– Kravet er urealistisk
Bondeorganisasjonene leverte fredag krav til staten om et landbruksoppgjør med en ramme på 2,2 milliarder kroner.
Statens forhandlingsleder mener bøndene har tatt for mye Møllers tran.
Selv om staten ennå ikke har lagt fram sitt tilbud, er det klart at avstanden er betydelig. Departementsråd Leif Forsell i Landbruksdepartementet, som leder forhandlingene fra statens side, mener at kravet betyr en inntektsvekst på 20 prosent, noe han forsiktig betegner som krevende.
– Det kan være verdt å minne om at de økonomiske omstendighetene tilsier moderasjon for å bevare konkurransekraften, også for bøndenes produkter. Regjeringen fører en stram budsjettpolitikk, og i det perspektivet er det drøyt å kreve en lønnsøkning på 50.000 kroner, sier Forsell.
Pålegg fra Stortinget
Forhandlingsleder for bøndene, bondelagsleder Nils T. Bjørke, sier at kravet er et svar på de utfordringene og påleggene som han leser ut av den nylig vedtatte landbruks- og matmeldingen.
Der heter det at matproduksjonen i Norge skal øke med en prosent hvert år for å holde tritt med befolkningsøkningen. I dag produserer norske bønder rundt halvparten av det som blir konsumert.
– Det viktigste virkemiddelet for å sikre norsk matproduksjon over hele landet, er inntekt. Vi trenger et taktskifte i landbrukspolitikken for å få det til. Bøndene ligger langt bak andre grupper, sier Bjørke.
Lederen av småbrukarlaget, Merete Furuberg, sier at kravene, hvis de innfris, er et skritt på veien mot økt matvaresikkerhet. Hun understreker at næringer trenger rekruttering, men at ingen ungdommer vil bli bønder så lenge lønnsforskjellen i forhold sammenlignbare grupper er på 180.000 kroner.
Feil bruk av tall
Forsell godtar ikke bondeorganisasjonenes bruk av tall og sammenligninger. Han påpeker at jordbruksoppgjøret ikke er noe vanlig lønnsoppgjør og at staten aldri kan garantere inntektene til private næringsdrivende, som bøndene jo er.
Han sier at kravlisten er grei og forståelig lesning, som neppe krever mange utfyllende spørsmål. Men han etterlater liten tvil om at kravet om 80 prosents dekning over statsbudsjettet, 1,537 milliarder av 2,2 milliarder, neppe blir innfridd.
– Bondeorganisasjonene tar sats med matmeldingen som springbrett. Det er vel og bra, men det blir likevel litt for mye Møllers tran, sier Forsell.
Bondelagt har regnet ut at prisene på kjøtt, egg og meieriprodukter vil øke med en halv prosent hvis dette blir resultatet. Et brød som i dag koster 25 kroner, bli 13 øre dyrere.
Bjørke beklager at importen er på dagens nivå. Han skulle gjerne sett den mye mindre. Da kunne bøndene ta inn mer av oppgjøret gjennom økte priser til norske forbrukere. Bondelaget mener at denne politikken støttes av nordmenn flest.
– Vi må hindre at importen øker for mye, sier han.
Staten vil komme med sitt tilbud til bondeorganisasjonene rundt 7. mai, og de påfølgende forhandlingene skal være sluttført 16. mai. (ANB-NTB)
Mest lest
TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.
Håvard Sæbø
Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden
Brian Cliff Olguin
Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg
Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?
Leif Martin Kirknes
Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere
Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.
Colourbox
Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret
INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.
privat
Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju
Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge
Ylva Seiff Berge
Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått
GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.
Morten Hansen
Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista
TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.
Line Mette Finnøy
Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå
Illustrasjonsbilde
Anna Granqvist
Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat
Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.
stortinget.no
Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken
Martin Guttormsen Slørdal
Stadig større SV-motstand i Senterpartiet
Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.
Helge Rønning Birkelund
Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen
Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.
Jan Erik Østlie og Høyre
Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre
Fra kvinnedagen i Trondheim i fjor.
Tormod Ytrehus
Sjekk ditt yrke: Hvor mye mer tjener menn enn kvinner?
Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.
Anita Arntzen
Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint
Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.
Jan-Erik Østlie
Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene
FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.
Helge Rønning Birkelund
Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet
VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.
Martin Guttormsen Slørdal
Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser
REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.
Øyvind Sætre