JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Solidaritetsaksjon i dag

I dag aksjonerer fagbevegelsen verden over til støtte for den forfulgte iranske fagbevegelsen. Også i Oslo blir det demonstrasjon.

einar.fjellvik@lomedia.no

Transportarbeiderforbundet og Fagforbundet har tatt initiativ til den norske markeringen, som vil foregå utenfor Irans ambassade kl 13 i dag. Der vil Per Østvold, nylig avgått forbundsleder i Transportarbeiderforbundet og fortsatt styremedlem i den internasjonale transportarbeiderføderasjonen holde appell.

Også i en rekke andre byer verden over gjennomføres det demonstrasjoner utenfor de iranske ambassadene i dag. Både i Ankara, Bangkok, Brussels, Canberra, Genève, Jakarta, London, Madrid, New Delhi, Ottawa, Paris, Haag, Tokyo and Wellington er det tillyst demonstrasjoner.

Det er Den internasjonale faglige samorganisasjonen, sammen med flere yrkesinternasjonaler, som står bak den globale solidaritetsdagen. Parolene for dagen er:

– Umiddelbar frigivelse av alle fengsla fagforeningsaktivister, inklusive Mansour Osanloo, Ebrahim Madadi and Farzad Kamangar

– Uforbeholden aksept av de uavhengige arbeidstakerorganisasjoner i Iran og gjeninntakelse av arbeidere som har blitt utestengt som følge av støtte til disse organisasjonene

– At Iran ratifiserer ILO-konvensjonene om organisasjonsfrihet og retten til kollektive forhandlinger

– Aksept for etablering av tariffavtaler mellom de frie fagforeningene og deres relevante arbeidsgiver

Det er foreløpig kommet få meldinger om i hvilken grad den iranske fagbevegelsen tar aktivt del i demonstrasjonene for å få omstøtt det omstridte valgresultatet. Et av de få forbundene som har latt høre fra seg er det uavhengige bussarbeiderforbundet i Teheran. I et opprop som ble sendt ut 18. juni ba forbundet om at den globale aksjonsdagen gjøres til en aksjon for menneskerettighetene til alle iranere.

«Forbundet stiller seg sammen med alle de som ofrer seg i kampen for å skape et fritt og uavhengig sivilt samfunn i Iran. Forbundet fordømmer alle former for undertrykking og trusler» heter det i oppropet.

Også fagforeningen ved den største bilfabrikken i Iran, Khodro, gikk i forrige uke ut med en oppfordring om å gjennomføre en halv times streik på hvert eneste morgen- og kveldsskift. Det er ikke kjent hvilken oppslutning aksjonen har fått.

Blant andre BBC spekulerer i at opposisjonens neste trekk kan bli å erklære enten generalstreik eller å gjennomføre streikeaksjoner i oljeindustrien som står for 80 % av Irans eksportinntekter.

Annonse
Annonse