JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

LO vokser mest

I løpet av 2011 ble det 9 600 flere LO-organiserte. Det gjør LO til fjorårets mestvoksende fagorganisasjon i Norge.

einar.fjellvik@lomedia.no

Ifølge tall Statistisk sentralbyrå offentliggjorde i dag var det 1.687.660 fagorganiserte her i landet ved siste årsskifte. Det er nesten 29.000 flere enn året før.

LO beholdt posisjonen som storebror blant hovedorganisasjonene – og var også fjorårets mestvoksende. Dette er hovedtallene:

I et litt lengre tidsperspektiv er det likevel Unio og Akademikerne som er de hovedorganisasjonene som har vokst suverent mest. Siden 2001 har Unio vokst med 40 % og Akademikerne med 33 %. LO og YS vokste i samme periode med 11-12 %.

Ettersom gruppen frittstående arbeidstakerorganisasjoner har gått kraftig tilbake de siste årene, har likevel LO «markedsandel» holdt seg ganske stabil. I 2001 var 53,8 % av alle fagorganiserte medlemmer i et LO-forbund. I fjor var denne andelen 52,2 %.

Innad i LO-familien har både forbundssammenslåinger, sterk vekst i sysselsettingen i kommunene og omdanning av tidligere satsetater til frittstående selskaper påvirket styrkeforholdet mellom forbundene. Nettoresultatet er først og fremst at LOs største forbund, Fagforbundet, har styrket sin posisjon kraftig. I 2001 var knapt 29 % av alle LO-organiserte medlemmer i det daværende Kommuneforbundet. Medlemstallet gjorde et hopp oppover da Kommuneforbundet og Helse- og Sosialforbundet i 2003 dannet Fagforbundet. I dag er nesten 37 % av alle LO-organiserte medlemmer i Fagforbundet.

Det nest største LO-forbundet, Fellesforbundet, har ligget stabilt på 17 – 18 % av de LO-organiserte i denne perioden.

Annonse
Annonse