JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sande rasende på LO-vedtak

LOs organisasjonskomité har vedtatt at medlemmene i BIS Production Partner på Herøya skal overføres til Fellesforbundet.

torgny.hasaas@lomedia.no

Dette har fått leder i Industri Enegi til å reagere kraftig. I fredagens utgave av fagbladet Industri Energi skriver han på lederplass:

– LO konkluderer i favør av Fellesforbundet, selv om regelverket tilsier noe helt annet. Dette er verken mer eller mindre maktmisbruk.

BIS Production Parner er i prinsippet den gamle vedlikeholdsavdelingen på Hydro Herøya. Da Hydros industrivirksomhet avtok, ble avdelingen omstilt og begynte å ta eksterne oppdrag. I april 2008 blir selskapet solgt til det tyske industriselskapet Billfinger Berger.

Iverksetter tiltak

Allerede i 2006 henvendte det som da var Grenland Jern og Metall seg til LO for å få overført medlemmene. Jern og Metall hevdet at firmaet konkurrerer i det samme markedet og da er det naturlig at de arbeider på Verkstedsoverenskomsten og ikke overenskomsten for Elektrokjemisk overenskomst.

Herøya Arbeiderforening har tidligere fattet følgende vedtak hvis LO skulle falle ned på det vedtaket de har fattet: «Skulle vi mot vår vilje bli overført til andre LO-forbund skal tiltak iverksettes for å forhindre dette.»

Les hele historien om den lange og bitre konflikten i LO-Aktuelt nr 17/2011 (pdf)

– Jeg vil ikke gå i noen polemikk med Industri Energi nå etter vi har fattet vedtaket, sier leder i LOs organisasjonskomité, nestleder i LO Tor-Arne Solbakken.

– Jeg kan bare konstatere at vedtaket i organisasjonskomitéen ble fattet mot én stemme, Industri Energis, sier han.

Tvistenemnd

– Dette er en av de såreste organisasjonskonfliktene som har vært i LO på lenge, kommer dette til å føre til at LO gjør noen endringer i hvordan en håndterer slike konflikter?

– Det er allerede satt ned en komité som følge av vedtak på siste LO-kongressen som skal vurdere dette, sier Solbakken. Og det er han selv som skal lede den.

Vedtaket i organisasjonskomitéen betyr bare at LO mener at Verkstedoverenskomsten skal ligge til grunn. Det forutsetter også at motparten er enig i dette. Hvis NHO er uenig, vil saken gå til en tvistenemnd som avgjør.

Den andre delen av vedtaket er en oppfordring til Industri Energi og Fellesforbundet om å finne en minnelig løsning på situasjonen. En teoretisk mulighet kan være at medlemmene i BIS Production Partner blir stående som medlemmer i Industri Energi, men arbeider på Verkstedsoverenskomsten.

Annonse
Annonse