JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil skolere tillitsvalgte mot mobbing

Det finnes mobbing og trakassering også i fagbevegelsens egne rekker. Tillitsvalgte har et særlig ansvar i arbeidet mot dette, mener Fellesforbundets leder Arve Bakke.

Colourbox

hanne@lomedia.no

Fellesforbundet vil skolere tillitsvalgte og ansatte til å endre holdninger og bli bevisste på egne og andres handlinger. Nå har de laget en egen pamflett, der forbundet påpeker at alle har en plikt til å hindre trakassering på arbeidsplassen:

Alle skal ha samme rettigheter, muligheter og tilbud, uavhengig av kjønn, alder og kulturell og sosial bakgrunn.

• Ingen har rett til å trakassere andre på grunnlag av kjønn, seksuell legning, hudfarge, kulturell bakgrunn, religion eller politisk oppfatning.

• Utnytting av arbeidskraft gjennom sosial dumping anses som en trussel mot likeverd.

Hva er trakassering?

Arbeidstilsynet definerer trakassering ved at "en eller flere personer gjentatte ganger over tid blir utsatt for negative handlinger fra en eller flere personer". Det kan for eksempel være uønsket seksuell oppmerksomhet, plaging, utfrysing, å bli fratatt arbeidsoppgaver, bli utsatt for sårende fleiping og erting. Arbeidstilsynet understreker at for å kalle noe trakassering bør det være en ubalanse i styrkeforholdet, slik at den som blir trakassert må ha vanskelig for å forsvare seg. Det er altså ikke trakassering dersom to omtrent like sterke personer kommer i konflikt, eller når det dreier seg om en enkeltstående konfliktepisode.

Etiske kjøreregler

Arbeidet i Fellesforbundet startet etter en sak i Tromsø for et par år siden der en politisk leder innledet et forhold til en ung politikerspire. Det førte til at saken ble tatt opp i plenum på en personalkonferanse i Fellesforbundet. Deretter har det pågått en prosess med etiske regler som nå er blitt videreført i til arbeidet mot trakassering.

– Vi må ikke være blinde for at mobbing og trakassering også eksisterer innenfor våre egne rekker. Vi må få bevisstgjøringen inn i alle sammenhenger i forbundet, sier Arve Bakke. Forbundslederen påpeker at det hviler et særlig ansvar på tillitsvalgte som leder kurs og er ute på arbeidsplassene. Og han mener at et grundig og systematisk arbeid med holdningene vil føre til endret atferd også ute på den enkelte arbeidsplass. Det skal heller ikke være mobbing av arbeidsgiver eller omvendt.

– Det som kan være en sleivete tone mellom to personer som kjenner hverandre godt, kan være støtende eller upassende for andre, poengterer Bakke, og legger til at forbundet nå har satt i gang et langsiktig arbeid for likestilling og likeverd i arbeidslivet.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i store bransjer i privat sektor, blant annet industri, bygg, transport og hotell- og restaurant.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse