JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil legge ned fylkene

Programkomiteen i Kristelig Folkeparti vil erstatte Norges 19 fylker med 5 til 10 regioner.

KrF ønsker større og mer slagkraftige regioner enn dagens 19 fylkeskommuner, og vil overføre makt fra Storting og departementer til de nye regionene. For å sikre et reelt demokrati skal det regionale nivået styres av et direkte folkevalgt organ, mener partiets programkomité.

– Les også: – Borgerlig framgang

– Staten må våge å tegne kartet på nytt, sier KrF-nestleder Dagrun Eriksen som har ledet arbeidet i programkomiteen.

Det nye politiske nivået skal blant annet ha ansvar for videregående opplæring, høyere utdanning, næringsutvikling, samferdsel og sykehusene. Størrelsen på regionene er ikke fastlagt i forslaget, Eriksen mener det kommer an på hvilke oppgaver som eventuelt vil bli lagt til regionene.

– Les også: – Bygger relasjoner

– Helse sør-øst er et eksempel på at regioner kan bli for store. Vi har sagt at det kan bli mellom fem og ti regioner, sier KrF-nestlederen.

– Relevant program

I forslaget til nytt partiprogram er det kjente KrF-hjertesaker som fortsatt og økt kontantstøtte, nei til heldagsskole, økt støtte til friskoler, forbud mot surrogati, momsfritak for frivillige organisasjoner, omsorgslønn og nei til EU-medlemskap. Men programkomiteen åpner for en diskusjon om blant annet tvungen kommunesammenslåing, en strengere innvandringspolitikk, men mer liberal integreringspolitikk, lovfestet rett til deltidspermisjon for småbarnsforeldre og endring av ekteskapslovgivningen.

– Les også: Dårlige minner fra Bondevik

– Vi ønsker at partiprogrammet skal være mer relevant for folks liv. Derfor ser vi nye punkter og formuleringer som kanskje er mer realistisk enn i det forrige programmet, sier Eriksen.

Som avviser at partiet leter etter en sak som kontantstøtten, for å trekke nye velgere til seg.

– Les også: Sp-ønske om KrF på laget

– Vi er det eneste partiet som blir spurt om vi leter etter en sak. KrF har deltatt i alle samarbeidsregjeringer bortsett fra de rødgrønne, og har alltid levert helhetlig politikk. Derfor er dette en helhetlig ideologisk gjennomgang av vårt program, sier Eriksen.

Samarbeid

Programkomiteen har ifølge KrF-nestlederen ikke skult til hvem partiet skal samarbeide for å få gjennomført sin politikk.

– Det er det landsstyret som skal ta stilling til i september, sier Eriksen.

– Les også: Drømmer om Bondevik

Men hun erkjenner at det vil være utfordrende å finne støtte for KrFs bistands- og klimapolitikk hos Fremskrittspartiet, samtidig som en del verdispørsmål og sosiale rettigheter vanskeliggjør et samarbeid med de rødgrønne.

– Helt ærlig har vi ikke analysert om våre forslag treffer høyre- eller venstresiden. Vi har jobbet knallhardt for å definere hva som skal være KrFs politikk, sier Eriksen.

Programkomiteens forslag skal nå på høring blant KrF-medlemmene og kan bli en del av partiets program i neste stortingsperiode. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse