JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lønnsforskjeller øker på sykehusene

LO-nestleder Gerd Kristiansen mener YS må ta deler av skylda for at lønnsforskjellene mellom sykehusansatte har eksplodert de siste årene.

Kristiansen mener styringen over lønnsutviklingen ville vært langt bedre hvis en samlet fagbevegelse hadde stilt seg bak kravet om én sentral tariffavtale da sykehusene ble omorganisert til helseforetak.

– Med en sentral tariffavtale ville vi kunnet styre de galopperende lønnsutgiftene. Men når mange står utenfor, går det galt, sier LOs nestleder Gerd Kristiansen til LO-Aktuelt.

Bekymret for lønnsadel

I et intervju med Dagsavisen sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim at lønnsutviklingen i Spekter-området er ute av kontroll og at det trengs mer politisk styring for å hindre at enkelte yrkesgrupper utvikler seg til en lønnsadel som tjener stadig mer enn andre ansatte ved sykehusene.

Men Kristiansen mener at YS må ta noe av skylden selv.

– Da vi fikk helseforetakene og arbeidsgiverområdet ble lagt under Spekter, var det noen av oss som kjempet for én sentral tariffavtale, slik vi har i kommunal sektor. Men flere YS-organisasjoner og NITO gikk sterkt imot dette. De ville ha forhandlinger på lokalt nivå, påpeker Kristiansen.

– Hadde vi stått sammen om én overordnet avtale, kunne vi styrt dette på en helt annen måte, føyer hun til.

–Lønnseksplosjon

Foretaksmodellen ble innført i 2001 og innebar at det ble opprettet styrer som fikk i oppdrag å drive sykehusene i tråd med forretningsmessige prinsipper.

Ett av målene var økt kontroll over sykehusenes utgifter, men i stedet har modellen ført til at lønnsforskjellene har eksplodert, uttaler bioingeniør Elisabeth Emilsen til Dagsavisen.

Hun tilhører YS-forbundet Parat, som var ett av forbundene som gikk imot én sentral tariffavtale da foretakene ble etablert i 2001. I ni år var hun hovedtillitsvalgt før hun trakk seg i mars.

Leger drar ifra

I snitt tjente sykehuslegene 45 628 kroner i måneden i 2002. Seks år senere hadde lønnen steget til 61 759 kroner. I samme tidsrom økte lønningen til hjelpepleierne med cirka 7 000 kroner i gjennomsnitt, til 29 884 kroner.

– At noen kontinuerlig skal tjene veldig mye mer enn andre, det vil ikke våre medlemmer forstå, sier YS-lederen.

Gi styrene tydeligere instruks

Geir Mosti, første nestleder i Fagforbundet, slutter seg til Kvalheims kritikk og mener man er nødt til å få til en sterkere politisk styring av sykehusene for å jevne ut lønnsforskjellene.

– Det er for lite politisk styring. Styrene må få et oppdragsdokument som fungerer som et klart styringsverktøy, sier Mosti til LO-Aktuelt.

I likhet med Gerd Kristiansen understreker han at det er svært viktig med sentrale oppgjør for å få kontroll over lønnsutviklingen.

Annonse
Annonse