JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil flytte russens eksamenstid

Elevorganisasjonen synes det er positivt at det er foreslått å flytte på tidspunktet for eksamen.

Også lærerorganisasjoner er innstilt på å diskutere alternativer.

Nøyaktig hvordan det nye opplegget bør være, vil organisasjonene diskutere internt før de uttaler seg om forslaget til endring som Kunnskapsdepartementet har lagt fram.

– Vi har ikke tatt endelig stilling til forslaget, men vi synes det er kjempebra at regjeringen griper fatt i denne delen av skoletiden som det har vært mye uro rundt, sier leder i Elevorganisasjonen, Andreas Borud.

Før 17. mai

Eksamenstidspunktet for russen har vært et stridsspørsmål i alle år etter at Arbeiderpartiet i 1979 vedtok å legge eksamen til etter 17. mai. Endringen ble gjort for å dempe russefeiringen.

Nå har Kunnskapsdepartementet i et forslag til endring av opplæringsloven lagt fram to alternativer til endring av eksamenstidspunkt.

Den ene modellen foreslår at alle skriftlige eksamener skal være slutt før 17. mai for elever i siste klasse på studieforberedende program. Aftenposten skriver at Arbeiderpartiet er positiv til en slik løsning, og at den dermed kan få flertall i Stortinget når saken kommer dit.

To alternativer

Dette alternativet forutsetter at undervisningen fortsetter etter skriftlig eksamen og fram til muntlig eksamen, som skal holdes i perioden 8. - 18. juni.

Den andre modellen legger opp til at eksamen skal starte 23. mai. Med dette opplegget blir det ingen undervisning etter avsluttet eksamen. Departementet skriver i høringsnotatet at det foretrekker denne modellen.

Begge alternativer forutsetter endring av skoleårets lengde, fra 38 til 36 uker. 34 uker skal brukes til undervisning mot i dag 36 uker. To uker avsettes til eksamener. De to undervisningsukene som tas ut, skal kompenseres med mer intensiv undervisning resten av året.

Lite motiverte elever

Mange elever har vært opptatt av kollisjonen mellom russetid og eksamen, og ønsker seg endring.

– Vi vil ta endelig standpunkt til forslagene fra departementet på landsstyremøte i desember. Slik det er i dag, er det vanskelig å avvikle undervisning helt på slutten av skoleåret fordi elevene er lite motiverte, sier Borud i Elevorganisasjonen.

– Etter tretten års skolegang er de fleste ivrige etter å komme i gang med studier og annet. Det har vært en utfordring å kombinere russetid og undervisning, særlig i de største byene.

Stridsspørsmål

Spørsmålet om eksamenstidspunkt har vært en gjenganger både blant elever og lærere gjennom mange år.

Nå vil organisasjonen behandle saken på nytt og komme med sine forslag.

Utdanningsforbundet opplyser at det vil legge fram sitt syn etter en organisasjonsmessig behandling i desember.

Norsk Lektorlag er positiv til å flytte eksamen, sier leder Gro Elisabeth Paulsen.

– Vi har vært opptatt av at noe må gjøres for å endre den negative virkningen av russefeiringen. Og vi har da ment at siden vi ikke klarer å flytte 17. mai, så får vi heller flytte eksamen, sier Paulsen, som har mest tro på modellen der skriftlig eksamen avsluttes før 17. mai. (ANB–NTB)

Annonse
Annonse