JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil prøve «svenskekuren»

Alle de store arbeidsgiverorganisasjonene vil be regjeringen adoptere den svenske ordningen med normerte sykmeldinger når forhandlingene om ny IA-avtale starter i morgen.

Normert sykmelding vil si at den diagnosen legen fastslår avgjør hvor mange dager sykmeldingen skal vare. Sverige har praktisert denne ordningen i flere år, og nå mener også norske arbeidsgivere at en slik ordning vil bidra til å få ned sykefraværet her til lands.

– Vi merker oss at legene er veldig interessert i å vite hvordan de ligger an i forhold til sine kolleger når det gjelder hvor lang tid man sykmelder for, sier administrerende direktør Sigrun Vågeng i kommuneorganisasjonen KS til NRK.

– Vi ønsker naturligvis at arbeidstakerne skal komme rask tilbake til jobb. For den enkelt som er sykmeldt er det også en god ordning fordi med mange diagnoser blir man faktisk friskere av å komme tilbake til jobben, sier hun.

Kravet om prøve ut den såkalte «svenskekuren» vil bli lagt fram når arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) i morgen møter partene i arbeidslivet til det første forhandlingsmøtet om fornying av avtalen om et inkluderende arbeidsliv i morgen.

SPESIALSIDE:Sykefravær til besvær

Arbeidsministeren sier i en kommentar til NTB at hun forventer at man kommer inn i forhandlingene med et åpent sinn. Hun avviser at en kopi av den svenske modellen er aktuell for Norge, men framholder at legene ønsker og trenger «en eller annen form for støtte» i sin sykmeldingspraksis.

– Legene er tydelige på at de opplever at hverdagen kan være vanskelig og at det er utfordrende å være klar på hvor lang en sykmelding skal være. Det gjelder særlig ut fra hva slags diagnose man snakker om, sier hun.

– Det er også en del ulik praksis blant legene, legger hun til.

Annonse

Flere saker

Annonse