JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stolt – men ikke fornøyd

- Mye har blitt bra. Men fortsatt gjenstår mye i kriminalomsorgen, fastslår LOs nestleder Tor-Arne Solbakken.

Det fagligpolitiske arbeidet mellom LO og Arbeiderpartiet har gitt resultater i kriminalomsorgen, fastslår Solbakken. Han remser opp flere tiltak, blant annet økte bevilgninger, flere årsverk, flere studieplasser ved fengselsbetjentutdanningen og elektronisk soning. Dette mener han NFF skal ta mye av æren for, og være stolte av.

–Ingen andre har tilsvarende aksjer i den positive utviklingen som dere. I god sosialdemokratisk ånd – vi er berettiget stolte over det som er oppnådd – men vi er ikke fornøyd, sier Solbakken.

Ressursmangel

Han slår fast at målet for kriminalomsorgens faglige virksomhet er en straffedømt, som når dommen er sonet, er rusfri eller har kontroll over sitt rusmisbruk, kan leve uavhengig. Solbakken etterlyser ressurser til å oppfylle målet.

– Det er disse visjonene, verken mer eller mindre, dere må ha ressurser og kompetanse til å realisere.

Samarbeidskomiteen til LO og Arbeiderpartiet har nedsatt et nytt faglig-politisk utvalg. Denne arbeidsgruppas oppdrag har vært å se på hvordan kriminalomsorgen kan settes bedre i stand til å gjennomføre den kvalitetshevingen som ble varslet i Stortingsmelding nummer 37.

Solbakken mener utfordring framover er å sørge for både nok og riktig bemanning.

– Det må ses nærmere på hva som vil være riktig kompetansebehov og bemanning i åra som kommer. Arbeidsgruppa mener det er viktig at ressursene og oppgavene står i rett forhold til hverandre.

For høyt belegg

Det samlede fengselsbelegget i 2008 og 2009 var på 93 prosent. I 2010 rapporteres det om belegg helt oppe i 116-117 prosent.

– Dette innebærer en betydelig belastning både for ansatte, innsatte og bygningsmassen, og oppleves som for høyt. Målet er et belegg på 90 prosent. Dublering – to innsatte per celle – skal ikke forekomme, fastslår Solbakken.

I tillegg til høyt belegg sliter etaten med for få fengselsbetjenter. I gjennomsnitt var 2,9 prosent av fengselsvaktene udekket i 2009, mot 2,8 prosent hittil i år. En ekstra utfordring er at flere fengsler sliter med stort sykefravær. Samtidig sette det ikke inn vikarer på de tomme vaktene.

– Sammen med de beleggtallene jeg nevnte er dette en uakseptabel kombinasjon. Det gir en negativ spiral for arbeidsmiljøet. Det er derfor viktig å sikre en virksomhetsplanlegging og en driftsøkonomi som sikrer forsvarlig bemanning og innebærer at fastsatte turnuser blir fylt opp, sier Solbakken.

Krever utdanning

Han ser det som svært bekymringsfullt at en betydelig andel av de som tjenestegjør som fengselsbetjenter ikke har gjennomført den toårige etatsutdanningen på Fengselsskolen Gjennom året dekkes angivelig 10–20 prosent av vaktene av medarbeidere uten fengselsbetjentutdanning, mens andelen dobler seg om sommeren.

– Vikarenes bakgrunn kan variere fra ingen bestått utdanning til utdanninger som kan ha relevans for fengselsarbeid, men som ikke kvalifiserer for håndtering av fengselsbetjentenes oppgaver. Det bør utarbeides en sentral plan for opplæring av vikarer, og bruken av fengselsbetjentvikarer uten etatsutdanning må reduseres. Alle fengselsbetjentstillinger skal besettes av ansatte med etatsutdanning, fastslår Solbakken.

Annonse
Annonse