jeg har aldri følt meg trygg i ISS


Flere saker