JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil fjerne tapsreglene

Biloverenskomsten har startet sine forhandlinger. Fellesforbundet krever blant annet å fjerne tapsreglene for godtgjøring på helligdager.

Fellesforbundets krav for biloverenskomsten følger mye av frontfagets resultater.

I tillegg kommer justeringer av enkelte tillegg og modernisering av språket i overenskomsten, i betydningen å gå gjennom bruken av yrkestitlene innen bilbransjen.

Bort med tapsreglene?

Det meste spennende er nok derimot kravet om å fjerne tapsreglene. Tapsreglene er regler som går på at man taper retten til godtgjørelse på helligdager under visse forutsetninger, som for eksempel at arbeidstakeren er fraværende dagene før og etter helligdagen.

De fleste av Fellesforbundets overenskomster har disse bestemmelsene.

– Dette er jo noe Fellesforbundet har forsøkt å fjerne tidligere. Nå forsøker vi igjen, noen må jo gå opp løypa, sier sekretær i Fellesforbundet, Lars Erik Lilleødegård.

Likebehandling for gutta i blått!

Grunnen til at kravet kommer nå, er at man for to år siden fikk arbeidsgiversiden, Norges Bilbransjeforbund, til å forplikte seg til å ta opp problematikken rundt tapsreglene innad i NHO.

– Dette går på likhetsprinsippet. Funksjonærene har ikke disse bestemmelsene, det gjelder bare for gutta i blå dress. Sånn kan vi ikke ha det i 2012, mener Lilleødegård.

Ellers er kravene altså like resultatet i frontfagene, hvilket innebærer sterkere likelønnsforpliktelser, generelt tillegg, omsorgspermisjon i forbindelse med fødsel og ikke minst å styrkete retttigheter for ansatte i vikarbyråer.

Annonse
Annonse